Ikke-kriminelle asylansøgere er låst inde i celler 23 timer i døgnet

Amnesty kalder forholdene for asylansøgere i fængsel for noget, der minder om isolationsfængsel.

ARKIVFOTO. Flere indsatte fik leveret telefoner og sprut af fængselsfunktionær, påstår anklager i ny straffesag. (se Ritzau historie 081448) Det 156 år gamle Vridsløselille fængsel lukker i morgen d.20. januar 2016. Egentlig var det planen, at fængslet først skulle lukke til næste år, eller måske endda i begyndelsen af 2017. Men Kriminalforsorgen har bestemt, at fænglset skal lukkes nu. Fangerne skal ud, og ind kommer i stedet illegale flygtninge. Dem sidder der allerede nogle varetægtsfængslede af, . I behandlingsafdelingerne sidder de sidste 35 danske fanger, der i løbet af året skal et andet sted hen. Fængselsbetjent Elsebeth Kristensen er en af dem, der har låst og åbnet dørene på gangene. I 28 år har hun gået rundt blandt Danmarks farligste mænd i Vridsløselille. Fængslet er fotograferet d. 14. januar 2016. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden årsskiftet er Vridsløselille Statsfængsel blevet brugt til at fængsle frihedsberøvede asylansøgere.

Her sidder de indsatte låst inde i celler i op til 23 timer i døgnet, skriver Information.

Årsagen er blandt andet, at der ikke er personale til at vogte gangene, oplyser enhedschef Frank Bødker.

Men det er en slags isolationsfængsling og helt uacceptabelt, mener Claus Juul, juridisk konsulent hos Amnesty.

- Folk, der er frihedsberøvede i medfør af Udlændingeloven, må ikke underkastes andre indskrænkninger, end hvad der er nødvendigt for formålet. Så man må ikke anbringe dem i noget, der ligner isolationsfængsel, siger han til Information.

Frihedsberøvede asylansøgere er ikke kriminelle, men for eksempel mennesker som har fået afslag på asyl.

Ifølge lovbemærkningerne til den nye udlændingelov fra november skal "politiet fremover så vidt muligt frihedsberøve afviste asylansøgere og andre udlændinge med ulovligt ophold".

Men det er under al kritik at sætte mennesker bag tremmer, der kan forbinde fængsler med tortur, mener John Hatting, landsformand for Kriminalforsorgsforeningen, der er fagforeningen for ansatte i Kriminalforsorgen.

- Det at blive sat i et fængsel som Vridsløselille kan opleves som decideret psykisk terror for mennesker, der for eksempel har været fængslet og er blevet torteret under Assads (præsident Bashar al-Assad, red.) regime i Syrien, siger han til Information.

Han bakkes op af Karin Verland, der er direktør for det danske institut mod tortur, Dignity. Hun mener, at et sådant ophold kan give torturofre "flashbacks og rædsel".

Vridsløselille kan komme til at huse helt op til 1000 frihedsberøvede asylansøgere. De kan blive nødt til at dele celler med hinanden og sove i telte på fængslets gårdarealer, fordi fængslet oprindeligt har haft 240 danske indsatte.

/ritzau/