I 2030 risikerer kloden at udlede et helt Kina for meget

Der er en "alarmerende høj" kløft mellem de CO2-reduktioner, der skal til for at nå i klimamål, og hvor meget klodens lande planlægger at udlede, fastslår FN i ny rapport.

Røg stiger op fra en stor kemifabrik nær Tianjin i Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: RYAN TONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er endnu nærmest uhyggelig lang vej at gå, før klodens lande er kommet i klimamål.

Det fremgår af den nys udkomne årlige FN-rapport om klodens udledningsgab. Det vil sige kløften mellem de enkelte landes tilsagn om CO2-reduktioner i de nærmeste år og så de reduktioner, der rent faktisk skal til for at holde stigningen i den globale middeltemperatur under sikkerhedsgrænsen på to grader.

Ifølge rapporten er kløften eller gabet »alarmerende højt«.

På den baggrund er der »et presserende højt behov« for at skrue op for ambitioner og handling i den nærmeste fremtid, lyder det i den omfattende rapport, som DTU i Lyngby har haft ansvaret for at tilrettelægge sammen med FNs miljøprogram UNEP og snesevis af videnskabelige forfattere fra hele verden.

»Hovedbeskeden er, at landene bliver nødt til at komme med nye og mere ambitiøse målsætninger i 2020. For sker det ikke, kan vi godt holde op med at tale om at holde temperaturstigningen under halvanden grad og muligvis endda to,« siger klimaeksperten John M. Christensen, der står i spidsen for partnerskabet mellem UNEP og DTU, og som er en af rapportens hovedforfattere.

Han tilføjer, at hvis landene venter med at skrue op for ambitionsniveauet til 2023 »kan man simpelthen ikke nå det, for så bliver der ledt for meget ud.«

Udledningsrapporten er baseret på de reduktionstilsagn, som klodens nationer indberettede til FN i forbindelse med den historiske Paris-klimaaftale, COP21, i 2015. Her blev landene enige om at holde temperaturstigningen »pænt under to grader« og sigte mod bare halvanden grad.

Ifølge aftalen bør landene skrue op for deres ambitioner efter 2020, men hvor meget, der måtte blive tale om her, vil stå mere eller mindre hen i det uvisse indtil FN-klimakonferencen i netop 2020.

Med de aktuelle tilsagn styrer kloden mod en menneskeskabt CO2-udledning i 2030 på omkring 54 gigaton (mia. ton). På det tidspunkt bør udledningen imidlertid maksimalt være på 42 gigaton for at give en rimelig sikkerhed for at holde temperaturstigningen under to grader.

På den baggrund risikerer vi at falde ned i en udledningskløft i 2030 på mellem 11 og 13 gigaton CO2. Det svarer nogenlunde til hele Kinas forventede årlige udledning på det tidspunkt.

Der er dog stadig visse håb at klynge sig til. Blandt andet brænder Kina og USA stadigt mindre storudledende kul af, der er kraftig global vækst i vedvarende energi, og siden 2014 er de globale CO2-udledninger praktisk taget stagneret.

Til gengæld fastslår rapporten, at der er alt for mange kulkraftværker under opførelse eller planlægning, og man peger på, at lande som Indonesien, Japan, Bangladesh, Pakistan og Egypten planlægger en nærmest eksplosiv udbygning af kulkraft.

Hvis kloden skal nå i klimamål, skal mellem 80 og 90 pct. af alle kendte kulreserver imidlertid blive i jorden, står der i rapporten.

Den store rapport om klodens udledningsgab ventes at komme til at spille en central rolle under de kommende FN-klimaforhandlinger, COP23, der finder sted i Bonn, Tyskland, fra 6. til 17. november.