I ti kommuner står det stille i genåbningen: Her er skolerne stadig lukket

Ti kommuner på Sjælland har så høj smitte, at det går ud over genåbningen for skoleeleverne. I dag er det ellers muligt for eleverne at vende tilbage i skole i større omfang end hidtil i de fleste af landets kommuner.

 
Genåbningen af Danmark er i gang. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

I dag må børn i skolernes 5.-8.-klassetrin forberede sig på at komme endnu mere i skole, end det hidtil har været muligt med coronarestriktionerne.

Men nogle børn bliver desværre udeladt, for smitten er så høj i flere af landets kommuner, at det ikke giver mulighed for den længe ventede genåbning, og de skoler ligger alle sammen på Sjælland.

Der er tale om Rødovre og Albertslund, som er nye tilkomne til listen af lukkede kommuner, der også tæller Brøndby, Fredensborg, Gladsaxe, Halsnæs, Helsingør, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk.

De fleste af kommunerne er hovedstadskommuner, som i mange tilfælde gennem hele pandemien har haft særligt svært ved at få bugt med smitten.

Selve hovedstaden, Københavns Kommune, klarer imidlertid frisag for nye restriktioner, på trods af at den har flere smittede pr. 100.000 indbyggede end Vallensbæk, der har det laveste incidenstal af de ti kommuner.

For landets øvrige kommuner lyder reglen, at børn i 5. til 8. klasse må vende tilbage til den fysiske undervisning i skolerne, dog kun på halv tid. Det samme gælder for de elever, der ikke er afgangselever på ungdomsuddannelser, for eksempel 1. og 2. g.

Fra i dag åbner flere imødesete ting i samfundet, heriblandt liberale serviceerhverv såsom frisører, massører, tatovører og lignende. Skolerne er dog en af de ting, der har ligget højest på politikernes ønskeliste og formentlig også på familiernes.

Foruden de ti kommuner på Sjælland er der også visse restriktioner andre steder i landet, men ingen af dem gælder for hele kommuner.

I et enkelt sogn i Horsens, Brædstrup Sogn, er der udstedt påbud om at lukke grundskoler og SFO. I Odense forlænges lukninger af Abildgårdskolen, H.C. Andersen Skolen, Odense Privatskole og Al-Salahiyah Skolen.