I dag ventes dommen at falde om tidligere hærchef H.C. Mathiesen: Her er overblikket

En sag om embedsmisbrug i Forsvaret med adskillige anklagepunkter forventes afgjort i dag. Sagens hovedperson, generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen, nægter sig skyldig, mens anklageren kræver fængselsstraf.

Retten i Viborg idømte tirsdag generalmajor H.C. Mathiesen 60 dages fængsel for embedsmisbrug, pligtforsømmelse og videregivelse af fortrolige oplysninger. Den tidligere hærchef anker afgørelsen til landsretten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det forventes, at der i dag bliver sat punktum i den straffesag, som generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian (H.C.) Mathiesen befinder sig i.

Retssagen, som begyndte 5. maj, og som forventes afgjort senere i dag, handler om flere tilfælde af påstået embedsmisbrug, der kan risikere at koste fængselsstraf.

Kort opridset drejer sagen sig om, at tidligere hærchef H.C. Mathiesen er under mistanke for at have fremmet sin kærestes karriere i Hæren og blandt andet have ændret optagelseskriterierne på den eftertragtede Operations- og Føringsuddannelse (OFU), så hun blev optaget, selv om hun i første omgang ikke blev anset for at være kvalificeret.

H.C. Mathiesen er derudover tiltalt for, at hans kæreste har fået adgang til hans indbakke samt for at have videresendt fortrolige e-mail til hende, som blandt andet handlede om personalesager og indeholdt oplysninger forbeholdt Forsvarets øverste ledelse.

Tiltalt for fem forhold

Dertil kommer, at han er tiltalt for forsøg på at misbruge sin stilling som hærchef til at få en oberst til at ansætte sin kæreste i en stilling som major.

H.C. Mathiesen skulle også have løjet ad flere omgange, blandt andet i forbindelse med at forsvarschef Bjørn Bisserup spurgte, om Mathiesen havde presset sine underordnede for at sikre kærestens optag på efteruddannelsen. At lyve over for landets forsvarschef anses for grov pligtforsømmelse.

Femte forhold i straffesagen drejer sig om, at H.C. Mathiesen skulle have ladet sit kontorpersonale »printe og tilskære private kort«, som skulle bruges ved hans forestående bryllup. Også dette anses for grov pligtforsømmelse.

En sekretær, der vidnede i retten, fortæller, at hun var med til at printe og skære kortene, der skulle sendes ud til bryllupsgæsterne.

»Jeg synes ikke, det var på sin plads, at jeg skulle gøre det,« forklarede hun i retten ifølge Ritzau:

»Jeg var ikke i tvivl om, da jeg gik derfra, at det skulle jeg,« sagde hun og forklarede, at hun ikke så det som en mulighed at sige nej til opgaven, ligesom hun også har printet noget, hun mente var en skoleopgave.

Den tidligere hærchef har erkendt, at han bad personalet om at printe og skære kort, der skulle anvise parkeringspladser i forbindelse med brylluppet.

»Det er klart en undtagelse. Det er ikke noget, jeg normalt gør,« sagde han.

H.C. Mathiesen nægter sig skyldig i alle øvrige anklagepunkter, oplyste hans forsvarer, Torben Koch, forud for første retsmøde 5. maj.

Vidne: Indblanding påvirkede udfald

Det var forsvarsmediet OLFI, der i første omgang afslørede sagen, og i løbet af retsmøderne i maj, der forventes afsluttet i dag, er flere ting dukket op. Her er et overblik.

5. maj forklarede et vidne i retten i skikkelse af Anders Poulsen, der er tidligere afdelingschef i Forsvarets Personalestyrelse, at H.C. Mathiesens kæreste skulle optages på den eftertragtede videreuddannelse i Forsvaret.

»Hun lå under stregen,« sagde han.

»Er det din vurdering, at tiltalte har påvirket beslutningsprocessen?« spurgte anklageren, auditør Claus Risbjerg, ifølge Ritzau.

»Altså de to mails, vi modtog fra tiltalte, påvirkede, hvem der blev optaget på uddannelsen,« svarede Anders Poulsen.

Oberst Susanne Lund, der var underviser på Operations- og Føringsuddannelsen, forklarede, at det var helt usædvanligt, at en officer, der ikke har været på internationale missioner, blev optaget på den pågældende lederuddannelse.

»Jeg blev bedt om at lave en vurdering af ansøgerfeltet, og hun (hærchefens kæreste, red.) var ikke på min liste,« sagde hun.