I Danmark spiller musikken videre

For musikfestivalerne og koncertstederne herhjemme er terrortruslen allerede et vilkår, som indgår i sikkerhedsberedskabet. Og det udarbejdes i tæt samarbejde med politiet, lyder reaktionen oven på Manchester-bomben.

Roskildefestival - her fra åbningskoncenteten i 2016 - har mange års erfaring med at tage hånd om sikkerheden, siger sikkerhedschef, Morten Therkildsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Den formodede terrorbombe mandag aften under en teenage-koncert i Manchester, får ikke Royal Arena til at aflyse morgensdagens show med Nik og Jay.

Det oplyser Jesper Christensen, der er managing director i Live Nation Danmark, der står for sikkerheden i Royal Arena.

»Koncerten med Nik & Jay i Royal Arena i morgen onsdag den 24. maj fortsætter som planlagt. Sikkerheden ved vores shows er fortsat vores højeste prioritet, vi er i kontakt med de danske myndigheder og følger deres anvisninger,« fastslår Jesper Christensen, der ikke har yderligere at tilføje.

»På nuværende tidspunkt har vi ikke yderligere kommentarer. Vi er naturligvis dybt berørte af denne meningsløse tragedie, og vore hjerter og tanker er med dem, der påvirkes af denne tragiske hændelse,« skriver Live Nation Danmark i en pressemeddelelse.

Her fremgår det også, at Royal Arena i samarbejde med politiet allerede fik skærpet sikkerheden ved alle koncenter efter terroranslagene i Paris i november 2015.

»Det bibeholder vi. Vi ønsker af indlysende grunde ikke at oplyse, hvad det nærmere går ud på,« udtaler Jesper Christensen, Managing Director, Live Nation Danmark.

Roskilde ikke særlig truet

Heller ikke den største af Danmarks mange musikfestivaler, Roskilde Festrival, kommer til at indføre helt nye sikkerhedsforanstaltninger som følge af angrebet Manchester.

Det fortæller sikkerhedschef for Roskilde Festivalen, Morten Therkildsen.

»PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) udgiver en trusselsvurdering, og Roskilde er ikke mere udsat end andre steder. S umiddelbart er det ikke noget, der giver anledning til ændringer. Vi har mange års erfaring med sikkerhed og arbejder sammen med Vestsjællands Politi,« siger Morten Therkildsen.

Han lægger også vægt på, at Roskilde Festival udveksler erfaringer med andre musikudbydere - på herhjemme og i udlandet.

»Vi  er en del af et netværk, der hedder European Event Safety, og vi mødes et par gange om året for at udveksle erfaringer,« siger sikkerhedschefen.

Svært at dæmme op for

 

Roskilde Festival er også en del af Dansk Live, der er en interesseorganisation for festivaler og spillesteder. Og ifølge sekretariatschef i Dansk Live, Jakob Brixvold, har terrortruslen efterhånden været en del af branchens virkelighed i en del år nu - »og i særdeleshed efter angrebet på Bataclan for halvandet år siden,« understreger Jakob Brixvold med henvisning til terrorangrebet i et spillested i Paris i november 2015, hvor 89 mennesker blev mejet ned.

»Så situationen før og efter Manchester-angrebet er på den måde uændret,« siger Jakob Brixvold.

Han mener, at de store spillesteder og festivalarrangører har en god og tæt dialog med myndighederne, og at sikkerhedsniveauet ved danske arrangementer generelt er højt.

»Men samtidig kan der ikke udstedes nogen garantier. Det her angreb foregik ikke inde på Manchester Arena, da folk forlod arrangementet, og det kan være enormt svært at dæmme op for den slags,« siger Jakob Brixvold fra Dansk Live.

Sikkerheden udenfor?

Også Parken, der ud over for fodboldkampe også ligger hus til store koncerter,

er i tæt dialog med politiet om sikkerheden.

»Vi er helt bevidste om, at det (terrorisme. red.) er et scenarium, men vi tager sikkerheden meget alvorligt. Den er helt afgørende for os,« siger Jes Mortensen, der er pressechef i PARKEN Sport & Entertainment.

Han understreger, at Parken hele tiden arbejder med at optimere sikkerheden inde i selve bygningen og ved ind- og udgange. Men hvad med sikkerheden udenfor - på pladsen for an Parken, hvor der før og efter et arrangement er forsamlet mange mennesker?

Noget tyder på, at bomben i Manchester ikke detonerede inde i selve koncerthuset, men udenfor. Det samme var tilfældet under terroranslaget i Paris i november 2015, da en mand med selvmordsbombebælte sprængte sig selv i luften uden for Stade de France, mens Frankrig og Tyskland spillede en venskabskamp.

Haven og Northside

 

Sigurd Hartkorn, der er talsmand og pressechef for det nyeste skud på festival-stammen, Haven Festivalen, henviser også til samarbejdet med politiet.

»Det vi gør, gør vi i tæt dialog med Københavns Politi. Men jeg vil ikke gå i detaljer med, hvad det så er,« siger Sigurd Hartkorn.

Haven Festivalen afvikles for første gang på Refshaleøen i august.

Fra Northside-festivalen i Århus er svaret næsten enslydende:

»Vi arbejder tæt sammen med politiet og retter os efter deres retningslinier,« siger talsmand John Fogde, der understreger, at sikkerhed – og ikke kun den, der er relateret til terrortruslen – er en vigtig del arbejdet med at afvikle en musikfestival.