I tv-show kom Ellemann med en erkendelse: Venstres ønsker vil forårsage flere covid-19-dødsfald

Venstres formand ønsker sig flere genåbninger, slog han igen i går fast i et talkshow, for han mener, at man nu bliver nødt til at løbe en risiko. Han erkender, at det vil medføre både flere indlæggelser og flere dødsfald, men at kuren kan ende med at blive værre end selve sygdommen.

Jakob Ellemann-Jensen (V) mener, at regeringen bagatelliserer konsekvenserne for befolkningen af en nedlukning. Det sagde han i talkshowet »Lippert«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I talkshowet »Lippert« på TV 2 News var Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, onsdag aften inviteret i studiet. Emnet var de genåbninger, som regeringen havde præsenteret tidligere på dagen.

Venstre ønsker sig flere genåbninger end dem, regeringen sammen med støttepartierne er blevet enige om, af hensyn til alle de negative konsekvenser, nedlukningerne har på befolkningen og erhvervslivet. Man kommer dog ikke uden om, at nedlukningerne vil føre til både flere indlæggelser og flere dødsfald, erkendte Venstres formand.

»Jo, det er rigtigt, hvad du siger (at en større genåbning vil føre til flere indlæggelser og dødsfald, red.), for det bliver man nødt til en gang imellem. Der er frygtelig mange ting, man dør af, som vi jo accepterer i det her samfund. Vi accepterer, at mennesker kører bil. Det kan man dø af. Det er der mange, der gør, og det er forfærdeligt, og det er tragisk, og jeg siger ikke det her for at bagatellisere corona,« sagde han:

»Jeg siger det, fordi jeg synes, at man fra regeringens side bagatelliserer de konsekvenser, al den nedlukning har.«

De sande ofre for pandemien

Aftalen om genåbning, som træder i kraft på mandag, byder på en national åbning af blandt andet butikker på under 5.000 kvadratmeter, udendørs idræts- og kulturliv i hele landet med op til 25 deltagere. For Vestjylland og Nordjylland gælder, at alle afgangselever i grundskoler, ungdomsuddannelser og voksenuddannelser får lov til at komme tilbage med 50 procents fremmøde, hvis de bliver testet to gange om ugen.

På Bornholm, hvor smitten er lav, åbner alle skoler, efterskoler, øvrige uddannelser og liberale serviceerhverv, ligesom forsamlingsforbuddet hæves.

Venstre og resten af blå blok ønsker sig en større række genåbninger, og i talkshowet nævnte Ellemann-Jensen de psykiske konsekvenser, som nedlukningen har for især sårbare unge mennesker. Negative effekter, som i stigende grad vækker bekymring hos organisationer.

I Berlingske kunne man mandag læse en kronik af Inger Ros, der er ledende overlæge på Psykiatrisk Akutmodtagelse på Bispebjerg Hospital, som kalder patienterne »de sande ofre for covid-19-pandemien«.

Regeringen er enig og løber en risiko

At genåbninger vil føre til flere indlæggelser og flere dødsfald, er ikke spekulation – det er regeringen enig i.

Det erkendte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på onsdagens pressemøde, hvor han slog fast, at der vil være udsigt til højere smitte og flere indlæggelser ved genåbningen.

Samme toner lød 23. februar fra statsminister Mette Frederiksen (S), som via sit foretrukne talerør, Facebook, erkendte, at regeringen – selv med de nuværende genåbninger – løber en risiko:

»Vi løber altså en kalkuleret risiko. Som vi i øvrigt også gjorde det sidste år, da vi genåbnede efter den første nedlukning. Og det understreger, at regeringen – selvfølgelig! – anerkender, at nedlukningen har store omkostninger. Vi ønsker ikke at holde landet lukket én dag mere end højest nødvendigt,« skrev hun.