»I har skrevet Danmarkshistorie«: Ny Cavlingpris til Berlingske

Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund hædres for deres afsløring af hvidvaskskandalen i Danske Bank.

Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund (tv.) fra Berlingske vinder sammen Cavlingprisen for deres afdækning af Hvidvasksagen i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ministeren kaldte dem demokratiets salt, og folk i priskomiteen mente, at de ganske enkelt havde skrevet danmarkshistorie.

Det var store ord fra den øverste hylde med lovprisninger, der blev taget i brug, da tre Berlingske-journalister Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund, fredag fik den højeste udmærkelse inden for faget, Cavling-prisen, ved et arrangement i en propfyldt, svedende festsal på Nationalmuseet.

Prisen fik de for deres omfattende serie om milliard-hvidvask i Danske Banks filial i Estland. Den har kostet bankens ledelse jobbet, efterforskes internationalt, trækker tråde til gangstere i Østeuropa og politiske despoter – og har også udstillet myndighedernes magtesløshed rundt omkring i Europa.

»Længe stod I alene med historien, som I har afdækket lag for lag med et unikt kildearbejde, der har afsløret en skandale af et omfang, som bedst kan måles i det, som Joakim von And kalder fantasillioner. I har skrevet danmarkshistorie,« sagde formanden for Cavling-komiteen Kaare Sørensen med henvisning til, at det bedste bud på hvor mange penge, der er blevet hvidvasket, lyder på 1.500 milliarder kroner.

I feltet af nominerede var to andre, stærke journalistiske projekter, DR-journalist Jesper Tynells granskning af undersøgelseskommissioner samt fem journalister fra Politiken og TV2/Impact TV, der var nomineret for at afdække misbrug af filmbørn i 1970erne.

Men i sidste ende faldt afgørelsen ud til fordel for Berlingske-journalisterne og deres afsløringer, som også, ifølge en ny meningsmåling har bidraget til, at danskernes tillid til, at myndighederne gør nok for at kontrollere og overvåge de danske banker, er styrtdykket.

Derfor er der også nu et udspil på vej fra regeringen på vej med det formål at styrke tilsynet med bankerne.

Kulturminister Mette Bock (LA) gav også efter prisoverrækkelsen udtryk for, at den form for journalistik lige netop er det, der er brug for i frie samfund.

»Det er demokratiets salt, og prisen er meget velfortjent,« sagde hun.

Det er tredje gang på fire år, at Berlingskes undersøgende journalistik er blevet udtaget blandt de nominerede i slutfeltet om landets mest prestigefyldte journalistpris. I 2015 blev Berlingske nomineret for den såkaldte Eritrea-sag og i 2016 for afdækningen af regeringens vildledning af Folketinget om landbrugspakken, som avisen endte med at få Cavlingprisen for – og hvor også dette års prismodtager Michael Lund var med på holdet.

En anden prismodtager i år, Eva Jung, kunne berette om den vilde rejse, der var startet for to år siden, hvor få overhovedet vidste, at Danske Bank havde en filial i Estland, og som havde bragt dem rundt til modige kilder i flere lande, der, trods betydelige personlige risici, havde bidraget med afgørende oplysninger.

Hun fremhævede, at sagen bør være en »øjenåbner« for myndighederne, som må blive langt stærkere til at samarbejde for at kunne gå op imod den form for grænseoverskridende kriminalitet.

»Det viser også, at vi skal blive ved med at bruge ressourcer til systematisk, undersøgende journalistik. Hvidvask-sagen har vist, at der er masser at komme efter,« sagde Eva Jung.