I aften indtager tusinder af festglade unge Dyrehaven: Sådan kommer dit barn godt igennem »Puttefest«

Skal dit barn til »Puttefest« i Dyrehaven fredag? Her giver Natteravnene og Nordsjællands Politi gode råd til, hvordan gymnasieeleverne kommer godt igennem festen.

Flere tusinde gymnasieelever er tilmeldt fredagens fest i Dyrehaven. Billedet er fra festen i 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Fred bliver erstattet af fest, når flere tusinde gymnasieelever fredag afholder den årlige »Puttefest« i Dyrehaven nord for København.

Den traditionsrige fest, hvor gymnasieelever fra hovedstadsområdet byder de nye 1. g'ere velkomne, har i år næsten fem tusinde deltagere på facebook-begivenheden, mens næsten otte tusinde har vist interesse. Gymnasieeleverne mødes og drikker alkohol, hører musik og tegner på 1. g'erne med sprittuscher.

Men det er ifølge Jakob Bove, kommunikationskonsulent hos Natteravnene ikke kun de nye gymnasieelever, der er spændte på festen, måske endda lettere nervøse.

»Vi ved, der er rigtig mange forældre, som er meget opmærksomme på begivenheden og bekymrede for, hvad der kan ske, når så mange unge er samlet på et sted. De er bekymrede for, om de unge får for meget at drikke, om der er tyverier eller andet,« siger han.

En 1. g'er til festen i Dyrehaven i 2017 blev overtegnet. Det er en del af traditionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Under festen, som er arrangeret af gymnasieeleverne selv, er både Natteravne, politi og samaritter til stede. Men Jakob Bove opfordrer også forældre til inden festen at snakke med de unge om begivenheden.

»De unge er ofte gode til at passe på sig selv og deres kammerater, men lige præcis til puttefesten kan det være en god ide at minde dem om det, fordi det er mere kaotisk end en almindelig bytur, da der er langt flere mennesker samlet på ét sted,« siger han.

Sidste år var regnvejr, bier og glasskår ifølge Jakob Bove det, der skabte flest problemer til festen, mens antallet af gymnasieelever, der havde fået for meget at drikke, var mindsket sammenlignet med to år forinden.

»For tre år siden var der ret mange, det havde fået for mange at drikke, men det var der ikke sidste år. Jeg tror, ændringen skyldes, at der er kommet mere fokus på at skabe en god fest. Så det, håber vi selvfølgelig, smitter af på festen i år,« siger Jakob Bove.

Natteravnene har flere år været til stede, så de kan træde til, hvis der er brug for det. Her ses de til festen i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Gode råd til forældre

Jakob Bove fra Natteravnene opfordrer forældrene til at tale med de unge om, at:

  • De skal passe på sig selv og deres kammerater. Mange mennesker er samlet på ét sted.
  • De skal hjælpe hinanden og tage ansvar, så ingen gør noget dumt.
  • De skal følges, så ingen går alene, når de skal hjem. Der er mørkere i Dyrehaven og på stierne omkring, end der er inde i byen.
  • De skal holde mobilen åben, så de kan komme i kontakt med deres forældre.

Nordsjællands Politi har på deres facebook-side også nogle gode råd inden festen:

  • Lad musikanlæg blive hjemme.
  • Tænd ikke bål eller grill.
  • Medbring drikkevarer i plastflasker eller på dåse – ikke i glas.
  • Slå ikke telte eller pavilloner op.
  • Pas på jer selv og hinanden.