I dag træder disse nye love i kraft

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Januar står for døren, og det betyder, at vi inden længe går ind i et nyt kalenderår: 2022.

Og mens årsskiftet for mange danskere ofte er forbundet med et nytårsforsæt, så byder det nye år også på en række nye love, der træder i kraft 1. januar.

B.T. har samlet en lille håndfuld af dem, som måske – måske ikke – kan få betydning for dig.

Husk hjelmen

El løbehjul på Kgs Nytorv, mandag den 15 juli 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Bor man i storbyen, kan de efterhånden udskældte elløbehjul føles allestedsnærværende. De er at finde på hvert et gadehjørne og er et let tilgængelig transportmiddel i flere danske storbyer.

Men fra 1. januar gælder der nye regler for brug af motoriseret løbehjul. Her bliver det nemlig lovpligtigt at bære hjelm, når man kører på et elektrisk løbehjul.

»Vi skal alle kunne færdes trygt og sikkert i trafikken. Det gælder også løbehjulsbrugere, men det er desværre ikke altid tilfældet i dag. Vi er nødt til at gøre noget for at vende udviklingen, så færre kommer til skade. Derfor har jeg besluttet at indføre et krav om, at alle, der kører på motoriseret løbehjul, skal bruge hjelm,« lød det fra transportminister Benny Engelbrecht i forbindelse med lovforslaget.

Løft foden fra speederen

Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde.

Det er dyrt at køre for hurtigt. Og fra 1. januar 2022 bliver det endnu dyrere.

Her vil bødetaksterne for at overtræde fartgrænserne nemlig stige med 20 procent. Helt konkret betyder det, at den hidtil laveste bødetakst på 1000 kroner, hvis man overtræder fartgrænsen, fremover vil lyde på 1200 kroner, eller som FDM formulerer det i en pressemeddelelse:

»Kører man for eksempel 80 km/t. i en zone, hvor hastighedsgrænsen er 50 km/t., risikerer man nu en bøde på 4.200 kroner«

Bedre vilkår for forbrugeren

Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Hvor de to foregående formentlig var mest relevante for en snæver del af befolkningen, så vil den nye ændring i købeloven formentlig få indflydelse hos de fleste danskere. I dag træder den nye købelov nemlig i kraft, og det betyder blandt andet, at den såkaldte formodningsregel forlænges fra seks til tolv måneder.

Indtil i dag har det heddet sig, at en formodet fejl har været til stede fra købstidspunktet, hvis fejlen viser sig inden for de første seks måneder, men den periode er nu forlænget med det dobbelte – til tolv måneder. Sælgeren skal med andre ord lade tvivlen komme kunden til gode i længere tid end før.

Derudover indeholder den nye købelov også regler om digitalt indhold og digitale tjenester i form af eksempelvis Netflix, HBO og lignende. Det kan du læse mere om på Forbrug.dk

Nye skilte i trafikken

Disse to nye trafiktavler kommer du muligvis til at møde i 2022. Fold sammen
Læs mere

Lad det være sagt med det samme. Her er der ikke som sådan tale om en lov, men derimod en skiltning på vejene, som du formentlig kommer til at stifte bekendtskab med på et eller andet tidspunkt.

Der er tale om Trafiktavle M 18 (th.), som ifølge FDM angiver muligheden for at skifte mellem flere transportformer. Skilte anvendes typisk steder, hvor der er samkørselsmuligheder og er faktisk allerede taget i brug. Fra i dag er det dog et officielt skilt.

Trafiktavle A 38 (tv.) angiver, at der er en fordybning i vejen, hvor der kan være vand på kørebanen i forbindelse med kraftig nedbør.

Syn på vejen

Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng.

Vi bliver i trafikken, og er du ejer af en motorcykel, bør du nok læse ekstra grundigt med her. Fra i dag kan du nemlig risikere at blive vinket ind til siden til et vejsidesyn, når du kører på motorcykel.

Her vil en synsinspektør kunne kontrollere, om der er fejl på din motorcykel, som er registreret ved et tidligere syn, men som du ikke har fået udbedret. Skulle det være tilfældet, kan det medføre et kørselsforbud eller indkaldelse til syn i en synshal.

»Vi håber, at man med indførelse af vejsidesyn blandt andet kan være med til at dæmme op for motorcykler, der larmer mere end tilladt,« lyder det fra Dennis Lange, chefkonsulent, FDM.