I England på Mawla gerne gå med tørklæde

I vore nabolande er det tilladt at bære religiøs hovedbeklædning, hvis man er medlem af forsvaret, så længe det ikke hindrer soldaten i at udføre arbejdet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark tillader Hjemmeværnet ikke, at Maria Mawla fortsætter som medlem, fordi hun bærer tørklæde.

Men de svenske, norske og britiske soldater behøver ikke at tage turbanen eller tørklædet af. I vores tre nabolandes forsvar er det nemlig tilladt at bære religiøs hovedbeklædning.

- Vi må ikke diskriminere nogen på grund af deres religion, og hvis den siger, at man skal bære tørklæde, må vi acceptere det, siger informationschefen i det svenske forsvar, major Kent Löving.

Det samme gælder for de britiske tropper, at alle slags hovedbeklædninger i udgangspunktet er tilladt.

- Det har de lov til, så længe det ikke påvirker udførelsen af en operation eller personens sikkerhed. Hvis de for eksempel er ude på en mission, hvor de skal have hjelm på af sikkerhedsmæssige årsager, kan de ikke have hovedtørklædet på, forklarer en talsmand fra det britiske forsvar.

I Norge er man ved at udarbejde et fast sæt regler på området, men erfaringerne viser, at det er accepteret.

- Vi har tidligere haft en sikh i forsvaret, der bar turban i sin norske uniform, og det blev tilladt, siger Christian Øverli, pressetalsmand for det norske forsvar.

Han fremhæver desuden, ligesom Kent Löving, at forsvaret skal repræsentere en mangfoldighed, der afspejler samfundet - også når det gælder religion, og derfor må man optage personer uafhængigt af, om de bærer tørklæde eller ej.

/ritzau/