I dag vil regeringen præsentere stor sommerpakke: Det sker som »direkte konsekvens« af én ting, mener økonomiredaktør

En sommerhjælpepakke til hotel-, restaurant- og oplevelsesøkonomien vil blive præsenteret i dag. Den er der behov for, mener Berlingskes økonomiredaktør, der dog også påpeger, at behovet er skabt af beslutningen om at lade to vacciner udgå af det danske vaccinationsprogram.

Hoteller og restauranter, som her Melsted Badehotel ved Gudhjem på Bornholm, kan se frem til en økonomisk håndsrækning, erfarer TV 2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

I dag vil regeringen præsentere en sommerhjælpepakke på 1,6 milliarder kroner målrettet restauranter, kulturliv, hotelbranche og oplevelsesøkonomien. Det erfarer Berlingske.

Det lyder godt og fint, mener Ulrik Harald Bie, der er økonomisk redaktør på Berlingske, men formentlig havde der ikke været behov for pakken, hvis ikke regering og myndigheder havde truffet en – ifølge redaktøren – kontroversiel beslutning.

»Behovet for en sommerpakke er en direkte konsekvens af Sundhedsstyrelsens udsmidning af vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, der ikke kun forsinker det danske vaccinationsprogram betydeligt, men som også nødvendiggør restriktioner, som kunne være undgået med en højere vaccinationsgrad,« siger Ulrik Harald Bie.

3. maj måtte vaccinen fra Johnson & Johnson lide samme skæbne som AstraZenecas vaccine. De to har det til fælles, at de er såkaldte adenovirusbaserede vacciner. Det betyder, at de rummer en del af en virus, der fungerer som en slags trojansk hest, der bringer information ind i kroppens celler.

Det er risikoen for blodpropper, der har fået myndighederne til at sætte en stopper for vaccinerne.

Med to vacciner ude af den danske vaccinationsindsats, vil vaccinekalenderen skride flere uger. Ifølge Ulrik Harald Bie risikerer Danmark at blive overhalet af andre lande, som vil være tiltrækkende for danske turister at besøge.

»Den danske turistbranche er presset. I de kommende uger vil man faktisk blive yderligere presset af, at hurtige vaccinationer i andre europæiske lande vil føre til et lavt smittetryk og få restriktioner i det offentlige rum. Dette vil gøre det betydeligt mere attraktiv at rejse ud end at blive hjemme, hvor enhver aktivitet kræver coronapas,« siger han:

»Vi kan heller ikke i år forvente særlig mange turister fra udlandet, for vi mangler oversøiske turister, og der hersker fortsat stor usikkerhed om rejsemulighederne. Det vil endnu engang være især København, der står til tæsk – blandt andet fordi den vigtige cruiseindustri fortsat er underdrejet, og fordi de yngre aldersgrupper, der ofte bruger storbyen, står sidst i vaccinationskøerne. Der er også grænser for, hvor mange gange københavnerne selv vil gå ud at spise eller tage i Tivoli. Nogle dele af landet vil dog klare sig fremragende ligesom sidste sommer.«