I sommerens skyggeside trives alkoholproblemer og familiekonflikter

Sommerperioden og coronapandemi har skabt en farlig cocktail, lyder det fra Blå Kors og Alkolinjen, der hjælper og rådgiver personer med alkoholproblemer og deres pårørende. På denne årstid bliver alkoholproblemer tydeligere, og så opstår konflikterne.

Sommerperioden er højsæson for alkoholproblemer og konflikter i familier, og det bliver ikke hjulpet på vej af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt Danmarks fire årstider er sommeren en, de fleste ser ekstra meget frem til. Det er ferie, det er et pusterum, vejret er godt, og der er tid med familien.

Sommeren har dog en skyggeside, for den går i høj grad hånd i hånd med alkoholproblemer og konflikter.

Det fortæller blandt andre Christian Bjerre, der er generalsekretær i den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark.

»Det er nok i sammenhæng med den almene tendens til, at der om sommeren er fejring og fritid. I år har vi ikke så mange festivaler, men sommer er tiden for afslapning, og derfor er der en del mere indtag af alkohol,« siger han.

Blå Kors driver blandt andet et behandlingscenter i Taastrup, som ifølge Sjællandske Medier sidste år havde over 600 danskere i ambulant alkoholbehandling og døgnbehandling.

Billedet genkendes af Alkohol & Samfund, der driver Alkolinjen, hvor især pårørende og personer henvender sig til rådgivningen.

Ifølge rådgiver på Alkolinjen, Annette Kann, står sommeren dog ikke alene.

»Det er højtider, der generelt giver problemer. Det er jul, påske, pinse og selvfølgelig sommerferien. Dem, der henvender sig til os, er typisk dem, der har et problem. Når de ringer, er de ofte blevet presset til det af pårørende,« forklarer Annette Kann:

»De er måske på vej til at erkende, at de har et problem. Andre er nået til den erkendelse og søger råd og muligheder for behandling.«

Ifølge Annette Kann bliver problemerne mere tydelige på tidspunkter, hvor der er tættere samvær med familien. På disse tidspunkter bliver et problem sværere at skjule, og så opstår konflikterne.

Christian Bjerre oplyser, at Blå Kors i sommersæsonen ofte modtager henvendelser fra pårørende, der er endt i en konflikt med personen, der drikker.

»Det kan være alt lige fra skænderier over småting til vold og det, der er værre. Der ved vi, at alkohol spiller en central faktor. Med alkohol forsvinder grænserne i højere grad, end når folk er mere ædruelige,« siger han:

»Henvendelserne kan være, at der i en ferie ikke sker så meget andet, og at børn og unge er meget prægede af det. Samvær og fest er stærkt forbundet med alkohol, og vi kunne godt tænke os, at sammenhængen ikke var én til én.«

Samtidig fortæller Christian Bjerre, at coronakrisen har haft en negativ indflydelse på arbejdsbyrden for Blå Kors.

»Vi fornemmer meget klart, at der er temmelig mange familier, hvor corona har givet anledning til et væsentligt højere forbrug af alkohol. Det er svært at gætte på hvorfor, men man kunne se, at vinforbruget steg meget kraftigt sidste år, og det kan være udtryk for, at det har været en ekstra svær tid,« siger han.

Det nikker Annette Kann fra Alkolinjen genkendende til:

»Der var mange, der ringede til os under coronakrisen – måske fordi mange var sendt hjem fra deres arbejde og ikke skulle møde fysisk op på arbejdspladsen. I så fald kan problemet blive tydeligere også for resten af familien, som muligvis også er hjemsendt.« siger hun.