Hyperaktive børn belaster børnepsykiatrien

Voldsom vækst i børn og unge med diagnosen ADHD samt øget fokus på sygdommen lægger stort pres på børnepsykiatrien.

Foto: Nikolai Linares, Scanpix.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af hyperaktive, impulsive og uopmærksomme børn og unge, der får behandling for adfærdsforstyrrelsen ADHD er fordoblet de seneste fem år, og det lægger – sammen med et stigende antal henvisninger – et enormt pres på børne- og unge-psykiatrien.

Behandlings- og udrednings-garantien på to måneder, som blev indført ved årsskiftet, kan kun få børnepsykiatriske afdelinger imødekomme. Og Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, ser ingen bedring, før flere psykiatriske læger er uddannet om fire-fem år.

131 ugers ventetid
Realiteten er derfor, at børn og unge med ADHD eller symptomer på sygdommen venter i månedsvis, før de kan komme til en ambulant undersøgelse på en af landets børne- og unge-psykiatriske afdelinger.

Blandt de private behandlingstilbud er situationen ikke bedre. Ventetiden i både privat og offentligt regi er typisk mellem ti og 30 uger.

I Herning er der 65 ugers ventetid, og i Nordjylland er ventetiden helt oppe på 131 uger. Kun på Psykiatricenter Midt i Augustenborg kan både børn og unge komme til inden de lovede otte uger.

- Hele systemet er presset af et øget fokus på ADHD – f.eks. fra skolepskyologer og ikke mindst forældre. Det er en bølge over hele kloden, fordi ADHD har været overset. Vi har måttet opgive vores vision om maksimalt en måneds ventetid, siger overlæge Torsten Warrer, klinikchef på Hejmdal Privathospital, et daghospital og ambulatorium for børn og unge med psykiske problemer og sygdomme, herunder ADHD.

Privathospitalet med 18 fastansatte har eksisteret i halvandet år og foreløbig har hospitalet på Frederiksberg rundet 750 børn – heraf 200-300 med ADHD. Den kraftige tilstrømning af patienter betyder, at privathospitalet nu vil udvide. Aktuelt er privathospitalets ventetid for børn fem måneder, mens den er tre måneder for unge.

Mange henvisninger
Landets førende ekspert i ADHD, Per Hove Thomsen, er overlæge ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Risskov og følger løbende cirka 600 børn.

Det er et ressourcekrævende forløb, som lægger beslag på cirka 30 fuldtidsmedarbejdere. I øjeblikket opererer afdelingen med en venteliste på syv måneder.

- Vores venteliste er mindre end den har været, men vi modtager stadig otte til ti henvisninger fra læger og skolepsykologer om ugen. Vi henviser børn og unge til privathospitaler, men her er der også længere ventelister end to måneder. Det er jo i realiteten den samme arbejdskraft, det offentlige og de private udbydere trækker på. Og vi mangler i høj grad børnepsykiatere, siger Per Hove Thomsen.

Flaskehalse
Flaskehalsproblematikken er velkendt hos Danske Regioner. Emnet står højt på dagsordenen.

- Vi gør, hvad vi kan. Vi ser, om der andre faggrupper, især psykologer men også specialuddannede sygeplejersker, som kan lette børnepsykiaternes arbejde. Den gode nyhed indenfor børn- og ungepsykiatrien er, at der er rigtig mange unge læger på vej gennem uddannelsessystemet, så om fire-fem år skulle vi gerne have nogenlunde det antal børnepsykiatere – indtil da vil der være flaskehalse, siger regionernes formand, Bent Hansen.

10.700 børn og unge i Danmark var sidste år i medicinsk behandling mod ADHD. Året før var antallet knap 7.700, hvilket svarer til en vækst i antal behandlede på 40 pct.