Ikke for sarte sjæle: Se test af Flyvevåbnets nye helikopter i 15 meter høje atlanterhavsbølger

Populær video viser ny dansk Seahawk-helikopter lande på et inspektionsskib i Nordatlanten i voldsomt vejr.

Screendump af Flyvevåbnets video. Berlingske har fået lov at benytte videoen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du har tendens til højde- og søsyge, kan du muligvis få det halvskidt blot af at se en ny video fra forsvaret.

Det var ekstremt vejr, da Flyvevåbnet i oktober testede en af de nye MH-60R Seahawk-helikoptere omkring Færøerne. Helikopteren skulle lande på et inspektionsskib, som sejlede i 15 meter høje bølger og med vindhastigheder op til 30 meter i sekundet.

Videoen, der allerede er blevet afspillet 170.000 gange på Flyvevåbnets Facebook-side, viser ifølge Forsvarets egen avis Forsvarsavisen den vildeste landing, der endnu er testet. Ingen dansk pilot har så vidt vides før landet i så høj søgang.

Berlingske har fået lov at bringe videoen her.

Artiklen fortsætter under videoen.

I tre uger havde forsvaret ventet på det perfekte vejr at teste helikopteren i. I de uger kunne de se vinden tage til, før Seahawken var klar til at blive testet i stormvejr. Og testpiloten »CAD« siger da også til Forsvarsavisen, at det var en arbejdsopgave ud over det sædvanlige.

»Når man sidder derude i mørket, der er store bølger og hård vind, og skibet gynger, og vandet pisker ind over helikopterdækket, så bliver man da lidt spændt,« siger han.

Med under testsne var også en amerikansk pilot fra US Navy. Ifølge CAD havde han aldrig prøvet noget lignende.

»For ham var det lidt af en eye-opener, og jeg er ret sikker på, at vi har flyttet grænserne for, hvad en Seahawk er blevet udsat for,« fortæller den danske testpilot CAD til Forsvarsavisen.

Det var også situationer, hvor Seahawken måtte opgive at lande.

I sommeren 2018 skal Danmark have fået leveret de i alt ni MH-60R Seahawk, der skal erstatte de Lynx-helikoptere, som Forsvaret benytter på sine skibe.

Den amerikanskproducerede Seahawk var oppe imod blandt andet en britisk konkurrent, Wildcat, fra Agusta Westland. Imidlertid vandt amerikanerne udbuddet af flere grunde tilbage i 2012.

Med fem personer ombord og en ekstra tank har den næsten 11 tons tunge helikopter en auktionsradius på 400 kilometer eller 230 sømil. Den britiske Wildcat, som er noget mindre, formåede blot en auktionsradius på 150 kilometer.