I dag siger en million danskere atju!

Sol og varme får i dag op imod en million danskere til at sige atju. For der er noget i luften.

Atju! Fold sammen
Læs mere
Foto: DARREN STAPLES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Atju!

Så blev det endelig forår. I dag vil vi blive beæret med sol og varme. Op til 17 grader lover meteorologerne. Og selv om mange danskere har glædet sig til at slippe af med sne og frost, vil tårerne løbe ned af kinderne på op imod en millioner mennesker i dag.

For der er også andet i luften end varme. Pollen. Lige nu er det højsæson for el og hassel, der generer allergikere med høfeber og astma. Og det viser sig som nyseanfald, røde og løbende øjne samt løbende næser. I slemme tilfælde kan det opleves som influenza.

- Pollentallene har været stødt stigende i de seneste par uger, og niveauet for el var i går 36 og 15 for hassel, og det er i den høje ende, siger Janne Sommer, biolog hos Astma-Allergi Danmark og leder af de danske pollentællinger.

Forsinket pollensæson

Ifølge den spritnye udgave af pollenkalenderen ligger sæsonen for el og hassel normalt fra cirka midten af februar til midt i april, så årets sæson er forsinket med omtrent fire uger.

Birk- og græspollen generer flest mennesker. Birk topper op imod 1. maj, mens græs topper omkring Skt. Hans.

- Mange unge er så påvirket, at de ifølge undersøgelser får en karakter lavere ved eksamen i pollensæsonen, end det er tilfældet ved eksamener i vinterperioden, siger Janne Sommer.

Hun råder folk til at søge læge, hvis de for første gang oplever gener, som kunne tyde på pollenallergi.

Du kan få Dagens Pollental direkte på din mobiltelefon via datatrafik. Du sender en sms med teksten MOB POL til 1940 og henter programmet ”Dit Mobile Pollental” til din telefon og har nu altid de nyeste meldinger direkte ved hånden. Servicen koster et engangsbeløb på 20 kr.