I år tager jeg mere ferie

Ole Bjørn Skausig, der er privatpraktiserende psykiater, er stødt mod den omstridte knækgrænse og må betale penge tilbage. Og det til trods for at han i forvejen har valgt at arbejde i Sverige i perioder for netop at undgå grænsen.

Speciallæge Ole Skausig. Foto: Brian Berg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ole Bjørn Skausig og hans kone, der begge er psykiatere og sammen driver en praksis i Kalundborg, har netop leveret 45.000 kr. tilbage til den offentlige sygesikring. Årsagen er, at de sidste år behandlede så mange patienter, at de stødte imod et omstridt indtægtsloft.

»Men den fejl gør vi ikke i år. Så lukker vi vores praksis ned hen i november og tager en god lang juleferie,« siger Ole Bjørn Skausig.

Ligesom hundredevis af andre privatpraktiserende speciallæger raser han mod den såkaldte knækmodel i overenskomsten med den offentlige sygesikring, som betyder, at der modregnes i deres honorar, når de først har passeret en bestemt indtægtsgrænse. Det gør mange typisk hen mod slutningen af året, og i stedet for at behandle flere patienter til en reduceret pris vælger de så at tage ekstra ferie eller tage på kursus.

Ole Bjørn Skausig har ovenikøbet i forvejen gjort sig bestræbelser på at undgå at støde mod indtægtsloftet. Hvert år drager han 21 hverdage til Sverige, hvor han har vagt om natten på en psykiatrisk skadestue på et svensk sygehus. Det tjener han 120.000 svenske kroner på.

»Jeg ville langt hellere behandle patienter herhjemme. Men det ville være til en elendig løn, så nu hjælper jeg det svenske sundhedsvæsen i stedet. Men det er altså et spild af ressoucer, at jeg tager til Sverige, og at jeg tager ekstra ferie. Det er bizart og helt hul i hovedet, når man ved, at der er ventetider i Danmark,« siger Ole Bjørn Skausig.

Herhjemme ligger ventetiderne for patienter med psykiske lidelser således ifølge Ole Bjørn Skausig på mellem tre og seks måneder til behandling hos privatpraktiserende speciallæger. Selv kan han i sin egen praksis indlede behandling af ca. syv nye patienter om ugen. Hvis han droppede sin svenske karriere, ville han således kunne behandle op imod 30 flere patienter i sin danske praksis - og dertil kommer så de noget kortere kontrolforløb af patienter, som har været i behandling hos ham gennem længere tid.

Rigtig høj indtjening

Ole Bjørn Skausig medgiver, at speciallægerne tjener ganske gode penge - trods knækmodellen. Men han afviser, at deres protester kan udlægges som grådighed og et forsøg på yderligere at forgylde en i forvejen forgyldt faggruppe.

»Selvfølgelig skal det ikke kunne betale sig at køre en masse patienter gennem sin praksis, fordi man kun afsætter 10-15 minutter pr. patient. Det giver ikke en ordentlig behandling. Men man kunne sætte grænserne for, hvad folk kan nå, højere op. Nogle vil gerne arbejde vældig meget og dermed tjene en frygtelig masse penge. Men det er også fair nok, så længe varen er i orden. Sådan er markedet jo,« siger Ole Bjørn Skausig.