I ny dokumentar fortæller unge kvinder om overgreb i ungdomspolitik: »Der var en usund og giftig kultur«

Ni unge kvinder fortæller i en ny dokumentar fra TV 2 om overgreb, grænseoverskridende seksuel adfærd og anmeldelser for voldtægt.

Forud for dokumentaren »Partiernes skjulte overgreb« løfter TV 2 sløret for nogle af vidnesbyrdene. Blandt andet fra den i dag 22-årige Caroline Kristiansen, der meldte sig ind i Liberal Alliances Ungdom (LAU), da hun var 17 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Ehrbahn

Torsdag klokken 20 sender TV 2 en ny dokumentar, der med vidnesbyrd fra ni kvinder beskriver krænkelser og overgreb i flere danske partiers ungdomsorganisationer.

De ni kvinder beretter om grænseoverskridende seksuel adfærd og seksuelle overgreb i både ungdomsorganisationerne hos Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Alliance og Alternativet, skriver TV 2, og episoderne strækker sig fra 2011 til 2017, mens de var medlemmer og mellem 14 og 19 år.

Forud for dokumentaren »Partiernes skjulte overgreb« løfter TV 2 sløret for nogle af vidnesbyrdene. Blandt andet fra den i dag 22-årige Caroline Kristiansen, der meldte sig ind i Liberal Alliances Ungdom (LAU), da hun var 17 år.

Hun fortæller om en »frygtelig aften«, der udspillede sig i januar 2015 på en politisk bootcamp på Fyn. Hun var blevet beruset og husker ikke meget af, hvad der skete, men har fået hændelsen beskrevet af en veninde, der hjalp hende den aften.

Veninden fandt hende på et toilet i et omklædningsrum hængende ind over en håndvask med trusserne trukket ned om lårene og kjolen siddende over BHen. Et mandligt partimedlem gav slip på hende, da veninden fandt hende.

Manden blev dømt for voldtægt i byretten, hvor en dommer stemte for frifindelse og to dommere stemte for domfældelse, men blev senere frikendt i landsretten.

En kvinde ved navn Helene Mørck, som var medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), fortæller, at når hun ser tilbage på sin tid i ungdomspartiet, fremstår det som en »usund og giftig kultur«.

I 2013 mødtes hun med en mand fra ungdomspartiet, som var i slutningen af 20erne. Hun selv var 15 år. Manden inviterede hende til frokost for at tale om politik, hvorefter de tog hjem til hans lejlighed. Det var ikke unormalt, husker hun. Hun fortæller til TV 2, at hun husker, at hun råbte nej, men at manden tvang sig selv oven på hende.

Året efter fortalte hun ledelsen om episoden, men det fik ikke mærkbare konsekvenser.

En 25-årig kvinde ved navn Tine meldte sig ind i Venstres Ungdom som 13-årig. Til TV 2 beretter hun om grænseoverskridende adfærd og kultur i Venstres ungdomsparti, der blandt andet involverer, at pigerne til fester blev fortalt, at de kunne få gratis barkort, hvis de tog BH og trusser af og hængte dem op på en tørresnor.

Til en fest kyssede hun med et mandligt medlem, som kastede hende ned på en seng, tog hendes tøj af og havde fuldbyrdet samleje med hende, hvilket hun ikke ønskede. Dengang var hun 16 år. Tine endte med at anmelde episoden i september 2015 efter at have været i behandling ved Center for Voldtægtsofre.

1. del af »Partiernes skjulte overgreb« vises torsdag aften på TV 2 kl. 20