Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den klassiske tavle- eller auditorieundervisning har fået hård konkurrence. For på flere og flere uddannelser udbyder man fag, der helt eller delvist underviser de studerende via nettet.
»Der er klart sket en stigning inden for anvendelse af e-læring. Få var i gang med helt eller delvist netbaserede uddannelser i starten af 00 erne. Men i dag vil du ikke kunne finde et universitet, der ikke bruger de her platforme,« siger udviklingschef på DPU Henrik Senfer og uddyber:
»Alle vores uddannelser bruger netbaseret kommunikation. En del forelæsninger optages og lægges på nettet, så vores studerende i den anden ende af landet kan overvære dem.«
Også prodekan ved Aarhus Universitet, Arne Kjær mener, at den teknologi-støttede undervisning er kommet for at blive.
Han fortæller, at man i den jyske hovedstad gerne vil have mere teknologi ind i undervisningen.
»Vi arbejder med at støtte underviserne i reorganisering af undervisningen, så nye digitale medier kommer til at indgå i undervisningen, hvor det kan fremme de studerendes læring,« siger han.
Lærerne i ny rolle
Den nye type undervisning, der for eksempel kan foregå som Skype-møder, stiller nye krav til underviserne. Det mener Carsten Storgaard, der er e-læringskonsulent ved RUC.
»Flere og flere uddannelser bliver virtuelle. Det betyder, at underviserrollen er under forandring. Der foregår ti gange så meget uden for klasselokalet som inden for det. Dermed bliver underviserne nødt til at se sig selv mere som en guide for de studerende end som den, der bestemmer, hvad der er interessant,« siger han.
Fleksibel undervisning
Chefkonsulent ved Københavns Universitet Gitte Preisler fremhæver fordelene ved online undervisning:
»Det betyder ikke noget, hvor i verden du sidder. Da skriftlige, faglige diskussioner er en væsentlig del af kurset, tvinges den studerende til at bidrage aktivt, og det giver rig mulighed for refleksion og fordybelse,« siger hun.
Også Ulla Konnerup, studielektor ved AAU, er positiv:
»For generationen, der hele tiden er online, er det naturligt at benytte Skype og mobiltelefon i undervisningen. De studerende kan for eksempel deltage aktivt ved at kommentere og løbende stille spørgsmål til en aktuel forelæsning på Twitter. På den måde kan de nå at følge med, selv om de måske har misset en pointe i første omgang,« lyder det.
Netop fjernundervisningen er en fordel for studerende, der bor i yderområder, og for folk, der i en almindelig klassesammenhæng har svært ved at blande sig,
Det mener direktør på Niels Brock Anya Eskildsen:
»Med fjernundervisning er det helt tydeligt for underviseren, hvad hver enkelt studerende leverer, og på den måde er det nemmere at individualisere undervisningen og sørge for, at også de generte studerende kommer på banen,« siger hun.