I USA underviser de gerne hjemme

Næsten 2,5 mio.amerikanske børn går i skole hjemme i privaten.

En stor del af de amerikanske børn går slet ikke i skole. Hele 2,5 millioner af dem bliver undervist hjemme af deres forældre. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I USA er knap fire procent af alle 8-18 årige i hjemmeskole. Det er et tal, der er steget markant de senere år. Tilbage i 1999 var det ifølge officielle uddannelsesstatistikker kun lidt over 1,5 pct. af de amerikanske børn, der gik i skole hjemme i dagligstuen.

Selv om hjemmeskole ikke ligefrem er normen i USA, så er det dog næsten 2,5 millioner børn, der deltager i hjemmeskole – og det har givet et utal af foreninger, hjemmesider og blade for og om hjemmeskole. Man kan på amazon.com købe sig til et komplet hjemmeskoleprogram med bøger, undervisningsplaner og så videre.

Hjemmeskolerne er lige så forskellige som de forskellige delstater. Hjemmeskole er tilladt i alle delstater, men det er kun 22 af de 50 delstater, der kræver en eller anden form for test af de børn, der går i hjemmeskole. Og der er meget store forskelle på dem.

Det er den enkelte delstat, der selv fastsætter, om der skal være test hvert år eller kun hvert andet eller tredje år. I de stater, der overhovedet kræver en test, er det typisk op til familien selv at vælge mellem en række forskellige test, der både kan foregå skriftligt hjemme i stuen med far eller mor som vidne eller på en af de lokale offentlige skoler.

Hvis et barn ikke består testen, er det kun i en enkelt delstat, Hawaii, at myndighederne kræver, at det så flyttes til en offentlig skole. I alle andre stater får det dumpede barns familie et par år til at forbedre skoleresultaterne.

Og hvorfor vælger så mange amerikanere, at deres børn skal gå i hjemmeskole? Ifølge en meningsmåling fra 2012 er der tre overordnede grunde: 25 pct. er utilfredse med de lokale skoler, der ifølge forældrene enten er kriminelle eller fyldt med narkotika og mobning. 19 procent mener, at de lokale skoler simpelthen ikke leverer god nok undervisning. Og 16 pct. af forældrene ønsker at give deres børn en særlig religiøs skolegang.

Statistikkerne viser også, at det er et bredt udsnit af alle amerikanere, der vælger hjemmeskole. Alle etniske grupper er repræsenteret – dog med en lille overvægt af hvide forældre. Der er hjemmeskole både i storbyer, forstæder, landsbyer og på landet, og forældrenes indtægt ligger også nogenlunde som gennemsnittet i USA. Den store stigning i hjemmeskoling er dog sket i familier, hvor indtægten ligger over middel.

På ét punkt ligner alle de børn, der er i hjemmeskole dog hinanden: Langt de fleste bor sammen med begge forældre.