I dag skal deltidsbrandmand for retten: Tiltalt for over 30 påsatte brande

2 borgere, brandfolk og eksperter skal fra i dag være med til at skabe klarhed over, hvad der skete, da Fjerritslev-området i en periode på otte måneder var udsat for hele 33 brande og brandforsøg.

Foto: Henning Bagger. Tiltalt i sagen er en 34-årig deltidsbrandmand, der nægter sig skyldig i alle anklager.
Læs mere
Fold sammen

Skriver DR Nordjylland.

Tiltalt i sagen er en 34-årig deltidsbrandmand, der nægter sig skyldig i alle anklager.

Manden blev anholdt for 11 måneder siden, den 28. november 2016, hvor han blev genkendt på et overvågningskamera.

Siden da har han siddet varetægtsfængslet, og nu ser han frem til at fortælle sin version af sagen.

Det fortæller hans forsvarer, Jens Christian Christensen.

»Han er glad for, at han nu får lejlighed til at fremkomme med sin version af det, der er sket. Han har blandt andet hørt, hvordan det er blevet omtalt i pressen, og han er rigtig glad for, at han nu får lejlighed til at ytre sig i retten,« siger han til DR Nordjylland.

Den første brand fandt sted en forårsaften i april 2016, hvor der blev sat ild til en hal med halmballer.

Herefter var der stille på egnen, inden der fra den 1. september til 23. november blev registreret hele 32 brande, som politiet vurderer har forbindelse til den tiltalte mand.

Ilden har haft fat i marker, stråtækte huse, affaldscontainere, skure, lader, en fiskekutter og hedeområder, og brandene er vurderet til at have voldt skade for mindst 20,7 millioner kroner.

I et enkelt tilfælde var en 87-årig kvinde i overhængende fare, da der blev sat ild til hendes hus i udkanten af Fjerritslev. I sidste øjeblik blev hun reddet ud af sit barnebarn.

Alt i alt har det krævet store ressourcer og taget lang tid at indhente oplysninger om de mange brande, fortæller anklager fra Nordjyllands Politi, Kim Kristensen.

»Der har været tale om en meget omfattende efterforskning. Sagen handler om i alt 33 brande, så det siger sig selv, at der her været rigtig mange ting, der skulle efterforskes undervejs,« siger han.

Fra anklagemyndighedens side kræver man den 34-årige idømt mindst fire års fængsel eller en forvaringsdom.

»I en sag, som har den her karakter, og hvor der er tale om så mange brande også brande, der har medført fare, er det normalt, at man undersøger, om den formodede gerningsmand udgør sådan en fare, at han skal dømmes forvaring,« siger Kim Kristensen.

Han forventer, at der foreligger en retspsykiatrisk vurdering inden den 20 november, hvor sagen efter planen skal procederes for retten. Manden er tidligere erklæret egnet til fængselsstraf.

Der er afsat syv dage til retssagen, som begynder ved Retten i Hjørring i dag klokken 9.