I en lille krigsskole for børn skyder seksårige Nestor løs med et gevær: »Putin er en pik!«

Dagens overblik: Berlingske giver dig et overblik over dagens vigtigste historier fra ind- og udland.

 
Internettet flyder lige nu over med billeder af Putins enormt lange bord. Bordet er blevet et humoristisk indspark i den ellers anspændte Ukraine-konflikt. Video: CNN Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dit nyhedsoverblik her den sidste onsdag i februar – med blot seks dage tilbage af vintermånederne. Snart bliver det forår.

Desværre er det ikke forårsfornemmelser, der præger dagens nyhedsoverblik.

Konflikten mellem Rusland og Ukraine eskalerede tirsdag, og onsdag morgen står der »Putin« på forsiden af de landsdækkende dagblade:

»Putins magtdemonstration kan give påskud for storkrig,« skriver Jyllands-Posten.

»Putin over grænsen,« skriver Information.

»Putin udnytter Vestens svaghed for at udleve sin drøm om et Storrusland,« skriver Kristeligt Dagblad.

»Ukrainske børn forbereder sig på at slås mod Putins tropper,« skriver Politiken.

»Trods sanktioner og protester – Putin frygtes kun at have taget første skridt,« skriver Berlingske.

Dagens nyhedsoverblik handler dog også om meget andet end den russiske præsident, Vladimir Putin, og konflikten med Ukraine og de vestlige lande, så hæng på.

Først et hurtigt kig på dagens coronatal:

Estisk politi: Milliarder fra Danske Banks hvidvasksag stammer fra forbrydelser kloden over

Myndighedernes efterforskning af Danske Banks hvidvasksag i en estisk filial har taget et stort skridt fremad i Estland.

Skype-samtaler er blandt beviserne i den estiske efterforskning, hvor pengestrømme for milliarder er blevet forbundet direkte med en række konkrete forbrydelser verden over, mens antallet af mistænkte blandt tidligere Danske Bank-ansatte næsten er fordoblet.

I alt er 19 tidligere ansatte i den estiske filial af den danske storbank mistænkt for »i fællesskab og på koordineret vis« at have »hvidvasket penge«. De 19 personer har blandt andet undladt at kontrollere pengestrømme og kunder, som hvidvaskreglerne kræver det, for »egen vindings skyld«, fastslår rapporten, der er fra september 2021.

Det fremgår af en omfattende rapport udarbejdet af den estiske anklager Maria Entsik, som den estiske avis Eesti Ekspress er kommet i besiddelse af og har delt med Berlingske og journalistorganisationen OCCRP (Organised Crime and Corruption Reporting Project).

Læs hele artiklen her

Regeringen kritiseres for at adskille ældrereform og sundhedsreform

Landets kommuner og regioner er utilfredse med, at to store og længe ventede reformer, som begge vedrører ældre borgere, ikke koordineres, skriver Jyllands-Posten.

Det drejer sig om en ældrereform og en sundhedsreform.

Næsten halvdelen af alle borgere over 80 år, som får hjælp af kommunen, er også forbi sygehuset i løbet af et år. Det viser nye tal fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum.

»Den ældre er jo både borger, der kræver omsorg og pleje, og patient. Derfor er det da indlysende, at man skal tænke en ny ældrelov sammen med de nye opgaver, som kommunerne ifølge en sundhedsreform skal overtage fra sygehusene. Ellers er der ingen sammenhæng for den ældre, og så kommer man fremover til at skulle lappe løs på de nye reformer,« siger KL-formand og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Regeringen indleder torsdag arbejdet med en ældrelov, der skal gøre op med regler og dokumentationskrav for at give ansatte mere tid til nærvær med de ældre.

Først senere på foråret ventes regeringen at komme med et udspil til den længe ventede sundhedsreform, der skal se på de sundhedsopgaver, der i stigende grad flyttes fra regionerne over til kommunerne.

Læs artiklen hos Jyllands-Posten her.

Venstre i København støtter op om skandaleramt borgmester: Det er et forsøg på karaktermord

I et åbent brev fra januar fortalte Djøf og HK på vegne af 2.000 ansatte, hvordan »beskæftigelsesborgmesteren fortsætter en dybt problematisk politisk ledelsesstil, der er kendetegnet ved manglende tillid til forvaltningens medarbejdere«.

