I samme liga som Mærsk

94-årige Thorkild Jensen på Frederiksberg er faldet i sit eget hjem, da han ville lukke naboen ind. Hjemmeplejen kontaktede derefter AMA-sygeplejersken Ole Larsen, som tog ud til den åndsfriske ældre borger.

Den 94-årige Thorkild Jensen er faldet i sit hjem på Frederiksberg. Han får besøg af sygeplejerske Ole Jensen. Foto: Peter Elmholt Fold sammen
Læs mere

For 14 dage gik 94-årige Thorkild Jensen selv op ad trapperne til 2. sal, hvor hans lejlighed gennem 56 år ligger placeret. Han var lige blevet udskrevet fra hospitalet og under brystkassen gemmer han årsagen til hospitalsbesøget: En nyligt indopereret pacemaker, der hjælper det gamle hjerte med at holde takten.

I begyndelsen følte han sig i fin form. Men siden han kom hjem, har det gamle bentøj gjort mere og mere vrøvl, og selvom han flittigt støtter sig til rollatoren, så kan Thorkild Jensen ikke gardere sig mod fald. I dag gav benene efter under ham, da han ville lukke sin nabo indenfor, og derfor er AMA-sygeplejerske Ole Larsen kørt ud til den ældre herre.

Thorkild Jensen sidder i sin lænestol, mens Ole Larsen undersøger ham. Han kigger på benene og konstaterer, at de har en fin temperatur, men at de er lidt spændte og hævede. Derefter finder han et apparat frem, som måler puls og hvor godt hjertet ilter blodet. Tallene er gode.

»Var du svimmel,« spørger Ole Larsen. Nej, det mente Thorkild Jensen bestemt ikke.

»Kunne du have afværget faldet, hvis du havde tacklet det anderledes?« lyder det næste spørgsmål. Thorkild Jensen grunder lidt og kommer frem til, at han normalt går udmærket rundt:

»Hvis jeg husker at undgå særlige stillinger, så går det jo egentlig fint,« vurderer den pensionerede direktør og ingeniør fra elektronikfirmaet Kemp & Lauritzen.

Ole Larsen beder Thorkild Jensen om at lette sig fra stolen og gå rundt i lejligheden.

I begyndelsen tripper den gamle lidt, men da benene er blevet gået varme, skrider det mere ubesværet frem. Thorkild Jensen planter sig igen i lænestolen, hvor Ole Larsen fortsætter sine undersøgelser.

AMA-sygeplejersken er omhyggelig. Blodtrykket måles og det er »lige lovlig lavt«, konstaterer Ole Larsen.

I tasken finder han nål og blodprøveglas frem, så laboratoriet kan analysere den gamles blod. På den måde bliver »beslutningsgrundlaget i orden«, forklarer Ole Larsen sin patient.

Et mysterium
Det er stadig lidt af et mysterium, hvorfor bentøjet låste og resulterede i, at den 94-årige havnede på gulvet. Derfor tager Ole Larsen også en snak med Thorkild Jensen om medicinen. For selvom den ældre herre selv mener, at han »er i liga med Mærsk Mc-Kinney Møller«, så medgiver han, at bentøjet på det seneste føles tungere.

Ole Larsen vurderer, at det genstridige bentøj kan hænge sammen med en nylig regulering af den ældres medicin. Under sidste indlæggelse droslede lægerne nemlig kraftigt ned på de vanddrivende piller, og sygeplejersken ser en mulig sammenhæng mellem de tunge ben og reguleringen. Derfor vil han tage kontakt med de læger på hjerteafdelingen, som justerede medicinen, for at få deres vurderring, lover han.

I første omgang bliver Ole Larsen og den ældre herre enige om, at han indtil videre kan blive hjemme. For det vil Thorkild Jensen med egne ord »grumme gerne«. Og med den trofaste hjemmehjælp Thomas klarer han sig jo »forrygende«, forsikrer den ældre herre, hvis to døtre også er til stede under hjemmebesøget.

Ole Larsen tager afsked med beskeden om, at Thorkild Jensen hører nærmere om prøvesvarene, og hvorvidt medicinen skal reguleres. Den gamle kigger op og rækker hånden frem:

»Tak for god behandling.«

Hjemme på Frederiksberg Sygehus modtager Ole Larsen svarene fra blodprøven. Langsomt falder brikkerne på plads.

En mindre lungebetændelse og en urinvejsinfektion presser Thorkild Jensens helbred og kl. 20 om aftenen samme dag bliver den ældre herre igen indlagt på Frederiksberg Sygehus til behandling og efterfølgende genoptræning.

»Blodprøverne viste, at der var en infektion i kroppen. Det var godt, at det blev opdaget og taget hånd om, inden det udviklede sig til noget endnu værre. På den måde forebyggede vi en længere indlæggelse,« forklarer Ole Larsen, som også har tilset Thorkild Jensen, mens han er indlagt på hospitalet. Han er bedring og ser frem til at komme hjem igen.