I dag er arbejd-nøgen-i-haven-dag: » Folk bliver mindre forargede, end man tror«

Lørdag 6. maj det den internationale arbejd nøgen i haven-dag. Hvis du vil smide tøjet og er genert, beroliger Danske Naturister: Folk bliver mindre forargede, end du tror.

Naturister ved Naturistcampingpladsen Tymosen Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der sker mange ting i dag lørdag 6. maj. George Clooney og skuespiller Lars Mikkelsen har fødselsdag. Det er også International Slankefri Dag, der sætter fokus på de negative konsekvenser af kropsutilfredshed og ekstrem slankemani.

Fordi det er den første lørdag i maj, er det selvfølgelig også World Naked Gardening Day (WNGD) eller international arbejd nøgen i haven-dag. Et initiativ taget af to amerikanere i The Naturist Society (TNS) i 2005. De lavede en hjemmeside og gjorde ellers ikke mere. Men idéen fængede globalt, så have- og altanejere verden over hvert år tager en tørn med græsslåmaskinen, vandkanen og arbejdshandskerne uden en trævl på kroppen.

Hos Danske Naturister (DN), ikke at forveksle med Dansk Naturist Union, der primært har at gøre med naturist-campingpladser, giver dagen i dag mulig for at opfordre danskerne til at acceptere deres kroppe, nyde ikke at have tøj på og samtidig være tættere på naturen, hvad enten det er haven, drivhuset eller planterne i vindueskarmen.

Formand i DN, Mette Duekilde 51 år, mener, dagen i dag er oplagt, hvis man vil snuse til det at være nøgen andre steder end under dynen og i badeværelset.

»Selvfølgelig skal man tænke over, hvor folk vil se én, og hvordan de vil reagere. Men det, du først og fremmest skal bekæmpe, er din egen generthed. Folk bliver altid mindre forargede, end man forestiller sig. Det er min erfaring, når jeg selv har været nøgen, at folk synes, det bare er frisk gjort.«

Man behøver ikke advare naboerne om, at man har i sinde at smide tøjet og ligge med rumpen i vejret for at lue og beskære, mener naturistformanden.

»Nej, det vil være en dårlig idé, for så trækker man netop naboernes opmærksomhed på det. Det, der er vigtigt er, at nøgenhed skal være naturligt. Det er ikke noget, man behøver at reklamere for.«

Selvom denne grønne nøgen-dag er en dag, hvor man fejrer menneskets naturlige krop, tager Bolius.dk (Boligejernes Videns Center) sagen med påklædt alvorlighed.

8.000 mennesker kommer årligt på skadestuen i Danmark efter ulykker som følge af havearbejde, skriver Bolius. Det sker typisk som fald fra en stige og uheld med hække- eller plæneklippere.

Videre hedder det i advarslerne til haveejere i Adams- eller Eva-kostume, at når man er nøgen og måske heller ikke bruger sko eller handsker, forøger man risikoen for at komme til skade, fordi man eksponerer en større flade af sin krop og hud og dermed er mere sårbar over for for eksempel hudafskrabninger, sår og vildfarne kviste fra ens hække- eller plæneklipper.

Trods advarslerne opfordrer naturistformand Mette Duekilde generelt danskerne til at få mere naturlig nøgenhed ind tilværelsen.

»Og i dag er et godt sted at starte, for der kan du være hjemme på din egen grund, hvor du selv bestemmer.«