Situationen er siden spidset til for beskæftigelses- og integrationsborgmesteren i Københavns Kommune, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der skal undersøges af kommunens ombudsmand efter en anonym whistleblower-beretning.

Venstres gruppeformand i København, Jens-Kristian Lütken, blander sig nu i sagen.

Han kommer med et indædt forsvar for partiets eneste borgmester i byen. I kritiske vendinger sår han tvivl om fagforeningernes troværdighed.

»Der kan da givetvis være mange, der er enige i, hvad der står i brevet. Man kan bare ikke sige, det er alle 2.000 medarbejdere i forvaltningen, der har den opfattelse. De har ikke hver især skrevet under,« siger Jens-Kristian Lütken til Berlingske.

Læs hele historien her.

Putin, Putin, Putin

Og så tilbage til dagens fællesnævner på nyhedssiderne: Konflikten mellem Rusland og Ukraine.

Tirsdag meddelte den russiske præsident, Vladimir Putin, at landet sender »fredsbevarende styrker« til de ukrainske republikker Donetsk og Luhansk i det østlige Ukraine, og at de tidligere fredsaftaler – Minsk-aftalerne – for det østlige Ukraine ikke længere er gældende.

Herefter varslede både EU-landene og USA tirsdag aften hårde sanktioner mod Rusland.

Putins tale har sået en frygt hos indbyggere i Kiev, rapporterer Berlingskes globale korrespondent, Simon Kruse, der den seneste tid har dækket konflikten fra Ukraine.

»På arbejde i dag talte vi om, hvordan vi skal søge ly, og hvor vi skal samles, hvis krigen kommer,« lyder det fra Natalja Boikiv, der er arbejder på et museum i Kiev.

»Selvfølgelig er det en invasion. Han (Putin, red.) har krydset grænsen. Hvis det ikke er en invasion, så har ordet mistet sin betydning,« siger Kira Rudyk, parlamentsmedlem og leder af det liberale parti Holos, til Berlingske.

Et andet sted i Ukraine har Politiken mødt Nestor på seks år, der med militærgrøn overall og to manglende mælketænder i overmunden render rundt mellem træerne på en flodbred og pløkker løs med et gevær.

Han skyder med plastikkugler, mens han øver sig i at ramme russere.

Sammen med de andre børn i en lille krigsskole ved flodbredden lidt uden for millionbyen Dnipro råber han: »Putin er en pik.«

Mens den ukrainske befolkning forbereder sig på, hvad der må komme, forsøger analytikere at udlægge Putins 55-minutter lange tale.

»Søger Vladimir Putin en begrænset optrapning i Donbas, eller er Ukraine på vej mod åben krig,« spørger Jyllands-Posten.

Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) mener, at den russiske præsident nu for alvor er sprunget ud som Vladimir den Store, skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge Ruslands-ekspert Flemming Splidsboel skal man fokusere på Putins fortælling om Storrusland for at forstå den aktuelle situation.

»Det grundlæggende budskab er, at Storrusland – foreningen af Rusland og de tidligere sovjetiske republikker – er en naturlig nation, vokset organisk frem af fælles kultur og historie, hvorimod Ukraine er en kunstig, politisk konstruktion,« siger han til Information.

Artiklerne, der henvises til, kan læses i de respektive mediers e-avis eller papiravis, da webartiklerne i skrivende stund endnu ikke er publiceret.

Det sker i dag

  • Klokken 11.45: Dronning Margrethe og kronprinsesse Mary modtager Hertuginden af Cambridge, Catherine, i Christian IX’s Palæ på Amalienborg.
  • Retten i Aarhus fortsætter med sagen om drabet på den aarhusianske rapper Shmur ved Jydsk Væddeløbsbane. Han blev skudt i brystet og ryggen i forbindelse med en stor handel med hash.
  • En stor hackersag fortsætter ved retten i Herning. Her er en 27-årig mand tiltalt for en række internetrelaterede seksualforbrydelser. Han er i alt tiltalt for 52 forhold. Blandt andet omfattende digitale sexkrænkelser begået over for hundredvis af forurettede.
  • Folketingets Forsvarsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd for at få oplysninger om Tilsynet med Efterretningstjenesternes kritikpunkter af Forsvarets Efterretningstjeneste.
  • Pia Kjærsgaard, som stiftede Dansk Folkeparti i 1995, fylder 75 år.
  • Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba taler ved De Forenede Nationers (FN) generalforsamling i New York.