»I mine øjne er han en pivskid«

HA-rocker og hans kammerat ventede på grillmad, da de blev angrebet af en knivbevæbnet mand. Søndag fortalte rockeren sin version af den næsten fatale kamp.

Jørn Jønke Nielsen, der i retten søndag forklarede om angrebet i Ægirsgade i torsdags. Fold sammen
Læs mere

Knivdramaet i Ægirsgade på Nørreport torsdag aften, der blandt andet involverede den flere gange dømte HA-rocker Jørn Jønke Nielsen, var et spørgsmål om liv eller død. Vel at mærke Jønkes og hans yngre kammerat E´s død. I hvert fald hvis man spørger Jønke Nielsen selv,

Når Jønke tre gange stak en kniv i kroppen på en tredje mand, med indvandrerbaggrund, så var det selvforsvar. Lovligt nødværge.

I Københavns Dommervagt søndag påkaldte Jønke og hans forsvarer Michael Juul Eriksen sig både den europæiske menneskeretskonvention, FN og juraprofessorerne Gorm Toftegaard Nielsen samt Eva Smith som støtte til kravet om, at Jønke fik lov til at fortælle sin historie om forleden aften.

Og sådan blev det, da dommer Pernille Kjærulff gav Jønke ordet med offentligheden som sit vidne:

Torsdag aften er Jønke og E kørt til Ægirsgade i en hvid Mercedes, for at købe grillmad - vistnok kinesermad - hos en ældre kvindelig grillejer. De står på fortovet og venter, mens maden bliver lavet. De vil nemlig ikke lugte af grill, når de skal videre til Jønkes ekskæreste Christina med maden og spise, inden turen går videre til en julefrokost.

Jønke snakker i mobil med ekskæresten, for at få hendes nye adresse, da en rød bil standser på kørebanen, og en mand med udenlandsk baggrund står ud. Jønke lægger mærke til ham, da han går målbevidst mod E, der står ved en døråbning et lille stykke fra grillforretningen. Jønke ser, at den fremmede »går på den der måde« og siger til Christina, »lige et øjeblik, der sker vist noget her«.

Jønke lægger den åbne mobil i lommen, Christina kan høre alt, mens Jønke går hen til den fremmede, der står over for E og spørger truende, hvad fanden glor du på. E svarer, kender jeg dig, og Jønke lægger en hånd på den fremmedes skulder og siger, »hør det er jul, ikke«, men den fremmede svarer, »bland dig udenom«.

Jønke tænker på, om den fremmede har et våben, »for jeg kender de typer, hvis ikke de er ti mod én, så har de et eller andet våben«, og Jønke ser den fremmede tage en kniv fra venstre side. Det er en stor kniv. »Pas på, han har en kniv«, når Jønke at råbe.

»Jeg går efter den, han stikker mig så ved hjertet og i maven, og så mærker jeg et tungt slag i lysken, men jeg tænker bare på at holde fast i kniven. Så jeg bliver revet med ned mens E slår og sparker for at få ham til at stoppe,« lød hovedpersonens forklaring i dommervagten.

Jønke fortalte videre, hvordan han holder fast om knivbladet med den højre hånd og er bange for at få sine sener skåret over. Men han havde nu ingen større synlige mærker i hånden, da han forklarede sig i dommervagten.

Med den anden hånd holder han om den fremmedes håndled og får kniven vristet løs. Nu ligger Jønke på maven, den fremmede sidder »på røven« foran ham og sparker Jønke i hovedet, mindst en gang, og der er et synligt bevis i form af en skramme på Jønkes næse.

Den fremmede sidder »på røven og spiller krabbefodbold«; fødderne sparker efter Jønke, som føler sig i livsfare. Så han stikker med kniven. Flere gange. Det ene stik trænger omtrent hele vejen igennem den fremmedes lår, og han er ellers en kraftig mand. 15-20 centimeter dybt er stikket, der flænser pulsåren og det er ved at koste den fremmede livet. Så stopper den fremmede med sine angreb, og Jønke ser blodet komme fra ham, og spørger: »Har du fået nok, hva!«

»Jeg ved, at han er færdig, da han sidder på røven og græder, han er en pivskid, i mine øjne. Han græder og så siger han, hvad har jeg gjort,« forklarer Jønke.
Jønke er også blevet stukket, og har siger til E, at de må til hospitalet med det samme. De ryger ind i den hvide Mercedes, der er lidt halvpanik i bilen for Jønke bløder en del, og han smider den fremmedes kniv mellem sine ben. Hvor den er nu, ved han ikke.

»Hvis ikke det er nødværge, så ved jeg ikke, hvad det er,« sagde Jønke med eftertryk i dommervagten.

Men der er vidner i lejlighederne, der har set noget af det, der foregik torsdag aften i Ægirsgade. Flere har set to store, lyse mænd, rockertyper, sparke på en mand af udenlandsk herkomst, der lå på gaden. Et vidne siger, at en af de to rockertyper stempelsparkede på manden - altså hamrede foden lige nedad. Måske det kan være forklaringen på, at den fremmede ikke bare mistede store mængder blod fra stikket i låret, men også fik maven fyldt med blod fra en smadret milt efter et eller flere voldsomme stød i maven.

Da Jønke og E er væk, rejer den fremmede sig, sætter sig ind i den røde bil og kører, men ikke ret langt, så besvimer han og torpederer en anden bil. Nogen ringer til politiet. Efter operationer og 25 poser blod er han nu uden for livsfare.
Jønke skal blive bag tremmer, for dommeren mente, at nok var der nødværge, men måske var der så meget af den, at den er ulovlig.

Hvad der fik den fremmede til at vælge at gå løs på E, der er medlem af HA-støttegruppen AK-81 og vistnok en slags bodyguard for Jønke, og hvorfor han ene mand gik løs på en mand som Jønke, der har mord og grov vold på samvittigheden, ved man ikke endnu. Den fremmede er for svag til at møde i retten. Men alle, fra politiet til Jønkes forsvarer, afviser, at en bandekrig ligger bag.
cbr@berlingske.dk