I dag mødes politikerne om Radio24syv – og i sidste øjeblik peger ekspert på afgørende detalje

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Da »Den Korte Radioavis« sendte for sidste gang, mødte en masse af programmets faste lyttere op for at hylde programmet. Værterne Frederik Cilius (tv.) og Rasmus Bruun inviterede efterfølgende alle de fremmødte på øl på bodegaen Café Stjernen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

God tirsdag morgen og velkommen til dagens overblik, hvor du i selskab med morgenmåltidet kan få overblikket over dagens vigtigste dagsordener.

Vi lægger ud med Radio24syv og det allerede meget omtalte DAB-udbud. Tirsdag eftermiddag skal medieordførerne fra Christiansborg mødes med Radio- og TV-nævnet for at få besvaret nogle af de spørgsmål, politikerne har på bagkant af de seneste ugers skriverier om sagen. Mandag aften kunne Berlingske fortælle nyt i sagen.

Radionævns metode kan være ulovlig

Værterne Frederik Cilius (tv.) Rasmus Bruun sagde farvel til »Den Korte Radioavis'« lyttere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

I fredags kom det frem, at Radio- og TV-nævnet først havde lagt sig fast på et afgørende nøgletal i sidste øjeblik, efter at de havde modtaget DAB-buddene fra henholdsvis Loud, 24syv og DK4.

Men den fremgangsmåde kan ifølge Carina Risvig Hamer, lektor i udbudsret ved Syddansk Universitet, være i strid med reglerne.

»Det er min klare opfattelse, at det strider med EU-rettens principper for gennemsigtighed. Reglerne er netop lavet, så man ikke har mulighed for at regne baglæns. I det konkrete tilfælde ser det endda ud til, at nævnet kan vælge vinderen af udbuddet efter at have læst ansøgningerne, alene ud fra hvordan nævnet fastlægger hældningsgraden. Det er efter min klare vurdering i strid med EU-retten,« siger Carina Risvig Hamer til Berlingske.

Andre fagfolk inden for udbudsretten har ligeledes argumenteret for, at Radio- og TV-nævnet var forpligtet til at lægge de centrale nøgletal frem for kandidaterne.

Det afgørende nøgletal drejer sig om økonomien bag de tre bud, og hvor mange point Loud, 24syv og DK4 hver skulle tildeles for deres indsendte budget.

Hele forløbet omkring DAB-udbuddet har vakt stor opsigt, og flere politikere har været kritiske over for Radio- og TV-nævnets valg af Loud. Det selv om 24syv ikke altid har haft det bedste forhold til de folkevalgte på Christiansborg, som 24syvs programchefer Mikael Bertelsen og Mads Brügger beskrev i en kronik i Berlingske i sidste uge:

»Når vi til Folkemødet på Bornholm mødte politikere, der havde fået en lille plimmelim på, lod de os vide, at de oplevede radioen som værende »totalt uden for kontrol«.«

Det er Socialdemokratiets fungerende kulturminister, Rasmus Prehn, der har indbudt medieordførerne til en diskussion om DAB-udbuddet. Men heller ikke blandt Socialdemokratiet er der nødvendigvis mange venner af Radio24syv.

Det fortalte manden inden i kultkarakteren Kirsten Birgit, Frederik Cilius, til Berlingske i weekenden.

Grønland vil åbne kontorer i USA og Kina

Landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, står som underskriver af det forfalskede brev, som Rusland nu afviser at stå bag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rosa Thorsen/Naalakkersuisut.

Grønlands regerende parti, Siumut, ønsker nu at åbne grønlandske repræsentationer i både New York og Beijing.

»Vi ved, at det betyder rigtig meget for samarbejdet med disse lande, hvis der åbnes en repræsentation,« siger landsstyremedlem Ane Lone Bagger, der har ansvar for udenrigsanliggender.

Det vigtigste formål er at åbne døre for handel, siger hun. Også en anden del af Rigsfællesskabet, Færøerne, åbnede tidligere på året en repræsentation i Kina.

»Vi skal have mere handel med USA, og meget handel foregår i New York og ikke i Washington,« siger Ane Lone Bagger.

Selvstyreloven fra 2009 giver Grønland mulighed for at åbne repræsentationer og agere diplomatisk på en række områder, blandt andet handel, hvor Grønland selv har overtaget det politiske ansvar. Det kan du læse mere om i dagens Berlingske.

