Igen stikker smitten af, og igen topper hovedstadskommunerne den triste liste

I midten af oktober så det ud til, at der var forbedringer i smitteudbredelsen i hovedstadskommunerne. Det var dengang. Nu topper hovedstadskommunerne igen listen, og antallet af nye smittede på et døgn slår endnu engang rekorder.

 
Antallet af nye coronasmittede i Danmark er stigende. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

I den forgangne uge er coronasmitten steget til bekymrende højder. Og som det tidligere har været tilfældet, er det særligt kommunerne omkring hovedstaden, som er hårdt ramt.

Fredag eftermiddag kulminerede det i et pressemøde i Statsministeriet, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede en stribe nye restriktioner, som vi alle skal leve med indtil udgangen af året – og muligvis længere.

Hvor slemt står det så til? Det kunne stå værre til, og vi har endnu ikke tilstande som i Belgien, hvor coronasmitten for anden gang er gået amok.

Men det er stadig bekymrende herhjemme, siger myndigheder og eksperter. Ser man på incidensen, der dækker over antal smittede per 100.000 indbyggere, er smitten stukket helt af i hovedstadskommunerne.

I Brøndby er incidensen 269 med 94 nye smittetilfælde søndag, Høje-Taastrups incidens er 260,8, Ishøjs 236,2, Jammerbugt 229,7, Tårnby 205,6 og Albertslund: 155,4.

Her er det væsentligt at huske på, at myndighedernes bekymringsgrænse er 20 smittede per 100.000 indbyggere.

89 af Danmarks 98 kommuner ligger nu over bekymringsgrænsen på 20, og med 945 registrerede smittetilfælde på et døgn var det søndag endnu en kedelig rekord, for så stor stigning er ikke set i Danmark under hele epidemien.

I midten af oktober så noget ud til at gå den rigtige vej for hovedstadskommunerne. Efter at have toppet listen gennem længere tid lå Rødovre nu på en tiendeplads. Flere andre hovedstadskommuner var dalet ned af listen. Brøndby havde 12. oktober en incidens på 115, men topper nu igen listen.

Det er som sagt kedeligt, men det er ikke overraskende, siger Kasper Iversen, der er overlæge på Herlev og Gentofte hospital til Ritzau.

»De høje smittetal er nok desværre forventeligt. Det er dog en trist rekord,« siger han:

»Vi ser en hurtig udvikling, hvor væksten er ubehageligt stejl, og det er bekymrende.«

Da Mette Frederiksen tonede frem på pressemødet i fredags var hun bevæbnet med restriktioner, der involverede udvidet brug af mundbind i det offentlige rum.

Mandag sænkes forsamlingsforbuddet fra 50 til ti i fire uger med flere undtagelser.

Professionelle idrætsudøvere er fortsat undtaget fra forsamlingsforbuddet. Der må maksimalt være 500 personer på stadion.

Fitnesscentre må fortsat være åbne, så længe medlemmerne overholder afstandskravene. I kølvandet bredte der sig en vis forvirring om brugen af mundbind i centrene. Sundhedsministeriet gik dog i rette og gjorde det klart, at man ikke behøver at bruge mundbind i centrene, når man er i træningstøjet. Derimod skal man bære mundbind på vej ind og ud af omklædningsrummene.

Restauranter, barer og cafeer skal lukke klokken 22 i hele landet frem til 2. januar.

Der er krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurant, bar eller café frem til 2. januar.

Fra 29. oktober er der krav om mundbind i supermarkeder, på ungdomsuddannelser, i biografer og i sundhedsvæsenet.