I sommeren 2020 havde hoteldirektør »aldrig set noget lignende«: Nu har Københavns hoteller udsigt til markant værre sommer end sidste år

Administrerende hoteldirektør, Kirsten Brøchner, troede ikke sine egne øjne i sommeren 2020. Men det skulle vise sig, at situationen godt kunne blive værre. Nye tal for bookinger tegner et »grumt« billede af sommeren, som københavnske hoteller går i møde.

Administrerende direktør for Arthur Hotel, Kirsten Brøchner, sender en bøn til landets beslutningstagere om ikke at glemme hotellerne i København. »Vi er ikke noget, der bare minder om at være tæt på normalen,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Der er massevis positive meldinger for sommeren 2021 i disse dage. Restriktionerne falder på stribe, og smitten falder i samfundet. Men for hotelbranchen er det en anden snak, for der ser sommeren ud til ikke bare at blive slem – den ser ud til at blive værre end sidste år.

Nye tal fra VisitDenmark og Danmarks Statistik viser, at antallet af hotelbookinger i sommerferiemånederne juli og august i København er faldet med henholdsvis 64 procent og 33 procent i forhold til juli og august i 2020.

Ifølge tallene kan Københavns hoteller se frem til, at kun mellem 5 og 10 procent af værelserne kommer i brug. Det skal ses i sammenligning med, at belægningsgraden, som det hedder, normalt ligger på 90 procent.

Sidste år havde Kirsten Brøchner »aldrig set noget lignende«, sagde hun i Berlingske 24. juli 2020. Hun er administrerende direktør i Arthur Hotels, som forvalter Hotel Kong Arthur og Ibsens Hotel i det indre København, men udtalelsen fra i fjor kommer med al sandsynlighed til at bliver overgået denne sommer.

Lang vej for hotellerne

»Vi ligger på 11 procents belægning for juli. Lige nu ser det ud til, at danskerne rejser ud til sommer, men den anden vej er stadig forbundet med restriktioner, og det vil sige, at man stadig ofte skal i karantæne,« siger hun.

Antallet af hotelbookinger i sommerferiemånederne juli og august i København er faldet med henholdsvis 64 procent og 33 procent i forhold til juli og august i 2020. Her ses Kirsten Brøchner, administrerende direktør for Arthur Hotels. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Hvad betyder det for jer?

»Normalt ville en juli i runde tal lande på 90 procents belægning. Man plejer at sige, at når man starter juli skal man helst have hentet 70 eller 75 procent hjem, og så får man det sidste i løbet af måneden. Når vi i runde tal ligger på 10 procent nu, er der et stykke vej. Sidste år nåede vi 36 procent, men det tror jeg ikke, vi når i år, fordi danskerne rejser ud og de udenlandske gæster kun kommer i meget begrænset omfang.«

Årsagen er ifølge Kirsten Brøchner den stadigt restriktive rejsevejledning for indrejser. Det betyder, at de udenlandske turister, som særligt de københavnske hoteller er meget afhængig af, ikke i nær samme grad besøger byen.

Turister fra USA, Kina og Japan er som regel de vigtigste, da de står for omtrent 20 procent af det samlede antal turister, der besøger København.

Dansk Erhverv: Det ser grumt ud

»Det er meget, meget mærkbart,« siger Tore Stramer, der er cheføkonom i brancheorganisationen Dansk Erhverv.

Det kommer imidlertid ikke som en stor overraskelse, fortæller han, da meldingerne i månedsvis har tegnet et billede af, at det i sommeren 2021 vil se »meget grum ud«.

Man kan ikke andet end at have et spinkelt håb om, at nogle udenlandske turister vil springe til i sidste øjeblik:

»Men erfaringerne er desværre for de oversøiske turisters vedkommende, at de ikke kommer efter en pludselig indskydelse. Det er noget, de planlægger i god tid,« siger han.

Det er, hvad man i branchen kalder »lead time«, som dækker over tiden, der går, fra en person bestiller et ophold, til kufferten er pakket, og personen tager afsted.

Natten til torsdag blev Folketingets partier enige om en genåbningsplan, der både udfaser mundbind, coronapas, forsamlingsloft og beværtningers åbningstider over de kommende måneder. Dansk Erhverv havde ikke gjort sig nogen realistiske forhåbninger om, at der ville blive taget fat på rejserestriktionerne, fortæller Tore Stramer.

Hoteldirektør: I må ikke glemme os

»Midt i den her eufori om genåbningerne er det vigtigt at huske, at genopretningen kører i forskellige tempi, og kigger man på hovedstaden, kigger man altså ind i en sommer, der ser ud til at blive værre end sidste år,« siger han.

Kirsten Brøchner fortæller, at hun er »utrolig taknemmelig« for udsigten til forlængede hjælpepakker. Uden dem, ville situationen være særdeles kritisk. Den er imidlertid stadig bekymrende, mener hun.

»Det store mantra er mange steder, at det går så godt, at der er gang i økonomien, og at der er vækst alle vegne. Men vi er ikke i nærheden af normalen. Vi er ikke noget, der bare minder om at være tæt på normalen,« siger hun:

»Min bøn er, at man ikke må glemme os, for det kan godt være, at byggemarkederne har haft det godt hele vejen, at der er begyndt at komme gang i butikkerne, og at restauranterne begynder at løfte sig, men vi er bare nogle, der står helt nede bagest på perronen. Og vi er slet ikke med endnu.«