Vi forlader Grønland og suser tilbage mod det danske folketing.

Regeringen vil anke dom fra menneskerettighedsdomstol

En dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er så principiel, at regeringen nu vil forsøge at anke den og indbringe den for Menneskerettighedsdomstolens storkammer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

En ny dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol vil gøre det sværere for Danmark at udvise psykisk syge kriminelle. Det vurderer flere eksperter. Men dommen er så principiel, at regeringen nu vil forsøge at anke den og indbringe den for domstolens såkaldte storkammer.

Dommen drejer sig om en sag fra 2006, hvor en mand af tyrkisk-kurdisk oprindelse blev dømt for medvirken i et voldeligt overfald, der kostede en mand livet. Manden blev udvist af Danmark for bestandigt.

Men her har Danmark ifølge Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol handlet i strid med reglerne. Vi kan nemlig ikke garantere, at den udviste, der lider af paranoid skizofreni, vil kunne blive behandlet for sin sygdom i Tyrkiet.

»Jeg spærrede øjnene gevaldigt op, da jeg hørte om dommen, og måtte bogstaveligt talt læse den en ekstra gang, før jeg kunne tro på, at domstolens snævre flertal var kommet frem til den afgørelse,« siger udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), der kalder det en »mærkesag« for regeringen at udvise kriminelle og udvisningsdømte udlændinge. Du kan læse hele artiklen om sagen her på Berlingske.

Vi stryger videre mod forsiden af Berlingskes Business-sektion.

Andelen af danske iværksætterkvinder daler

CBS-professor Sara Louise Muhr mener, at blandt andet barsel er en barriere for kvinder, der gerne vil være selvstændige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Der har aldrig været en overvægt af kvinder inden for iværksætteri, men det er trods alt noget nyt, at andelen af kvinder, der springer ud som selvstændige erhvervsdrivende, er faldende.

Således blev blot en fjerdedel af de nystartede virksomheder i 2017 stiftet af kvinder. Det viser en gennemgang af samtlige nystiftede virksomheder de seneste år, som Fonden for Entreprenørskab har foretaget.

Udviklingen er ifølge Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab, »bekymrende og opsigtsvækkende«.

Sara Louise Muhr, der er professor ved CBS og har forsket i diversitet, forklarer, at der typisk er tre udslagsgivende faktorer:

»Stereotypen om den mandlige entreprenør, en del, der oplever chikane af forskellig karakter i blandt andet fundingfasen, og så er der lovgivningen om eksempelvis barsel, som skaber barrierer for specielt kvinder, der gerne vil være selvstændige.«

Du kan læse mere om tilbagegangen for de kvindelige iværksættere her på Berlingske Business.

Straks stryger vi videre mod Bruxelles og historien bag dagens overskrift.

Svindelsag: EUs landbrugsstøtte bliver malket for milliarder

Victor Orbán er en fremtrædende figur på Europas yderste højrefløj og en hård kritiker af eliten i Bruxelles og Europa. Men Orban er ikke bleg for at tage imod penge fra EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ian Langsdon/EPA/Ritzau Scanpix.

Vi stryger videre til Bruxelles, da flere af EUs mest indædte kritikere ser ud til at have snydt unionen for svimlende beløb.

I månedsvis har journalister fra The New York Times kulegravet EUs landbrugsstøttesystem. Her er de kommet frem til, at landbrugsstøtte for flere hundrede millioner euro årligt forsvinder ned i lommerne på rige magthavere i lande som Ungarn og Tjekkiet i stedet for at hjælpe og støtte de landmænd, som systemet er skabt for.

Ungarns premierminister, Victor Orbán, spiller en uheldig hovedrolle i sagen. Hans regering har ifølge The New York Times de seneste år bortauktioneret store områder landbrugsjord til venner og bekendte, der har kunnet indkassere EU-støtten. Hvilket har været en lukrativ forretning for regeringschefens udvalgte. Landbrugsstøtten følger nemlig jorden – og ikke produkterne. Det kan du læse mere om i en artikel fra Berlingskes EU-korrespondent, Michael Alsen, i dagens Berlingske.

