I gymnasiet er det slut med fri til ferierejser

»Vi kæmper en brav kamp mod denne uskik,« siger gymnasierektor om elever, der fra deres folkeskole er vant til ferie uden for skoleferierne.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at det er blevet almindeligt på landets folkeskoler, at eleverne kan få lov til at holde ferie uden for skoleferierne. Men når de kommer på gymnasiet, venter der en helt anden og hårdere linje over for familier, der forventer »fri ferie«.

Rektor på Nørre Gymnasium Jens Boe Nielsen kalder det »en skandale«, at en del skoleledere accepterer, at forældrene tager eleverne med på ferie i skoletiden. »På Nørre Gymnasium kæmper vi en brav kamp mod denne uskik,« siger han, efter at Berlingske har kunnet berette, at en stor del af skolelederne i folkeskolen ikke længere opfatter det som et væsentligt problem, at elever holder ferie uden for skoleferierne.

»I juni måned – når eleverne har fået besked om, at de skal starte i gymnasiet – fortæller jeg forældrene, at jeg ikke accepterer, at de tager deres børn ud af skolen. Og jeg siger lige ud: Har I bestilt ferie i skoletiden, så aflys den,« siger Jens Boe Nielsen, som indimellem støder på forældre, der ikke kan forstå, at han ikke bare »giver fri«.

»Jeg skriver til forældrene, at de bidrager til at ødelægge deres børns uddannelsesforløb, og hvis det er en elev, som i forvejen har noget fravær, så giver jeg en skriftlig advarsel. Gymnasierne er tidligere blevet bebrejdet, at eleverne har for megen fravær. Jeg anser det for utilstedeligt, at skolelederne i folkeskolen accepterer – og dermed »opdrager« elever og forældre til, at skolegangen er uvigtig,« siger Jens Boe Nielsen.

I 2005 blev der med gymnasiereformen indført nye fraværsregler, der indebar mødepligt og afskaffede den hidtidige centrale regel om, at eleverne maksimalt måtte have ti procents fravær. Dengang glædede rektorernes daværende formand, Peter Kuhlman, sig over det nye signal om, »at undervisning er vigtig«.

»Der har bredt sig en kultur fra folkeskolen til gymnasiet, hvor forældrene tager eleverne ud på det tidspunkt, der passer dem. Skoleinspektørerne i folkeskolen har ikke nogle sanktionsmuligheder, men i gymnasiet vil det fremover medføre en skriftlig advarsel,« sagde han således dengang til Berlingske.

Trods regelændringen har mange gymnasier holdt fast i ti procent som en vejledende grænse for, hvornår de griber ind over for for meget fravær, men rektorerne understreger samtidig, at de tager hensyn til fraværsårsagen. Man ser således ikke lige så alvorligt på fravær på grund af langvarig sygdom, som man gør på fravær i form af ferierejser og et mistænkeligt »pjækkemønster« med meget fravær i ydertimerne.

I en rundspørge, som Berlingske har gennemført blandt skolelederne, oplyser tre ud af fire af de deltagende skoleledere, at de opfatter elevers ferier uden for skoleferierne som et mindre problem eller slet ikke som et problem. Mange giver udtryk for, at de henstiller til, at familierne lægger elevernes ferier i skoleferierne, men de fleste skoleledere i rundspørgen svarer, at de altid eller stort set altid giver fri, hvis familierne alligevel vælger at tage barnet ud af skole for at rejse på ferie. Flere påpeger også, at de ikke har sanktionsmuligheder, hvis forældrene vælger at lade barnet holde ferie mod skolelederens ønske.

Accepten af ferier »i utide« er nye toner fra skoleverdenen, hvor både den tidligere skolelederformand samt undervisningsministre som Bertel Haarder (V) og Christine Antorini (V) tidligere har talt om, at forældrenes ferieplanlægning var mangel på respekt for skolen. En del skoleledere giver i rundspørgen udtryk for forståelse for, at familier ikke altid kan få råd til at rejse i skoleferierne, mens andre familier ikke har mulighed for at holde fri fra arbejde, når skolerne er ferielukkede.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) siger:

»Grundlæggende er der ferie, når der er skoleferie. Men jeres undersøgelse viser, at man godt kan finde ud af at håndtere det lokalt på skolerne. Hvis der er problemer, må skolelederne notere ferien som ikke-lovligt fravær.«