»I Danmark kan jeg både komme frem i livet og have et liv samtidig«

Selvom danskerne betaler høje skatter og ikke er kendt for at være specielt gode til at byde fremmede velkommen, så kan du blive lykkelig af at bo i Danmark. Det mener i hvert fald den britiske journalist og forfatter Helen Russell, som for nylig har udgivet en bog om at leve på dansk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før den britiske journalist og forfatter Helen Russell flyttede fra London til Danmark, så hun kun sjældent sin mand. Hun stod op klokken seks, brugte langt over en time på at komme på arbejde, arbejdede til klokken 18, brugte igen lang tid på at komme hjem og fortsatte måske med at arbejde lidt hjemmefra. Hun stressede fra det ene til det andet, og når det endelig var weekend, stod den på madindkøb og vasketøj.

Men så fik hendes mand job hos Lego i Billund, og pludselig så hverdagen anderledes ud. Pludselig så hun faktisk sin mand, fordi de begge to havde fri klokken 16. Og pludselig blev hun gravid - noget hun og hendes mand havde forsøgt i to år.

»Min mand og jeg var så stressede, da vi boede i London. Så jeg føler virkelig, at det har givet mig en familie at adoptere den danske livsstil. At leve på dansk. Det er jeg enormt taknemmelig for,« fortæller hun.

Og ifølge Helen Russell er det ikke  et tilfælde, at danskerne flere gange er blevet udråbt til at være verdens lykkeligste folkefærd. Faktisk kan de fleste lære noget af at leve som danskerne, mener hun.

Det er i hvert fald budskabet i Helen Russells bog The Year of Living Danishly - Uncovering the secrets of the worlds happiest country. Bogen er baseret på forfatterens egne erfaringer med at bo i Danmark og hvert kapitel tager fat på en ny måned og noget nyt at lære. Som ny i Danmark skulle Helen Russell nemlig lære om både foreningslivet, skattesystemet, ligestilling mellem kønnene og dansk design for at nævne nogle stykker.

»Da min mand og jeg ledte efter et hjem i Danmark, faldt jeg over, at alle de huse, vi besøgte, havde et strejf af skandinavisk design over sig. I England er folks huse meget mere forskellige. Nogle er lækre, andre er ikke, og hvis du bare lejer et hus, så kan det være ret rodet,« siger Helen Russell:

»Men alle de danske huse lignede noget fra et boligmagasin. Flere danske designeksperter forklarede mig, at danskerne er meget stolte af deres designarv med f.eks. Arne Jacobsen, og derfor investerer de også i design. Det hjælper dem til at sætte en stemning. Og hvis du er stolt af dine omgivelser, så bliver du også mere stolt af dig selv.«

Stor livskvalitet

Men selvom Helen Russell er lykkelig i Danmark, så understreger hun også, at hun er klar over, at ikke alt i Danmark fungerer optimalt.

»Traditionelt siges det jo, at danskerne ikke er så åbne over for fremmede. Men det er noget, de arbejder på, f.eks. med indførelsen af dobbelt statsborgerskab. De er på vej i en god retning,« siger hun.

Og når det er sagt, så er det vigtigt at fastholde, at livskvaliteten og levestandarden ifølge Helen Russell er større og bedre i Danmark end i mange andre lande.

»Du betaler godt nok en høj skat, og det skulle vi vænne os til, men vi får også en masse ydelser retur. Jeg har ikke noget imod at betale 40 kroner for en kop kaffe, hvis jeg ved, at personen, der serverer den for mig, har en ordentlig levestandard,« fortæller hun:

»Og jeg må lige fastslå: Min bog er ikke et politisk manifest. Det er min personlige erfaring, og den er ment som et venligt forslag til, hvor mange mennesker som mig i Storbritannien, som er travle og har hektiske liv, kan opnå en større balance.«

Og hvis Helen Russell skal fremhæve én ting, som hun især nyder ved den danske livsstil, og som hun tror, at andre også ville kunne drage stor nytte af, så er det netop tiden. Tiden til at gå til yoga, til at gå lange ture ved stranden, til at gå til kor, til at have både karriere, familie og fritid.

»Jeg så en undersøgelse, der viste, at en ud af fem forældre i Storbritannien overvejer at stoppe med at arbejde, fordi det er så dyrt at få børnene passet, og de ikke har råd. Men med statens tilskud og de korte arbejdsdage i Danmark, så kan vi begge dele,« siger Helen Russell:

»I Danmark kan jeg både komme frem i livet og have et liv samtidig.«