I dag åbner regeringen det helt store checkhæfte, og militæranalytiker er ikke i tvivl: Russerne bliver sure

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Danmark skal træne ukrainske soldater på dansk jord og i Storbritannien. En ekstremt vigtig opgave, hvis man spørger militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergey Polezhaka/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, glædelig torsdag og velkommen til en frisk morgenrunde gennem dagens nyhedslandskab.

Vi skal vidt omkring: fra den møgsag, som – ulig 15 millioner mink – ikke vil dø, til et decideret styrtdyk i antallet af krydstogtturister i København. Vi skal også et smut omkring Ukraine – nærmere bestemt det store millionbeløb, Danmark senere i dag har tænkt sig at vie til det krigsramte land.

God læselyst.

I dag genoplives regeringens møgsag nummer ét

Vi begynder på Berlingskes hjemmebane, hvor det skal handle om møgsagen, som ikke vil dø – og som klæber sig til statsministeren, mens et folketingsvalg rykker nærmere og nærmere.

Torsdag genoplives minksagen i Folketinget, når det særlige granskningsudvalg tager fat på at udspørge statsministeren – med Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og hendes involverede kolleger i embedsværket som hovedpersoner.

Hvorfor er de ti belastede embedsmænd endnu ikke sendt hjem efter den sønderlemmende kritik, de fik af Minkkommissionen for godt halvanden måned siden?

Det er der flere svar på, skriver Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther. Næsten uanset hvad Mette Frederiksen gør, er det fyldt med dilemmaer.

Vælger hun at hjemsende en, to eller alle embedsmænd, vil der kunne tegnes et billede af, at hun tørrer ansvaret af på sine embedsmænd, mens hun selv går fri. Hvis hun omvendt vælger at fritage dem for tjeneste, så vil hun blive beskyldt for at holde hånden over dem.

Sagen kan ende med, at statsministeren må indse, at der skal ydes et »offer« i minksagen, hvis hun skal kunne komme tilbage med fuld styrke.

Det offer kunne meget vel blive Barbara Bertelsen, skriver Bent Winther i denne analyse.

Derfor dropper hundredtusindvis af krydstogtgæster nu København

Efter to år med corona og særdeles hårde tider for turisme, kunne man tænke, at denne sommer var turisternes comebacksæson.

Men ser man på krydstogtgæster i København, er antallet i år styrtdykket. På nuværende tidspunkt forventer Københavns Havn omkring 300.000 færre gæster end anslået for året, hvilket svaret til et fald på 30 procent.

Navnlig amerikanerne tager ikke længere turen – og det er der en god forklaring på.

Antallet af krydstogtgæster i København er styrtdykket i år, og på nuværende tidspunkt forventer Københavns Havn omkring 300.000 færre gæster end anslået for året, hvilket svarer til et fald på 30 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix (arkiv).

Det store fald skyldes især, at det vigtigste trækplaster for krydstogtturister i Østersøen, den russiske by Sankt Petersborg, ikke længere er et stop på nogen rute. Det er en følge af invasionen af Ukraine og de internationale sanktioner mod Rusland. I starten betød krigen faktisk, at flere skibe blev omdirigeret til København, men tendensen viste sig at være kortvarig.

Nu frygtes det, at nedgangen i amerikanske besøgende vil fortsætte i mange år. Det kan få stor betydning for København, for krydstogtgæsterne bidrager med et årligt forbrug på over 1,2 milliarder kroner i Danmark.

Historien får du her hos Berlingske.

Regeringen åbner det helt store checkhæfte i dag

Når statsminister Mette Frederiksen (S) i dag taler ved en international donorkonference, Copenhagen Ukraine Conference, på Christiansborg, bliver det med løftet om at støtte Ukraine med yderligere 820 millioner kroner – penge, som skal gå til at sikre langsigtet hjælp til den ukrainske hær.

Det fortæller forsvarsminister Morten Bødskov (S) på forsiden af dagens Politiken. Her oplyser han også, at bidraget bringer den samlede danske støtte til våben op på over tre milliarder kroner.

Ifølge mediet skal 100 millioner kroner bruges på en træningsindsats af tusinder af ukrainske soldater, som finder sted i Storbritannien de kommende måneder. Af de resterende penge går lidt over halvdelen til finansiel støtte til landet, mens resten går til konkrete danske donationer af våben.

Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen har Danmark allerede givet »uforholdsmæssigt meget« til Ukraines krigsindsats.

Den nye hjælp er et udtryk for, at Ukraine ikke blot agter at holde stand mod russerne – de vil tilbageerobre det tabte, mener han.

Læs historien hos Politiken her.

Danmark skal træne ukrainske soldater på dansk jord og i Storbritannien. En ekstremt vigtig opgave, hvis man spørger militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergey Polezhaka/AFP/Ritzau Scanpix.

Militæranalytiker er ikke i tvivl: Russerne bliver sure

Vi bliver ved emnet, men hopper videre til Jyllands-Posten. Onsdag kom det frem, at det ikke alene er på britisk, men også på dansk jord, at Danmark skal træne ukrainske soldater.

Træningen går blandt andet ud på våben- og skydeuddannelse, bykamp, militærtaktiske operationer i felten, førstehjælp, overlevelse ved artilleribeskydning og krigens love.

En »ekstremt vigtig« opgave, hvis man spørger militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen.

Han er slet ikke i tvivl om, at det danske tiltag kommer til at falde Rusland for brystet.

»De bliver garanteret sure. Men Danmark er ikke first mover. Andre lande er allerede i gang med det samme, så de bliver ikke mere sure på Danmark end alle andre,« siger han til avisen.

»I NATO-kredsen er der en oplevelse af, at russerne ikke kan gøre mere. Russerne er så sure, som de kan blive.«

Hele historien hos Jyllands-Posten findes her.

Der er stor forskel på, hvor folk bosætter sig i København – her hitter helbredet

Hvis Københavns bydele var kommuner, ville nogle af dem ligge blandt dem i hele landet, hvor borgerne lever længst og tjener mest. Andre ville ligge helt i bund.

I hele København topper handel på listen over brancher med flest beskæftigede. Men ikke på Østerbro.

Hvis Københavns bydele var kommuner, ville nogle af dem ligge blandt dem i hele landet, hvor borgerne lever længst og tjener mest. Andre ville ligge helt i bund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Her er omkring hver femte beskæftiget inden for sundhedsvæsenet. Og apropos sundhed er beboerne på Østerbro godt med – her bliver befolkningen nemlig i snit 1,6 år ældre end københavnerne generelt.

Det viser en gennemgang af nye tal fra Københavns 12 bydele.

Læs om gennemsnitsindkomsten på Østerbro – eller klik dig igennem udviklingen i din egen bydel lige her hos Berlingske.

Det sker i dag

  • Som indledningsvis nævnt er statsminister Mette Frederiksen (S) indkaldt til møde i det særlige granskningsudvalg. Det sker klokken 14.
  • Samme tid på Amager begynder den tre dage lange musikfestival AiaSound. Det er andet år i træk, at festivalen, som sidste år hed Øresound, finder sted på Tiøren.
  • Sommergruppemødesæsonen fortsætter. I dag er anden og sidste dag af De Radikales, mens SF holder pressemøde fra Karrebæksminde klokken 12.30.
  • I Lille Skensved får man prominent besøg – nærmere bestemt af en delegation fra landbrugsudvalget i den amerikanske kongres. Sammen med fødevareminister Rasmus Prehn (S) besøger de virksomheden Solrød Biogas for at lære af danske erfaringer med klimavenlig landbrugs- og fødevareproduktion samt økologi.