I dag mødes Mette Frederiksen med Donald Trump – og hun har et helt særligt forslag med i tasken

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen, der her ankommer tirsdag til Buckingham Palace i anledningen af to dages NATO-topmøde, skal i dag have et en-til-en-møde med USAs præsident, Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dan Kitwood/AFP/Ritzau Scanpix

God-onsdag-morgen!

Dagens store historier vil være NATO-topmødet i London og gennemtygning af Finansloven på ny. Vi begynder i London, hvor statslederen, der brugte ordet »absurd«, møder præsidenten, der kaldte hendes sprogbrug »nasty«.

1) Danmark vil øge overvågning af Grønland – og USA skal hjælpe til

Når Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), i dag på NATOs topmøde skal møde den amerikanske præsident, Donald Trump, vil hun givetvis være varsom med brug af ord som »absurd«, og hun vil heller ikke have en salgsopstilling for Grønland med i tasken.

Til gengæld har hun en plan til halvanden milliard kroner for overvågningen af den koldeste del af Rigsfælleskabet, Grønland, der i disse tider mærker en stigende interesse fra stormagter, som møver sig ind i det arktiske område.

Som statsministeren forklarede tirsdag til Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent, Kristian Mouritzen, handler planen om overvågning af russiske ubåde og russiske fly. Fra dansk side er der fundet 1,5 milliarder kroner ved at flytte rundt på posterne i det militære budget, mens det endnu er uvist, hvor meget amerikanerne kan og vil bidrage med.

2) NATO trues af splittelse

Meanwhile… (som det hedder i amerikanske tegneserier) har NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, problemer med at forene medlemsstaternes forskellige interesser forud for topmødet. Macron har kaldt forsvarsalliancen for »hjernedød« (det franske ord la mort cérébrale har mere schwung) som udtryk for, at den er magtesløs over for Tyrkiets præsident Erdogan, der kræver NATOs støtte i sin kamp mod den kurdiske oprørsbevægelse, YPG.

Det er faldet Donald Trump for brystet at blive kaldt hjernedød, og han betegner selv Macrons udtryk som »very, very nasty« og Macron »en ven, der er kommet på afveje«.

3) Enhedslisten siger fra

Herhjemme har Berlingske talt ud med Enhedslisten om de minimumsnormeringer for børnenes daginstitutioner, som ellers var finanslovsforhandlingernes store nyhed. Mens SF mandag mente at man nu havde indfriet venstrefløjens løfter om minimumsnormeringer, såede Enhedslisten tvivl om, hvorvidt det afsatte milliardbeløb var tilstrækkeligt. Støttepartiet mener nemlig, at der som minimum skal være én voksen per tre børn i vuggestuen og én voksen per seks børn i børnehaven, og det kan ikke lade sig gøre for de 1,6 milliarder kroner, der afsat til formålet, siger Enhedslisten.

Du kan læse historien her.

4) Gallup: Sammenbragte familier frygter julen

Vi kommer ikke uden om det: Julen nærmer sig med raske skridt, og det er ikke kun glædeligt. En ny Kantar Gallup-undersøgelse, der er lavet for Berlingske, viser,  at over halvdelen af de adspurgte forældre i en sammenbragt familie er enige eller overvejende enige i, at julen i en sammenbragt familie godt kan byde på problemer.

Et af problemerne handler om størrelsen på de sammenbragte børns gaver, og her opfordrer familieterapeut Lola Jensen bedsteforældrene til at give det samme i gave til deres pap-børnebørn som til deres biologiske børnebørn.

»Man kan ikke give papbarnet en trepak-underbukser og så det biologiske en iPad,« forklarer hun til Berlingskes journalist Stine Hansen.

5) Eksperter rådgiver om nyt some-platform til børn

Hvis der er noget, der kan få forældre og bedsteforældre til at føle sig gamle, så er det nye socialmedie-platforme til deres børn. Man vender ryggen til nogle minutter, og bum: Så har et nyt socialt medie opsnappet millioner af børnesjæle.

Det mest populære lige nu hedder TikTok og i morgen i Berlingske opfordrer to eksperter forældre til at være opmærksomme på, hvad deres børn kan opleve på mediet, hvor teenagere og børn ned til ni år deler korte videoer. TikTok har allerede været kritiseret for, at pædofile benytter det, at rekrutteringsvideoer fra Islamisk Stat er blevet delt, og at der ulovligt bliver samlet data om børn.

Dagens dyre dreng er rapperen og mangemillionæren Jay-Z, der i dag fylder 50 år.

Jay-Z, født Shawn Corey Carter, er manden som Forbes kalder hiphoppens første milliardær. Han har vundet 22 priser ved den prestigefyldte grammyuddeling og solgt flere end 100 millioner album og singler på verdensplan. I dag fylder han 50 år.

Det sker i dag:

12.00 København: Konference om Grønland og erhverv

Dansk Industri holder i dag konference om Grønland. Konferencen vil blandt andet have fokus på virksomheder i Grønland og sammenkoblingen af Grønland både lokalt og internationalt. Der vil være en række oplæg fra både eksperter og virksomheder i løbet af dagen, som sluttes af med debat mellem Udenrigsministeriets arktiske ambassadør, Thomas Winkler, Aaja Chemnitz Larsen fra partiet Inuit Ataqatigiit og Aki-Matilda Høegh-Dam fra partiet Siumut. De to sidstnævnte er Grønlands medlemmer af Folketinget.

12.30: Danmark spiller ved VM i håndbold

Danmark spiller i dag fjerde kamp i gruppespillet mod Brasilien. Kampen spilles klokken 12.30 dansk tid. VM i kvindehåndbold spilles 30. november til 15. december i Kumamoto i Japan.

Juletræstænding i New York
I dag tændes lysene på det store juletræ foran Rockefeller Center på Manhattan i New York. Det er 87. år, at lystændingsceremonien gennemføres, og den har udviklet sig til et af de mest ikoniske juleindslag i New York. Så hvis man er i New York, så gør som newyorkerne og mød op. Merry X-mas!