Hyppig håndvask forebygger infektioner

God håndhygiejne kan spare én for mange sygedage med influenza, forkølelse eller diarré. Læs hvordan du får hænderne rene.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun under en truende influenza-epidemi som den forestående H1N1-epidemi, at det er vigtigt at vaske hænder hyppigt og grundigt.

- Håndhygiejne er en nøglefaktor i forhold til at forebygge rigtig mange infektioner i hverdagen - lige fra en god gammeldags generalforkølelse og andre luftvejsinfektioner til bronchitis, diarré, sår og bylder,« siger afdelingslæge på Statens Serum Institut, Elsebeth Tvenstrup Jensen.

Det handler kort sagt om at have gode håndvaskevaner året rundt, ikke kun i influenza-sæsonen. Men faktisk er danskerne ikke særlig flinke til at holde en god håndhygiejne:

Vasker ikke efter toiletbesøg
- Fra sundhedsvæsenet ved vi, at ca. halvdelen af personalet ikke vasker hænder så ofte, som de skal. Og forskellige andre undersøgelser viser for eksempel, at en del mennesker, især mænd, ikke vasker hænder efter toiletbesøg, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.

- Der er også mange, der ikke tænker på at vaske hænder, når de har sorteret snavset vasketøj, tørret næse eller skiftet ble på deres barn, ligesom den gammeldags køkkenhygiejne også har fået et knæk, siger hun.

- Selvfølgelig skal vi ikke gå og vaske hænder hele tiden, men når man tænker på, at et influenzavirus måske overlever op til otte timer, og virus, der giver diarré, let kan holde i flere dage, er der nogle situationer, hvor det vil være fornuftigt at vaske hænder:

Her skal der vaskes
- Når man har hostet eller nyst i hænderne eller pudset næse

- Efter toiletbesøg og berøring med andre urene ting

- Efter at have skiftet ble på sit barn

- Når man kommer hjem efter at have været ude i det offentlige rum

- Inden madlavning og efter at have rørt ved råt kød

- Inden man spiser.

Husk at tørre
På arbejdspladser og andre steder, hvor mange færdes, er det ifølge Elsebeth Tvenstrup Jensen også vigtigt, at det rigtige udstyr er til stede ved håndvasken. Det nytter f.eks. ikke med et fælles frottéhåndklæde, som alle benytter - så får man bare de andres bakterier i stedet for at gå fra håndvasken med rene hænder:

- Rullehåndklæder er OK så længe, man kan trække et rent stykke frem, ellers bør der være éngangshåndklæder af papir eller lufttørrer,« siger hun.

- Lufttørreren har desværre den ulempe, at de færreste har tålmodighed til at bruge den længe nok, og fugtige hænder slider dels på huden, dels giver de bedre trivsel til bakterier.

I private hjem er det i orden med fælles håndklæder - men er der en syg i hjemmet, bør vedkommende have sit eget håndklæde og ikke bruge andres, understreger Else Tvenstrup Jensen.

Sådan vasker du hænderne rene:
1) Fugt hænderne inden du kommer sæben på. Sæbe virker mere irriterende på tør end på fugtig hud. Vandet skal have en behagelig temperatur, så du har lyst til at vaske længe nok.

2) Fordel sæben over hele håndfladen, fingrene og håndryggen.

3) Vask grundigt både i håndfladerne og mellem fingrene, vask fingerspidserne, håndryggen og begge tommelfingre - dem glemmer man ofte - og til sidst håndleddene. Det tager ca. 15 sekunder, så kan man regne med, at det er godt nok.

4) Skyl sæben af.

5) Tør omhyggeligt.

6) Hvis det er muligt, er det bedst at lukke for vandet med det papirhåndklæde, man har tørret hænder i.