I Risskov frygter medarbejdere for deres sikkerhed: »Psykiatrien i hele Danmark kan genkende det«

Den frygt for egen og patienters sikkerhed, som en samlet personalegruppe på Psykiatrisk Hospital i Risskov har givet udtryk for, går igen hos psykiatri-personale landet over, lyder det fra fagfællesskaber.

Arkivfoto:  Personalet på Psykiatrisk Hospital i Risskov, Aarhus,  kan ikke længere stå inde for kvaliteten af behandlingen på stedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Thaysen

På Psykiatrisk Hospital i Risskov frygter personalet for »egen og patienters sikkerhed«.

Der er færre hænder, mangel på sengepladser, flere og voldsommere overfald - »sågar drabsforsøg på« plejepersonale, samt et stigende antal selvmord på afdelingerne.

Kritikpunkterne var mange og massive i det åbne brev, som en samlet personalegruppe på hospitalet tidligere på måneden afleverede til Region Midtjylland.

Og der er tale om bekymringer, som personalet på psykiatri-hospitalet ved Aarhus ikke står alene med.

»Med det brev rammer de lige ned i det, psykiatrien i hele Danmark vil kunne nikke genkendende til,« konstaterer Karen Stæhr, sektorformand hos FOA, der organiserer social- og sundhedsassistenter, plejere og portører i psykiatrien.

Hun har for nyligt været rundt i hele landet til FOA-medlemmer med arbejde i psykiatrien, og har derfor hørt adskillige frustrationer om manglende kvalitet og sikkerhed på psykiatri-området.

Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, er ikke i tvivl om, at problemet ikke kun omhandler Region Midtjylland. Hun har snakket med ledere fra Region Nordjylland og Region Hovedstaden og siger, at hun med hovedet på blokken, kan bekræfte, det er en landsdækkende situation.
I en undersøgelse foretaget blandt Dansk Sygeplejeråds medlemmer, svarer tre ud af fire sygeplejerske således, at der er for få ansatte per patient.

»Stort set samtlige siger, at det vanskeliggør forholdet til vores mest syge patienter. Vi har mange opsigelser på grund af overbelastning,« siger Grete Christensen

Personale tager deres forholdsregler

»Det er et enslydende billede fra dem alle: Der er stigende vold, misbrugsproblemer, alt, alt for lave normeringer, patienter udskrives for tidligt til bosteder, til hjemmet eller til ingenting. Og alene-arbejde foregår også stadig,« siger hun.

Konkret gjorde særligt én historie indtryk på sektorformanden. En kvindelig social- og sundhedsassistent havde henvendt sig til sin leder, fordi hun var utryg ved at gå på arbejde alene – til det var reaktionen blot, at den ansatte »jo havde en alarm, så hun var ikke alene«, genfortæller Karen Stæhr.

Men også andre grelle eksempler har været fremme. En kvindelig ansat, noterer ifølge Jyllands-Posten, når hun møder på arbejde, hvilke stuer de mindst syge patienter ligger på, så hun kan »flygte derhen, hvis en patient bliver udadreagerende, og hun er alene«.Og for nylig krævede tre bæltefikseringer på samme dag hjælp fra betjente i skudsikre veste, fortalte overlæge og tillidsmand Peter Møller Andersen i sidste uge til Aarhus Stiftstidende.

Berlingske har været i kontakt med fagforbundene Dansk Psykologisk Forening, Yngre Læger og Lægeforeningen for at finde ud af, hvor udbredt bekymringerne for kvalitet og sikkerhed i psykiatrien er blandt psykologer og læger på andre af landets psykiatrihospitaler. Dansk Psykologisk Forening ikke er vendt tilbage på henvendelsen, mens Lægeforeningen henviser til Dansk Psykiatrisk Selskab.

Her deler man den fornemmelse, som FOA har, men udtrykker den knap så bombastisk.

»Ingen vil sende folk hjem til selvmord«

»Der er i hvert fald indicier på, at det godt kunne være galt andre steder,« siger overlæge og formand Torsten Bjørn Jacobsen.

»Akutpsykiatrien er så presset, at man bliver nødt til kun at indlægge de allermest truede patienter. At foretage den vurdering er en meget, meget ubehagelig opgave. Der kan jo godt være en smutter imellem, og det kan få ødelæggende konsekvenser. Der er jo ikke nogen, der vil sende folk hjem til selvmord og være den sidste, der har set en, før vedkommende begår selvmord. Det er meget, meget ubehageligt, og det er der, vi er henne.«

Han vurderer, at en stor del af de 2,2 mia. kr., der med psykiatrihandlingsplanen fra 2014 blev sat af til området, er blevet modsvaret af store besparelser, og at der derfor i hans optik er tale om en »nulløsning«.

Og det er da også netop flere ressourcer, som personalegruppen på Psykiatri Hospitalet i Risskov efterlyser, og personalet anser »øget personalenormering og flere sengepladser som en absolut nødvendighed«, lyder det i det åbne brev.

Hos Dansk Sygeplejeråd ser man ligeledes mangel på sengepladser som et problem. De, der anses som værende mindst syge, bliver flyttet til afdelinger, der ikke er kvalificerede til at behandle patienten.

»Man flytter dem fra afdeling til afdeling, og til sidst står man med nogle patienter, som slet ikke får den behandling, de skal have,« siger Grete Christensen.

Formand for Region Midtjylland – og for Danske Regioner i øvrigt – Bent Hansen oplyser til Ritzau, at han »ser med stor alvor« på sagen. Han har været i dialog med personalet efter modtagelsen af brevet, og der er blevet taget flere initiativer blandt andet at bruge mere fastansat personale i stedet for vikarer, forklarer han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er af SF blevet kaldt i samråd om sagen.