I dag bliver det sidste klippekort langet over disken

Søndag er allersidste chance for at købe klippekort af pap til busser, S-tog og metro i Hovedstadsområdet.

Arkivfoto. Søndag sælges de sidste klippekort i kiosker og butikker til busser, S-tog og metro i Hovedstadsområdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Schou Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dødsdommen over pap-klippekortene er blevet udskudt flere gange, men nu går den ikke længere. Søndag sælges de sidste klippekort i kiosker og butikker til busser, S-tog og metro i Hovedstadsområdet. Og 30. juni i år vil det sidste kort blive klippet, før klippekortene pensioneres efter 40 års aktiv tjeneste.

»Vi har ikke set hamstring af klippekort indtil videre. Tværtimod har salget af klippekort været faldene gennem flere år, og stadig flere går over til Rejsekortet. Så det går, som vi gerne vil have det,« siger Christian Linnelyst, salgschef ved DSB, der samarbejder med Movia og Metro om den kollektive trafik i Hovedstadsområdet.

Der har ikke i denne omgang været så voldsomme protester over at klippekortene forsvinder, som da de oprindeligt var planlagt til udfasning helt tilbage i juli 2013. Først blev udfasningen udskudt et år til 1. juni 2014, og så igen til oktober 2014, primært på grund af problemer med Rejsekortet.

»Nu har Rejsekortet jo lige offentliggjort en undersøgelse, der viser, at to ud af tre forbrugere mener, at det er lettere at bruge den offentlige transport med Rejsekortet. Det er også en vigtig pointe at få med, og vi synes grundlæggende, at det er en god ide med ét kort, der fungerer til det hele. Men der er også nogle kvaliteter ved klippekortet, som det er vigtigt, at forbrugerne stadig kan få,« siger Asta Ostrowski, seniorrådgiver ved Passagerpulsen under Forbrugerrådet Tænk.

»Nogle føler, at der er en overvågning forbundet med at have et Rejsekort. Man kan stadig købe anonyme papirbilletter, men det er uden den rabatmulighed, der lå i klippekortene. Rejsekortet har heller ikke løst problemet med grupperejser, så spejdere og sportsklubber har ikke fået et rigtig godt alternativ til klippekort,« siger Asta Ostrowski,

30. juni 2015 bliver sidste dag, du kan køre med S-tog, bus eller metro i hovedstadsområdet og betale med klippekort af pap. Men skulle du have klip tilovers på kortene, kan du få refunderet restbeløbet. Hvis du allerede er klar til de nye tider nu, er du stadig nødt til at vente til efter 30. juni med at få refunderet resterende pap-klip.

Der er andre alternativer end Rejsekortet til klippekortene af pap. Mobilklippekort er den løsning, der minder mest om pap-kortene, forudsat at man har en smartphone. Mobilklippekortet har hidtil haft en udløbsdato på et halvt år, hvorefter man skulle bøvle med refundering af ubrugte klip, inden man købte et nyt mobilklippekort. Så det kan ikke »ligge i skuffen«, som et klippekort af pap typisk har gjort hos dem, der ikke brugte det offentlige så tit.

»Vi regner med at beslutte i løbet af februar sammen med Movia og Metro at forlænge holdbarheden på mobilklippekortene,« fortæller salgschef Christian Linnelyst.

Man kan undersøge mulighederne for alternativer til pap-klippekort på hjemmesiden Klippekort.dk.