I stedet for at finde Gud fandt hun Dronningen

I hele det ganske kongerige findes ingen større royalist end Ingelise Bang Kjær fra Frederikssund. Efter nogle svære ungdomsår fandt hun den kongelige familie, der giver hende tryghed.

Ingelise Bang Kjær betragter sig selv som Danmarks største royalist. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst én gang om ugen sad Ingelise Bang Kjær med sine fire søskende i barndomshjemmet i Frederikssund og betragtede sin far ved spisebordet. Med en saks i hånden gennemgik han ugens blade og aviser for artikler, han kunne klippe ud og gemme. Artikler om kongefamilien; dronning Ingrid, kong Frederik IX og de tre døtre og deres familier.

»Man skal huske at følge med i, hvad den royale familie laver,« forklarede han sommetider til søskendeflokken, der kiggede med ovre fra sofaen.

I dag er 50-årige Ingelise Bang Kjær »royalist til fingerspidserne«, som hun selv siger. Men trods farens ord over spisebordet, var de kongelige i en lang periode glemt. Forældrene blev skilt, da Ingelise Bang Kjær var 12, og allerede som 14-årig flyttede hun hjemmefra. Det gik ikke at bo sammen med morens nye mand. Da hun var 29 år gammel, mistede Ingelise Bang Kjær sin mor.

»Hun var 53 år gammel. Det er jo ingen alder,« konstaterer hun.

Kort tid efter morens pludselige død mistede Ingelise Bang Kjær yderligere to nære familiemedlemmer ved en tragisk ulykke. Det var der, midt i sorgen, de kongelige dukkede op i hendes liv igen. I stedet for at finde Gud fandt den 29-årige kvinde Danmarks royale familie. Forbindelsen blev kun styrket, da Ingelise Bang Kjær fødte sin datter i 1996.

»De giver mig tryghed. Hvis jeg er god ved dem, passer de på mig og på vores land,« forklarer hun.

Kronprinsen er det største idol

Ingelise Bang Kjær er genert af natur. Når det bliver svært at forklare, hvad de kongelige betyder i hendes liv, tager hun en dyb indånding og lader blikket hvile på sit højre håndled. Halvt skjult af ærmet fra hendes cardigan titter en tatovering frem. En krone. Kærligheden til kongehuset er printet under huden med sort blæk, så den kan følge hende resten af livet.

»Det er kongehusetes krone, som betyder utroligt meget for mig. Jeg kiggede nok på de første 100-200 kroner, og så en dag var den der bare,« siger hun.

Det der med genertheden er en anden grund til, at den royale familie betyder så meget, for den slags kan være en kamp både for en lille pige født ind i en familie uden ret mange penge i Frederikssund og for den kommende konge af Danmark, der er vokset op på et slot.

»Kronprinsen havde det svært i sin ungdom. Jeg ved selv, hvordan det er ... det der med at skulle klare sig selv,« siger Ingelise Bang Kjær.

Blikket har allerede strejfet håndleddet, da hun tilføjer:

»Han skulle også have tid til at blive voksen og vide, hvad han gik ind til. Det spejler jeg mig i.«

Netop på grund af det specielle forhold til Kronprinsen var Ingelise Bang Kjær ulykkelig, da kronprinsparret fik sønnen Christian i 2005. Ikke fordi hun ikke glædede sig over familieforøgelsen, men fordi hun ikke kunne få fri til at tage ind til Rigshospitalet. Firmaet Lomax, hvor hun er ansat, forsøger altid at give hende fri, når der er store mærkedage hos den kongelige familie. Men det kunne altså ikke lade sig gøre for snart ti år siden, da kronprins Frederik stolt skulle møde pressen og de fremmødte danskere. Chefen løste i stedet problemet ved at stille et fjernyn op på skrivebordet.

»Mine kolleger sagde, jeg var fjollet. Men jeg kunne ikke falde til ro,« forklarer Ingelise Bang Kjær, der bliver kaldt »Dronningen« af sine kolleger.

I køkkenet i Frederikssund finder hun sin smarttelefon frem og trykker på et ikon på skærmen, et program, som viser den kongelige kalender. Her følger hun dagligt med i, hvad Dronningen, Kronprinsen og de andre kongelige har på programmet.

»Og så køber jeg Billed Bladet hver uge,« fortæller hun.

En ære at fejre Dronningen

For tiden er kalenderen proppet, viser appen, for torsdag, 16. april 2015, fylder majestæten 75 år. Allerede sidste efterår bad Ingelise Bang Kjær om fri for at være sikker på, at hun kunne stå inde på Amalienborg Slotsplads med flag og lykønske Dronningen. Planen blev droppet i sidste øjeblik, da hun modtog et opkald fra TV 2 Lorry: Hun havde vundet en konkurrence og skulle med til det store gallashow 8. april i Musikhuset i Aarhus, hvor både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og andre fremtrædende danskere deltog.

»Jeg turde jo ikke tro på det. »Er det virkelig rigtigt,« spurgte jeg flere gange ind i røret,« husker hun.

Men det var det, og gæsterne blev bedt om at møde op i deres fineste puds. Ingelise Bang Kjær rækker over skålen med peanutes og kaffekanden, der er stillet frem på spisebordet. Hele det ene hjørne er fyldt med glitrende øreringe, halskæder, ure og andre pynteting, der alle har royalt tema: En ring med en kongekrone og brillanter, en halskæde i sølv med kronevedhæng og et ur i kongeblåt med, ja, du har gættet rigtigt, kroner på.

»Hver gang, jeg er inde på Amalienborg Slot, køber jeg noget. Det minder mig om, hvad kongefamilien betyder for mig, og så vil jeg gerne støtte med et bidrag,« siger Ingelise Bang Kjær.

Blandt de mange smykker finder hun et sæt blå øreringe. De to kongeblå øreringe blev indkøbt, da Dronningen fyldte 70 år i 2010, men havde aldrig været i brug. Da Ingelise Bang Kjær lagde røret på, var hun ikke i tvivl; øreringene skulle med til Aarhus.

»Det var en ære at være med til at fejre Dronningen, så selvfølgelig skulle jeg have dem her på,« siger hun.

Næste store begivenhed er Dronningen og Prinsgemalens guldbryllup i 2017.

»Selvfølgelig skal jeg fejre det,« lover Ingelise Bang Kjær.

 

50-årige Ingelise fra Frederikssund giver begrebet »royalist« en helt ny dimension.

Posted by Berlingske on Wednesday, April 15, 2015