I dag afgøres Kundby-pigens skæbne: Risikerer – igen – en af landets hårdeste straffe

I dag, mandag, ventes Østre Landsret at fastsætte straffen til danmarkshistoriens første kvindelige terrordømte – den nu 17-årige pige fra Kundby.

Østre Landsret afslutter i dag terrorsagen mod en pige fra Kundby. I Retten i Holbæk blev hun kendt skyldig i terrorsigtelsen og idømt fængsel i seks år (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Østre Landsret tager i dag stilling til, hvilken straf en nu 17-årig pige fra Kundby i Vestsjælland skal have for at have planlagt terrorangreb mod to danske skoler.

Står det til anklager Kristian Kirk, skal pigen have en såkaldt forvaringsdom. Det er en af de hårdeste straffe i Danmark, fordi den er tidsubestemt.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at pigen er så radikaliseret, at hun – selv efter flere år bag tremmer – risikerer at være for farlig at have på fri fod. Kravet om forvaring kommer efter en anbefaling fra Retslægerådet, der har undersøgt pigen.

Pigen blev fredag kendt skyldig i forsøg på terrorisme ved at have planlagt angreb på sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle i Vestsjælland, og mod den jødiske skole i København, Carolineskolen. Tre juridiske dommere og otte ud af ni nævninge var enige om, at pigen var skyldig i tiltalen. En nævning stemte for frifindelse.

Dermed stadfæstede Østre Landsret den afgørelse, som Retten i Holbæk nåede frem til i foråret.

Dengang blev pigen idømt en straf på seks års fængsel, og det fik anklagemyndigheden til at anke sagen til landsretten.

Forsvar ankede skyldsspørgsmål

Også pigen selv ankede afgørelsen fra Retten i Holbæk. Hun ankede skyldsspørgsmålet og krævede at blive frifundet for terrortiltalen.

Pigens forsvarer, Mette Grith Stage, har under sagen argumenteret for, at det var pigens higen efter spænding og opmærksomhed, der i efteråret 2015 fik hende til at lægge bombeplaner. Mette Grith Stage har understreget, at pigen aldrig havde til hensigt at føre planerne ud i livet.

Men den forklaring var ifølge landsretten både »utroværdig og konstrueret«.

Landsretten konkluderer – ligesom Retten i Holbæk – at pigens planer om at bombe Sydskolen ikke blev ført ud i livet, fordi pigen ikke modtog ordren til det, og at angrebet mod Carolineskolen ikke blev realiseret, fordi pigen blev anholdt inden den planlagte dato, 8. februar 2016.

Bevismateriale og vidner har været de samme i landsretten, som de var ved Retten i Holbæk, mens nævninge og dommere er udskiftet.

En mørkelagt aktion

Under en totalt mørkelagt aktion blev den dengang 15-årige pige anholdt på sin bopæl i Kundby i Vestsjælland 13. januar 2016. Forud var gået et halvt år, hvor pigen via onlinekorrespondancer og søgninger på nettet var blevet lynradikaliseret.

Berlingske har rekonstrueret forløbet op til anholdelsen, og den radikalisering, der fortsatte, mens pigen sad varetægtsfængslet og ventede på sin dom. Du kan læse rekonstruktionen i tre kapitler her:

Kapitel 1: En klar væske gemt i kælderen fældede Kundby-pigen:

Kapitel 2: Sådan blev en 15-årig pige fra Kundby lynradikaliseret – her er hendes korrespondancer:

Kapitel 3: Pigens radikalisering fortsatte i fængslet – skrev om alt fra terrorplaner til TV-programmer:

Sagen begyndte i Østre Landsret 21. november, og selv om både mandag og tirsdag er afsat til at behandle sagen, forventer landsretten at tage stilling til strafudmålingen allerede i dag.