Ikke flere lukkedage i børnehaven

De fleste kommuner budgetterer med et uændret antal lukkedage i institutionerne i 2014. Få melder om færre lukkedage, men ingen melder om flere, viser rundspørge.

Børnehaverne får ikke flere lukkedage i 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer ikke flere lukkedage i daginstitutionerne i 2014, viser en rundspørge fra Berlingske Research til landets børne- og kulturchefer, som dækker svar fra 59 ud af 98 kommuner.

Seks kommuner melder om færre lukkedage i 2014 end i 2013, mens ingen melder om flere, og resten af kommunerne har et uændret antal lukkedage. Dermed kommer forældrene tilsyneladende på en lidt lettere opgave, når familiens ferier og fridage skal planlægges i det nye år.

»Jeg er godt tilfreds med, at tendensen med flere lukkedage er bremset op. Mit indtryk er, at kommunerne nu kun bruger lukkedage, hvis man absolut mener, at det er en for voldsom omkostning at holde institutionerne åbne i forhold til det antal børn, der møder frem,« siger direktør Eik Møller fra Ballerup Kommune, der er formand for Børne- og Kulturchefforeningen.

For kommunerne har fidusen ved lukkedagene været, at de for færre midler kunne opretholde den sædvanlige normering på almindelige åbningsdage, fordi institutionerne lukkede på en række fastsatte hverdage eller for eksempel i hele sommerferieuger.

Men for børnefamilierne har det stigende antal lukkedage været en plage, der har bundet forældrene til at lægge deres ferier og fridage på bestemte dage, ligesom arbejdsgiverne har klaget over, at lukkedagene medførte, at de ansatte med mindre børn blev for ufleksible.

»Heldigvis er der bevægelse den rigtige vej, selv om det går langsomt,« siger Lars Klingenberg fra Forældrenes Landsorganisation FOLA. For mange forældre har især de hele uger med ferielukket om sommeren givet problemer.

»Det har tvunget en meget stor del af arbejdsstyrken ud i en ny form for industriferie på et tidspunkt, hvor den ellers var på retur. Selv om der har været åbent i en enkelt institution i kommunen viser de seneste tal, at kun tre procent har benyttet sig af dette. Det er sin sag at smide børn over i en fremmed institution, så det har ikke været en reel mulighed,« siger Lars Klingenberg.

Må ikke spare i hverdagen

Også pædagogerne er glade for, at der tilsyneladende er sat en prop i antallet af lukkedage.

»Forældrenes kritik har  gjort indtryk i kommunerne, og det er positivt, at kommunerne har forstået, at lukkedagene simpelthen har generet for mange familier. Lukkedagene har også generet pædagogerne, fordi deres ferie var bundet til bestemte tidspunkter, og det ikke var muligt at være fleksibel,« siger Henning Pedersen, der er formand for pædagogerne i BUPL.

Han forudsætter dog, at afskaffelsen af lukkedagene ikke medfører, at man forringer normeringen på de normale åbningsdage:

»Alt i alt er det positivt, at det tilsyneladende går den anden vej. Men det forudsætter selvfølgelig, at der er de nødvendige ressourcer i hverdagen i institutionerne.«
Med økonomiaftalen for 2009 aftalte den daværende regering og KL, at løsrevne lukkedage i daginstitutioner skulle afskaffes. Men alligevel udvidede flere kommuner i årene efter antallet af lukkedage, der kom til at omfatte såvel almindelige arbejdsdage som hele uger i skolesommerferien.

I 2012 budgetterede kommunerne dog med 8,9 årlige lukkedage mod 9,7 i 2011, viste en opgørelse fra det daværende Børne- og Undervisningsministeriet.

Otte lukkedage ok

Eik Møller vurderer, at et cirka otte årlige lukkedage vil være noget, de fleste forældre vil anse for rimeligt.

»Otte årlige dage vil i gennemsnit dække dagene omkring påske, jul og nytår og fredag efter Kristi Himmelfartsferien. Det er de lukkedage, som, forældrene mere eller mindre har anerkendt, giver god mening. De fleste kommuner har også erkendt, at det ikke hænger sammen med et fleksibelt pasningstilbud at lukke for meget ned i ferieuger, selv om det kan være en økonomisk balancegang at holde åbent, når man ved, at der ikke kommer mange børn, « siger Eik Møller.

Lars Klingenberg bekræfter, at mange forældre har indstillet sig på lukkedage i tilknytning til forårsferier og julens helligdage.

»Vi vil helst ned på nul lukkedage, men det skal selvfølgelig også kunne betale sig, og det kan være svært, hvis der kun er to børn i en institution fredag efter Kristi Himmelfartsdag,« siger Lars Klingenberg.