I Danmark stiger solvarmen op

Efter 20 års dansk skyggetilværelse har verdens største energiressource, solen, fået et gennembrud. Gigantiske solvarmeanlæg skyder op overalt og bringer Danmark i den solgule førertrøje.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter 20 år bag energipolitiske tågedannelser, er energikilden over alle, solen, ved at få et veritabelt gennembrud som energikilde i Danmark.

Overalt i landet opføres for tiden gigantiske solvarmeanlæg for at indfange den gratis energi fra solen. Hensigten er, at verdens mest vedvarende og ressourcestærke energikilde skal opvarme vandet i kraftvarmeværkernes solpaneler, hvorefter det sendes ud i radiatorer og brusere i bygningerne.

Så sent som i denne måned har fjernvarmeværkerne i Jægerspris på Sjælland og i Ringkøbing i Vestjylland indviet to af verdens største solvarmeanlæg. Og i løbet af det næste års tid opføres yderligere 17 store anlæg landet over, herunder ét i Dronninglund, der bliver verdens hidtil største. Det er planlagt til at fylde 35.000 kvadratmeter, hvilket svarer til et areal på syv fodboldbaner. Alligevel er det kun et mindre anlæg, når det sammenlignes med de superanlæg, store selskaber som Fjernvarme Fyn, Affald Varme Århus og Vestegnens Kraftvarme Selskab har skitseret. De arbejder med anlæg på over 100.000 kvadratmeter.

Eksplosiv vækst

Indtil for nylig havde den 20 år gamle energiteknologi kun sat sig på i alt 90.000 af landets kvadratmeter i de første 20 år tilsammen. Nu tredobles det areal allerede med udgangen af næste år, og i en varmeplan for hele Danmark peger energieksperter fra Aalborg Universitet og rådgivningsfirmaet Rambøll, at arealet med solvarmeanlæg om bare ti år bør være 40 gange større end i dag.

Den eksplosive vækst i udbygningen med storskala-solvarmeanlæg kommer uden en eneste krone fra staten i ryggen. Anlæggene er blevet billigere og mere effektive, og samtidig er prisen i modsætning til naturgas og biomasse stabil. Solstrålerne koster ikke noget, og anlæggets pris over eksempelvis 30 år ligger fast.

»Kraftvarmeværkerne investerer simpelthen i anlæggene, fordi det kan betale sig,« siger chefkonsulent i Rambøll Flemming Ulbjerg, der har været med til at udarbejde rapporten Varmeplan Danmark 2010. Den viser, hvordan varmeforsyningen i Danmark samfundsøkonomisk rentabelt kan blive CO2-neutral allerede i 2030.

Skal kunne gemmes

Udviklingen i antallet og omfanget af solvarmeanlæg har på kort tid bragt Danmark i den solgule førertrøje, når det gælder de store anlæg, som de fleste andre lande kun har opført som demonstrationsanlæg.

Projektkonsulent Jens Windeleff, Energistyrelsen, fortæller, at Danmark nu skal lede et internationalt forskningsprojekt under det Internationale Energi Agentur (IEA).

»Vi skal blandt andet se på, hvordan man kan lagre solvarmen. solen giver jo mest varme om sommeren, hvor behovet er mindst. Derfor bliver solvarme indtil videre især brugt som supplement til andre opvarmningsformer. Men kan man gemme det varme vand, som solen producerer, kan solvarmen dække en langt større del af varmebehovet i landets bygninger,« siger Jens Windeleff.

Marstal Fjernvarme på Ærø, der i dag har landets største solvarmeanlæg, har derfor opført et gigantisk lukket termobassin til ti millioner liter varmt vand som varmelager. Men der findes andre lagerteknologier og forskerne jagter nu de mest effektive.

Imens har Dansk Solvarmeforening lavet beregninger, der viser, at eksperternes mål for solvarme kan opnås med et tilskud, som betyder, at en typisk husstand skal betale en halvtredser ekstra om året.

»Indtil videre er det de fremsynede og velvillige værker, der har investeret i solvarme. Hvis den skal udbredes i det omfang, eksperternes varmeplan peger på, er det nødvendigt med et tilskud som incitament. Det betyder, at også de fjernvarmeværker, der har svært ved at låne penge til projekter, vil få en fast indkomst, der kan overbevise lånegivere om, at det er et sikkert lån,« siger næstformand i foreningen, Jeppe Falck.