»Hygge« i hård kamp om at blive årets ord i Storbritannien

Den ærkedanske ord og begreb »hygge« var uhyggeligt tæt på at blive årets ord i England, da ordbogsforlaget Collins kårede årets ord. Vinder blev dog en mere storpolitisk udvidelse af vokabulariet.

Stearinlys, brætspil, rødvin og hygge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ordet »hygge« har været tæt på at blive kåret som årets ord i England. Men det danske ord og begreb måtte se sig slået af »Brexit«.

Det er ordbogsforlaget Collins, der hvert år afholder en konkurrence om årets ord på samme måde, som »Sproglaboratoriet« på P1 og Dansk Sprognævn senere i år kårer årets danske ord.

DR skriver, at ordet »Brexit« løb med sejren i Collins' konkurrence.

Brexit blev første gang brugt i 2013, men anvendelsen af ordet er steget uhyggeligt eksplosivt med 3.400 procent i år, hvor briterne stemte for at forlade EU ved en folkeafstemning.

Også »Trumpism« var med i opløbet om at blive årets ord på Collins' liste. Den republikanske præsidentkandidat i USA, Donald Trump, skriver sig dermed ind i rækken af politikere, der får et begreb opkaldt efter sig.

Således taler man om både »Thatcherism« og »Reaganomics« efter den tidligere britiske premierminister Margaret Thatcher og den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan.

Og så er der vores eget »hygge«, der af Collins beskrives som »at skabe en dejlig og selskabelig atmosfære, som fremhæver velvære«.

Efter danske tv-seriers store succes på de britiske øer og de gentagne kåringer af danskerne som verdens lykkeligste folk, har briterne fået øjnene op for den særlige danske hygge, der på det nærmeste er ved at udvikle sig til en eksportsucces.

En række bøger om »hygge« vil således ramme julehandelen i England i år.