I Aalborg kan isen bære en fejemaskine

I det nordjyske har den 13-centimeter tykke is aldrig bukket under for hverken menneskemylder eller 300 kg tunge maskiner. Her undrer man sig stille over københavner-reglen på 18 centimeter.

Det er strengt forbudt, det her - på Peblingesøen i København. I Aalborg kan de køre med en fejemaskine på is af samme tykkelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Aalborg har de i øjeblikket lov til at skøjte rundt på et 13-centimeter tykt islag på en del af byens søer.

I det centrale København ligger isen lige nu 15 centimeter tyk på Peblingesøen, men her er det forbudt at gå ud på den tilfrosne sø.

Hvor dele af Danmark blot kræver 13 centimeter is for at give grønt lys til skøjteløberne, så skal isen i København fortykkes med 18 centimeter for at være skøjtbar.

Læs også: 13 cm er tykt nok i Århus – men ikke i København

Det vækker undren i Jylland, hvor man børster de isdækkede søer rene med en 300 kilo tung fejemaskine plus vægten fra styrmanden, inden skøjtesøerne gives fri til folket.

- I og med vi starter med at sende den forholdsvis tunge maskine ud og feje sneen af isen, hvor den kan bære, så er den is jo sikker. Den kan ikke blive belastet ud over det, så det er godt nok, fortæller Hans Tophøj fra entreprenørenheden i Aalborg Kommune.

Hvor grænsen på de 13 centimeter stammer fra, ved han ikke.

- Det må være det tidspunkt, hvor isen har opnået tykkelse med en fornuftig bæreevne i forhold til den belastning, den bliver udsat for, foreslår Hans Tophøj.

Er der nogen grund til, at grænsen skulle være 18 i stedet for 13?

- Jaarh, det ved jeg ikke, altså. Det kan være tradition. Man har lagt sig fast på det og kører efter det. Jeg har simpelthen ingen ide om, hvorfor man har valgt det derovre.

Flere mennesker kræver tykkere is

Det har to forklaringer ifølge parkforvalter Peter Nordskov fra Københavns Kommune.

- I København oplevede man i vinteren i 95-96, at en person gik igennem isen på Sortedamssøen, og derfor besluttede man sammen med politiet dengang at hæve grænsen fra 13 centimeter til 16-18. Så har vi så truffet den beslutning, at den skal være 18 for at være på den sikre side, siger han og fortsætter:

- Isen kan sagtens holde én person eller 100, når den er 13 centimeter. Det helt store problem er, at vi er nogle flere mennesker her, så så snart vi siger, "nu åbner vi op for isen", så forventer vi også, at der kommer flere mennesker ud end i en mindre provinsby, dvs. trykket per kvadratmeter bliver væsentligt større.

Peter Nordskov forventer at kunne åbne Peblingesøen for skøjteløberne i weekenden, hvis kulden holder, og snelaget på søen ikke holder for meget på den varme, der måtte være tilbage.

- Vi måler den i morgen tidlig, og så må vi se. Hvis den er oppe på 18, må vi se at få fingeren ud og gøre den klar til weekenden.

Læs også: Isen er usikker i København

Politiet skal give lov

Det er hver enkelt kommune, der i samarbejde med politiet bestemmer, hvornår det er tilladt at færdes på isen. Den typiske minimumstykkelse ligger på 13 centimeter, men København afviger med 18 og Lemvig med 15-17 centimeter.

Vælger man alligevel at træde ud på for eksempel den 15-centimeter is-tykke Peblingesø i København, risikerer man en bøde på 500 kroner. Man må kun færdes på de søer, som politiet per skiltning giver lov til.