I dag blev første håndtryksceremoni afholdt: »Jeg ville have givet hånden som tak alligevel«

Efter heftig debat blev første grundlovsceremoni afholdt i dag. Ni mennesker gav hånden til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og fik et statsborgerskab til gengæld. Berlingske var med, da en vigtig dag i få menneskers liv blev »en vigtig dag i Danmarkshistorien«.

Her modtager Sakandar Khan fra Afghanistan sit danske statsborgerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Egentlig er det lidt noget pjat.

Sådan siger Netti Romose, plejemor til en af dagens heldige modtagere af et dansk statsborgerskab. Hele debatten om hvorvidt man skal give hånd, når man modtager sit danske statsborgerskab. Det er »lidt noget pjat«.

»Det burde ikke betyde noget for andre end os,« siger hun med et smil. Hun er plejemor til Sheryll Ann Dufke, som har fået sit statsborgerskab i dag. Selvom debatten er lidt noget pjat, er dagen stor alligevel. Hun er rørt, ligesom Sheryll Ann Dufke.

For det, der har været en vigtig dag i deres verden, er i dag blevet en vigtig dag i hele Danmarks verden.

Det antyder folketingsmedlem Christian Langballe (DF) med ordene: »Hold da op, her er mange mennesker. Hele Danmark kigger med,« da han ankom til pakhuset og så mængden af kameraer og kuglepenne. Han griner og smiler. For ham er det en god dag, kulminationen på en debat styret af »symbolpolitik«, hvis man lytter til onde tunger.

Arrangementet fandt sted i Eigtveds Pakhus i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har inviteret til grundlovsceremoni i Eigtveds Pakhus i København. Grundlovsceremonien er den første af slagsen. Det nyeste skud på stammen i rækken af ritualer, man skal gennemgå for at blive dansk statsborger. Håndtryksceremonien.

For et kort øjeblik siden modtog Sheryll Ann Dufke sit danske statsborgerskab. Hun var både lettet og rørt. »Alle sagde, at jeg skulle tro på det (at få statsborgerskabet, red.), men det gjorde jeg alligevel ikke. Det var først, da jeg kom herind, at jeg indså, at det var virkeligt.« Det er Sherylls plejemor i baggrunden, som også er følelsesladet oven på en stor dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Men for Sheryll Ann Dufke handler det om noget helt andet:

»Jeg ville have givet hånden som tak alligevel, så der var ikke noget mærkeligt for mig i dagens ceremoni,« siger hun, der har været i Danmark, siden hun var fire år gammel. Det er 27 år siden, og i dag har hun fået både håndtryk og underskrift på, at hun er dansk.

Hun har tidligere haft statsborgerskab, men sidste år fandt hun ud af, at hendes danske papirer – og dermed statsborgerskab – var falske, og dermed mistede hun sammen med sin søn deres statsborgerskaber og opholdstilladelser. Det seneste år har været en kamp. I dag er den kamp slut.

I dag har Sheryll Ann Dufke sammen med otte andre skrevet under på, givet hånden på og stået ansigt til ansigt med de værdier og forpligtelser, de har sagt ja til ved at indgå i et dansk statsborgerskab. Alt det, som Inger Støjberg hele tiden har sagt, ceremonien skulle præsentere.

Det blev formaliseret i et fast håndtryk fra ministeren, griner Sheryll Ann Dufke.

Som muslim er det ikke et problem

I dag har der ikke været nogen af de problemer, der vakte bekymring forud for lovforslaget. Der var ingen, der nægtede at give hånd. Både Støjbergs tale og alle ni nye danske statsborgeres ceremonielle håndtryk var gennemført på lidt over otte minutter. Formelt, stille. I pæne omgivelser med Dannebrog hængende i baggrunden.

Glædeligt.

Der var flere, der var tydeligt rørte over situationen. Højgravide Sheryll Dufke fældede en tåre, ligesom flere andre nye statsborgere så ud til at have våde øjne. Andre var mere afmålte. Men alle gav hånden. De fleste smilede og sagde »tak«.

Sakandar Khan, nyklækket dansk statsborger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

»Det er meget stort,« siger 30-årige Sakandar Khan, der smiler, så det sprækker.

Han er fra Afghanistan og har været i Danmark siden 2002 sammen med sine forældre og søskende. Han er muslim, men han havde ikke et problem med at give en kvinde hånden, hvormed han fuldendte ceremonien og sagde »tak for statsborgerskab«, som Støjberg bebuder.

»Det er nogle få muslimer, som ikke vil give hånd til det modsatte køn. Men det er få, og jeg er også muslim, og jeg opfatter det ikke som et problem. Det er meget få, der ser det som et problem,« fortæller han.

Mediebevågenheden var ikke lille, da ceremonien fandt sted, og Inger Støjberg gav hånd til de ni første nye danskere, der er omfattet af det obligatoriske håndtryk, når de modtager statsborgerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Det er ellers der, skoen har trykket for de mange, der har debatteret »håndtryksloven« det seneste halve år. Hensynet til på den ene side friheden for den enkelte til at gøre, hvad man vil – og på den anden side ligestilling, demokrati og vestlige værdier. Værdier, som Støjberg kæmper for.

»Det er mennesker, som har valgt Danmark, så det kommer ikke bag på mig, at de selvfølgelig vil tage værdisættet til sig og give mig hånden i dag,« siger hun efterfølgende, da ceremonien og receptionen er forbi.

Hun havde i sin tale forud for ceremonien understreget vigtigheden af håndtrykket:

»Det er i håndtrykkets øjeblik, man bliver dansk statsborger,« fastslog hun og fortsatte med »i et land, I kan kaldes jeres«.

»Med det kan jeg ønske jer alle sammen stort tillykke som danske statsborgere,« siger hun som afslutning på ceremonien, inden hun inviterer de nye statsborgere og deres familier på en sodavand ved siden af.

Det har været, som hun ville have det. Formelt. Nu må borgmestrene rundtom i landet selv afgøre, hvordan formatet skal være hos dem. Det, der er vigtigt, er håndtrykket.

Indtil videre kommer ni nyklækkede statsborgere, der deltog i ceremonien i dag, til at være de eneste, der får et statsborgerskabsbevis med Støjbergs underskrift på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.