I strid med regeringens ønsker: 34.000 indvandrere på kontanthjælp kan ende med at få højere ydelser

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og regeringen vil ikke hæve »ydelserne for udlændinge.« Men 34.000 ud af de 59.000 indvandrere, der i dag er i kontanthjælpssystemet, kan se frem til en højere ydelse, hvis Folketinget vælger at følge anbefalingerne fra Ydelseskommissionen, skriver Information. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til endnu en udgave af Berlingskes daglige nyhedsoverblik.

Vi har som sædvanlig håndplukket en række nyheder, vi gerne vil præsentere dig for. Vi kommer til at runde både boligsalg, en ny sygdomsstatistik og kulturministerens holdning til de to scenarier, UEFA lørdag præsenterede det danske fodboldlandshold for.

Men før vi kommer dertil, slår vi et smut forbi de seneste tal for coronapandemien. Og godt nyt: Smittetallet er faldende.

Det er også muligt at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik. Det gør du herunder:

Og så til dagens historier.

Nu falder salget af boliger – men ikke overalt på markedet

Der er blevet brugt mange ord til at beskrive, hvor hurtigt det går med både prisudviklingen og salget på det danske – og især det københavnske – boligmarked. Købelysten er stor, men nye tal, som Berlingske beskriver onsdag, tegner et andet billede.

Nu er boligsalget faldende, viser tal fra Boligsiden. Samlet set blev der solgt knap 10.500 boliger i maj, hvilket er et fald på tre procent i forhold til april.

»På trods af de seneste måneders fald i salget er der stadig godt gang i den, og salget er da også otte procent højere end i maj sidste år, der var den første vilde måned oven på den første coronanedlukning,« siger Birgit Daetz, som er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Birgit Daetz er ikke i tvivl. Vi begynder at nærme os »en mere naturlig tilstand«.

»Men hele det sidste år har jo også været fuldstændig atypisk, og efter den vilde start på året er det logisk, at aktiviteten nu stilner lidt af,« siger hun.

Du finder hele historien her.

Det ekstremt høje tempo på boligmarkedet ser ud til at aftage en smule, når man ser på antallet af handler de seneste måneder. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er langt mellem arbejdskraften – og nu bliver der sagt nej til ordrer

Danske topchefer er havnet i en ganske særlig situation. Det er ikke længere ordrer, de mangler, men derimod arbejdskraft. Det er konklusionen, efter at Berlingske har foretaget en rundspørge hos Berlingskes Toplederpanel. 151 topchefer fra Danmarks 1.000 største virksomheder har svaret.

Mere end en ud af fem af de adspurgte topchefer – 21 procent – svarer, at de inden for det seneste år har været nødt til at sige nej til en eller flere nye ordrer, fordi de manglede medarbejdere. Forventningen hos 27 procent af respondenterne er, at manglen på medarbejdere vil tvinge dem til at takke nej til ordrer i løbet af de kommende år.

»På det seneste har efterspørgslen været så stor, at vi ikke har haft mulighed for at skrue kapaciteten nok op til at kunne levere så hurtigt, som kunderne egentlig har ønsket. Derfor har vi længere leveringstider i øjeblikket, og enkelte opgaver er gået til andre,« siger Anders Kold, administrerende direktør i den nordjyske industrikoncern Mekoprint til Berlingske.

Du kan læse mere her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Forslag kan føre til flere penge mellem hænderne for et flertal af indvandrere på kontanthjælp

Vi iler videre til dagens næste historie, som kommer fra Information. Avisen kan fortælle, at Ydelseskommissionens anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem kan betyde, at udlændinges og indvandreres ydelser vil stige – ganske mod regeringens og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards hensigt.

34.000 ud af de 59.000 indvandrere, der i dag er i kontanthjælpssystemet, kan således se frem til en højere ydelse, hvis Folketinget vælger at følge anbefalingerne fra Ydelseskommissionen, skriver avisen.

25.000 vil, såfremt anbefalingerne bliver fulgt til punkt og prikke, stå med færre penge i hænderne, end de gør i dag.

Du finder hele Informations artikel her.

Belægningen på de medicinske afdelinger i Region Hovedstaden er faldet med cirka ti procentpoint under coronaepidemien, viser opgørelse. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

Senge har stået tomme: Der har været færre syge under pandemien

Nye tal fra Region Hovedstaden taler sit tydelige sprog: Selvom 15.000 har været indlagt som følge af smitte med covid-19, har der siden coronakrisens fremkomst for 15 måneder siden været betragteligt færre indlagte end normalt.

Belægningsprocenten på normalt travle og hårdt pressede afdelinger er faldet fra godt 80 procent før coronakrisen til 70 procent i den periode, der strækker sig fra foråret 2020 til april i år.

»Det er meget påfaldende. Der ligger ikke nær så mange patienter i sengene, som vi har været vant til. Der har været langt færre med infektioner, influenza, lungebetændelser og andre smitsomme sygdomme. Der er helt klart noget, vi kan drage læring af her – ikke mindst i forhold til, hvordan vi holder fast i de hygiejnetiltag, som ser ud til at have stor effekt,« siger Dorthe Crüger, der er koncerndirektør med lægefaglig baggrund i Region Hovedstaden.

På den baggrund er opfordringen klar: Hold fast i den gode hygiejne!

Du kan finde hele historien lige her.

Kulturminister Joy Mogensen mener ikke, det »var i orden«, da UEFA bad det danske herrelandshold i fodbold vælge mellem at spille kampen færdig i lørdags eller søndag klokken 12. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms.

Kulturministeren blander sig i debat om UEFAs håndtering

Det danske landshold blev af UEFA bedt om at vælge mellem to scenarier, efter at det stod klart, at fodboldspilleren Christian Eriksens tilstand var stabil ovenpå, at han under kampen mod Finland lørdag faldt om med, hvad der viste sig at være et hjertestop.

De to scenarier lød således: Spil kampen færdig med det samme eller spil den søndag klokken 12. Siden har kritikken af UEFA været svær at overse. Den er kommet fra fodboldspillere såvel som krisepsykologer og fodboldfans.

Nu stempler kulturminister Joy Mogensen (S) ind i debatten. Spillerne blev ifølge Joy Mogensen præsenteret for et »meget, meget svært« valg, og hun synes ikke, det »var i orden«, fortæller hun til TV 2.

»Jeg synes ikke, at UEFA har vist sig som gode ledere af nogle meget, meget engagerede idrætsudøvere, som selvfølgelig bliver utroligt påvirket af at se deres holdkammerat kæmpe mod døden,« siger Joy Mogensen.

Du kan læse mere hos TV 2 lige her.

Det sker i dag

  • De aktuelle coronatal bliver vanen tro offentliggjort klokken 14.
  • I sportens verden sker der også en del: Finland spiller mod Rusland klokken 15, Tyrkiet spiller mod Wales klokken 18, og Italien spiller mod Schweiz klokken 21. Desuden er der klokken 14 pressemøde forud for Danmarks kamp mod Belgien torsdag.
  • USAs præsident, Joe Biden, og den russiske ditto Vladimir Putin, mødes for første gang siden Bidens tiltrædelse ansigt til ansigt. Biden er i Europa for første gang og har inden mødet deltaget i både G7- og Natotopmøde. Du kan læse en optakt til mødet lige her.