Ifølge forsker bør regeringen være varsom med restriktioner: Men én bestemt restriktion ville være »gratis«

Det er ikke alle restriktioner, som befolkningen i stor stil ville være tilfreds med at få indført på ny, siger adfærdsforsker. Der er en, der godt kunne være rimelig bredt accepteret.

Udsigten til nye restriktioner vil ikke falde i god jord hos befolkningen, men det kommer stærkt an på, hvilke restriktioner, der er tale om, lyder det fra adfærdsforsker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronavirussen har igen strammet grebet om befolkningen, og det kan ikke udelukkes, at der bliver indført nye restriktioner.

Til TV 2 kom sundhedsminister Magnus Heunicke (S) med en opfordring:

»Hvis Danmark skal holde åbent – helt åbent – så kom ind og få en vaccine,« sagde Magnus Heunicke, der fremhæver Københavns Vestegn som et område, hvor »tilslutningen gerne skal stige«.

1.978 personer er onsdag registreret positive for covid-19.

I øjeblikket er Danmark fri fra andre restriktioner end venlige henstillinger fra myndighederne, og skulle nye »hårde« restriktioner blive genindført, vil det ikke nødvendigvis være med befolkningens gode vilje.

En restriktion ville være »gratis«

Det mener Pelle Guldborg Hansen, der er ph.d. og adfærdsforsker ved Roskilde Universitet.

»Det kommer helt an på restriktionerne,« siger han:

»Hvis man indførte noget, der er gratis og ufarligt for de fleste, kunne det nok ske med en stor del af befolkningens accept. Men ikke alles. Det kunne være, at man skal vise coronapas igen. For alle os, der er vaccineret, er den gratis, men det betyder også, at der vil være et pres på dem, som ikke er vaccineret.«

Pelle Guldborg Hansen for forsket i befolkningens adfærd under coronakrisen og blandt andet lavet observationsforsøg på sygehuse og i dagligvarebutikker for at se, hvor hyppigt de besøgende benytter sig af håndsprit.

Tilbøjeligheden til at bruge håndsprit, lå i store dele af året ifølge undersøgelsen på cirka 20 procent. Nu er det Pelle Guldborg Hansens opfattelse, at opbakningen er noget mindre.

»Folk spritter i mindre grad hænder og holder mindre afstand. Det kan vi se, at vi gør. Det gør vi, fordi langt de fleste mennesker er vaccineret, og en af de farlige ting, man kunne tænke om covid-19, er, at ‘vi har været der, vi ved, hvad vi skal gøre’,« siger Pelle Guldborg Hansen.

Befolkningen vil have et mål

Ifølge Pelle Guldborg Hansen har hele setup'et ændret sig. Skønt der er mange smittede, og sundhedsministeren ikke kan afvise restriktioner, er situationen for befolkningen at se ikke den samme, som da regeringen første gang præsenterede nedlukninger.

Dengang, fortæller han, havde man et mål at gå efter.

Det kom i form af den berømte orange og grønne graf, som Magnus Heunicke gennemgik på et pressemøde i marts 2020. Den, der viste, at sundhedssystemet ville blive overbelastet, hvis ikke der blev indført tiltag.

Og det var et mål, der var til at forstå for befolkningen, mener han.

»Befolkningen vil gerne have en plan, og den har regeringen tidligere haft et problem med,« siger Pelle Guldborg Hansen:

»Der kom så et pressemøde, hvor Mette Frederiksen fik sagt i en bisætning, at vi venter på vaccinen. Det var en plan, som gav lidt mere mening. Den ventede vi så på, og vi fik den. Nu får vi at vide, at det godt kunne tegne til, at der måske kommer restriktioner igen.«

»Hvis der udrulles restriktioner, bør regeringen tænke meget over, hvordan det gøres i sammenhæng med, at vi står i en ny situation.«