I dag ventes dom i sagen mod lederen af Loyal to Familia: Risikerer udvisning

Selv om lederen af Loyal to Familia (LTF), Shuaib Khan, er født og opvokset i Danmark, risikerer han mandag at blive udvist i en sag om trusler mod en politibetjent.

Op mod 40-50 medlemmer af LTF mødte op ved Københavns Byret, da sagen mod bandelederen Shuaib Khan blev indledt 27. september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Mandag ventes dommen at falde i en sag, der potentielt kan få store konsekvenser for den verserende bandekrig i København.

På anklagebænken sidder 30-årige Shuaib Khan, der er selvudnævnt leder af banden Loyal to Familia (LTF). En bande, der ifølge politiet spiller en afgørende rolle i bandekrigen i hovedstaden.

Shuaib Khan er tiltalt for natten mellem 31. juli og 1. august at have truet en betjent i forbindelse med en visitation på Blågårds Plads på Nørrebro i København, hvor hans bande har base.

Khan skulle ifølge anklageskriftet have opfordret en gruppe andre LTFere på pladsen til at huske betjentens ansigt og have sagt:

»Det kan godt være, du kan huske vores ansigter, men vi kan også huske dig. Pas på din ryg.«

Under sagens første retsmøde stod flere LTFere dog i kø for at fortælle dommeren, at det var dem, ikke Shuaib Khan, der havde brugt de - ifølge anklageren - truende ord. Samtidig havde nogle af de betjente, der var indkaldt som vidner, svært ved at huske, hvem af LTFerne der brugte hvilke formuleringer.

Hvis dansk-pakistanske Khan dømmes, har anklagemyndigheden rejst krav om, at han bliver udvist fra Danmark.

Det er langtfra første gang, anklagemyndigheden forsøger at få LTF-lederen udvist.

Tvivl om nationalitet

Shuaib Khan har en straffeattest længere end sit CV og har brugt ni af de seneste ti år i fængsel i Danmark.

Han har flere sager om grov vold bag sig, samt en sag om vold med døden til følge fra april 2007, og anklagemyndigheden har derfor haft flere lejligheder til at forsøge sig med en udvisning.

Det er dog ikke lykkedes. Under de seneste tre sager mod Khan har dommeren afvist kravet med henvisning til, at Khans tilknytning til Pakistan er for lille.

30-årig Shuaib Khan er født og opvokset i Danmark, men er ifølge en tidligere dom, som Berlingske har fået indsigt i, af »pakistansk nationalitet«.

Det har hans forsvarer gennem flere sager, Michael Juul Eriksen, dog flere gange betvivlet.

Under den verserende sag har forsvareren fremhævet, hvordan det ikke har været muligt for Khan at få udleveret et pas ved den pakistanske ambassade, og Michael Juul Eriksen mener derfor snarere, at Khan er at betragte som statsløs.

 

LTF spiller nøglerolle i konflikt

Under den seneste sag, hvor Khan blev dømt for at deltage i overfaldet på den tidligere leder af banden omkring Blågårds Plads på Nørrebro, »Store A«, fik Khan en betinget udvisning fra Danmark, der gjaldt i to år.

En betinget udvisning giver man ifølge juraprofessor ved Københavns Universitet Eva Schmidt, »når grundlaget ikke rækker til en egentlig udvisning – typisk fordi tilknytningen til Danmark er for stor.«

Begår den dømte ny kriminalitet i løbet af den periode, den betingede udvisning gælder, kan han eller hun udvises. Domstolen kan dog beslutte, at vedkommende får lov at blive i landet, hvis kriminaliteten er mindre alvorlig.

Fra øverste hold i Danmark er der et udtalt ønske om at holde Shuaib Khan væk fra gaderne i Danmark.

»Skal man et uhyre til livs, skal man kappe hovedet af slangen. Det er klart, at hvis han begår noget ulovligt, så han kan komme ind at sidde, så tror jeg, det vil være godt for alle,« har justitsminister Søren Pape Poulsen tidligere udtalt.

Der ventes at falde dom i den verserende sag mod bandelederen mandag eftermiddag.

Ved det første retsmøde i sagen 27. september var et stort antal LTFere mødt op ved byretten i København for at vise deres støtte til bandelederen.

LTF er ifølge politiet den ene part i den verserende bandekrig i hovedstadsområdet, og banden spiller ifølge politiet desuden en væsentlig rolle i bandekonflikten i Aarhus.