I kø for at komme til jobsamtale

Tusindvis af ledige stod i går i kø foran Københavns Rådhus, da det første jobmarked løb af stablen i rådhushallen. For arrangørerne og de deltagende virksomheder overgik interessen deres vildeste forventninger.

Der var så stor søgning til jobbørsen, at de arbejdssøgende måtte lukkes ind på Københavns Rådhus i hold. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

»Slap nu af, det er jo dem, der vil have fat i dig,« råber en mand bagest i køen. Skulder ved skulder står de mange hundrede ledige på rådhusets røde løber, der går forbi hovedindgangen og ud på Rådhuspladsen. Rådhusets hovedtrappe ligner tirsdag formiddag indgangen til et køtilbud. Knap 500 er der plads til i Rådhushallen på Københavns Rådhus. Det er der nu, men knap 700 står fortsat i kø for at komme ind til arbejdsgiverne, selvom det kun er 20 minutter siden, klokken blev ti, og dørene blev slået op til Jobcenter Københavns første jobmarked.

De 28 deltagende virksomheder har i alt 558 jobs med sig. Men allerede nu står der flere håbefulde ansøgere ved virksomhedernes stande, end de kan nå at betjene.

Et af de steder er hos busselskabet Arriva. Her har man brug for 30 nye buschauffører alene i København.

»Vi har grundet mangel på chauffører trukket store veksler på de medarbejdere, som vi har nu. Vi skal derfor finde nye medarbejdere i dag,« siger Michael Selvig, der er HR konsulent hos Arriva.

Han forventer, at de når at besætte de 30 stillinger alene ud fra jobansøgningerne i dag. Det på trods af, at transportbranchen ikke er særlig populær.

»Et af vores store problemer er, at vores buschauffører har skæve arbejdstider og en ikke særlig høj løn i forhold til for eksempel en fabriksarbejder. Derfor må vi lokke med andre frynsegoder såsom specielle forsikringsaftaler og rabat på benzin,« fortæller Michael Selvig.

Gratis buskørekort
En af dem, der lader sig lokke, er 52-årige Frances George. Oprindelig fra Pakistan, men nu bosat i Tingbjerg med sin kone og to små børn.

»Buschauffør ville være et godt job, tror jeg. Jeg har intet imod at arbejde om aftenen, og så vil de jo give mig et kørekort til bus gratis,« siger en storsmilende Frances George.

Jobbet som buschauffør er ikke det eneste, der lokker. »Der er jo mange, som vil have mig,« som Frances siger. Både Føtex og postselskabet CityMail har vist interesse for at ansætte ham. Men specielt det sidste er ikke så interessant, synes han. »At dele post ud er nok ikke noget for mig. Jeg er ikke så god til at komme op om morgenen,« siger en storgrinende Frances George.

Klokken 16.00 er det slut. På det tidspunkt har 4.052 jobansøgere passeret gennem Rådhushallen. 2.962 af dem har lavet aftale om en jobsamtale for at komme i betragtning til en af virksomhedernes 558 job. Mange har måttet vente i timer i kø for at komme ind, men hos Arriva er man begejstret.

»Det er gået over al forventning. Hvis vi skulle tilbyde alle de kvalificerede, som har henvendt sig, et job, kunne vi ansætte 60 chauffører i stedet for de 30, som vi havde tænkt os,« siger Michael Selvig.

Også Kaare Grue, der er ansat i Jobcenter København og ansvarlig for gårsdagens arrangement, er positivt overrasket.

»Vi blev jo fuldstændig væltet i dag. Der var en kø af jobansøgere foran rådhuset fra start til slut. Det overgår, hvad vi havde drømt om,« siger Kaare Grue.

Ifølge ham er jobmarkedet en succes, fordi rollerne mellem ledige og arbejdsgivere lige pludselig er vendt om.

De fleste ledige har vænnet sig til at møde op på arbejdsformidlingen og få præsenteret deres muligheder af en jobkonsulent. Men nu oplever de lige pludselig at se arbejdsgiverne direkte i øjnene. Vel og mærke arbejdsgivere, der er helt vilde for at ansætte dem. Det er en helt anden form og stemning end før, og det giver motivation,« siger Kaare Grue.