Minister gør klar til endeligt opgør med kviklån

Socialdemokratiet foreslog inden folketingsvalget et renteloft på 25 procent. Det er en mulighed, som erhvervsministeren har med til forhandlingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Nu tager vi videre mod dagens Politiken.

»Hvis kviklånsfirmaerne forsvandt fra Danmark, ville jeg græde tørre tårer«, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).
»Kviklån har vist sig at være en ublu forretningsmetode, som er til skade for vores ønske om at have et godt samfund. Kviklån sætter folk, der i forvejen er i en udsat social situation, i det, man bedst kan betegne som et gældsfængsel,« siger ministeren til Politiken.

Ministeren har kaldt Folketingets partier til møde onsdag om kviklån, hvor han vil tage fat på det endelige opgør med den forkætrede låneform. Og regeringen arbejder blandt andet med et renteloft over kviklån, skriver Politiken tirsdag.

Et notat fra Simon Kollerups ministerium viser, at kviklån løber op i årlige renter og omkostninger (ÅOP) på op til 700-800 pct. Det kan du læse mere om hos Politiken.

Dansk Erhverv: Sælg Ørsted og skab en kæmpe klimafond

Ejerskabet af Ørsted har en omtumlet historie. Da selskabet i 2014 gik under navnet Dong, solgte staten 26 procent af aktierne til blandt andet den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Vi fortsætter med endnu en historie fra vores kolleger på Politiken.

Sælg statens ejerhalvdel af vindmølleselskabet Ørsted, og skaf 120 milliarder kroner, der kan proppes i en grøn fond. Sådan lyder et forslag fra Brian Mikkelsen, der er direktør for arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv. Han løfter sløret for forslaget i debatspalterne i dagens Politiken.

»Vores indgang til det her er, at almindelige borgere og virksomheder ikke skal betale mere i skatter og afgifter herhjemme«, siger han til Politiken.

Staten ejer 50,1 procent af aktierne og har dermed kontrol over Ørsted, der de seneste år er blevet verdens største selskab inden for havvindmølleparker. Selskabet ejer også ni danske kraftværker.

»De 120 milliarder kroner vil vi putte ind i en fond, som vil satse på grøn forskning, satse på ny klimateknologi og på at finde nogle grønne iværksættere, som kan lave nogle nye vindmølleeventyr herhjemme«, siger Brian Mikkelsen.

Både i Socialdemokratiet og Venstre er finansordførerne skeptiske over for at slippe aktierne i Ørsted.

»Det er positivt, at dansk erhvervsliv spiller konstruktivt med i den grønne dagsorden. Når det er sagt, har Socialdemokratiets holdning til Ørsted ikke ændret sig: Vi mener ikke, at det nuværende ejerskab skal ændres«, siger Christian Rabjerg Thomsen (S). Du kan læse hele artiklen hos Politiken.

DET SKER I DAG

Samråd om mangelfulde brystkræftundersøgelser
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er i dag kaldt i samråd om mangelfulde brystkræftundersøgelser. Ministeren skal blandt andet komme med en uddybende redegørelse for de mangelfulde brystkræftundersøgelser i Region Sjælland. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Geertsen (V) og Ellen Trane Nørby (V).

DAB-møde i Kulturministeriet
Forløbet bag udbuddet af den nye DAB-kanal har allerede været så usædvanligt, at det har udløst en byge af spørgsmål. Fredag besvarede Radio- og TV-nævnet 86 opfølgende spørgsmål fra de tre ansøgere. Berlingske har desuden beskrevet, hvordan nævnets metoder kan vise sig at være ulovlige. I dag, tirsdag eftermiddag, samles medieordførere, kulturministeren og Radio- og TV-nævnets formandskab i Kulturministeriet, hvor politikerne kan stille spørgsmål.

Dagens bog

Niclas Bendtners selvbiografi indeholder ifølge BT blandt andet en bredside mod FCK-spillerens nuværende holdkammerat Victor Fischer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

I dag udkommer fodboldspilleren Nicklas Bendtners selvbiografi, som han har skrevet i samarbejde med journalist og forfatter Rune Skyum-Nielsen. I bogen fortæller Bendtner om sin karriere, der har budt på store op- og nedture, både i hans professionelle og private liv. Der ved flere lejligheder er smeltet ubelejligt sammen.