»Hygge, det er noget, man har brug for«

Lærke, ti år, Voerså.

 

»Jeg hedder Lærke, og jeg er ti år. Altså, vi bor her i en lille by, der hedder Voerså. Det er et lille hus, men der er meget hyggeligt her, synes jeg selv. Jeg bor sammen med min lillebror, som hedder Lukas, og jeg bor sammen med min mor, der hedder Louise. Og så bor jeg sammen med tre katte og to marsvin og så mine høns, dem har jeg hos min bedste og bedstefar. Altså, der er ikke særlig mange ting her, men jeg kan godt lide at bo her, fordi det er ikke særlig stort, og det er det, jeg har været vant til i et stykke tid nu i hvert fald.

Min far har en kæreste, der hedder Louise, og så har de et lille barn. Han er halvandet år. Han hedder Mikkel. De har også et barn, der hedder Amanda, men hun er i pleje, så hende ser jeg næsten aldrig. Jeg er ikke derhjemme så tit. Derhjemme der laver vi ikke så meget rigtig. Det er, fordi min far, han har sådan en sygdom. Jeg ved ikke, hvad den hedder, men han er ikke sådan rigtig glad, og så er han meget træt hele tiden og sover.

Når jeg er hjemme, så er det allerbedste nok at sidde og hygge sammen med min familie. Det betyder rigtig meget for mig. Jeg synes at hygge, det er noget, man har brug for. Hvis man ikke har hygge, så har man ikke rigtig noget. Hvis det er fredag, så sidder vi i sofaen og spiser slik sammen om aftenen eller ser en film eller sådan noget.

Det kan gøre mig rigtig glad at være sammen med både mine venner, men også min familie. Også hvis for eksempel min mor kommer med en overraskelse og siger, at vi skal et eller andet sted hen.

Det kan gøre mig rigtig ked af det, hvis for eksempel der er sket et eller andet med min far. Eller hvis min mor ligger med 40 i feber. Jeg kan blive rasende, hvis mine venner de lyver overfor mig.

Lærke, Børn af Danmark Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh.

I min fritid der går jeg til to sport. Jeg går til spejder, og jeg går til håndbold. Og så leger jeg meget med nogle af mine venner oppe fra skolen af. Jeg leger meget med noget, der hedder Littlest Pet Shop. Det er sådan nogle små dyr, og der er også huse og sådan noget dertil.

Jeg kan godt lide skolen. Jeg synes og selv, jeg følger meget med i det, altså jeg er godt til det. Så skolen det er noget for mig. Jeg synes, det er træls nogle gange at holde ferie, hvis den er lang. Så savner jeg altid skolen.

Mit yndlingsfag det er Natur&Teknik. Der laver vi hele tiden eksperimenter og sådan noget. Det synes jeg er spændende. Især hvis det er et eller andet vildt eksperiment, hvor det er en raket, der flyver rundt eller sådan et eller andet. Det synes jeg, det er vildt sejt.

Når jeg bliver stor, så kunne jeg godt tænke mig at blive forsker og forske i bakterier og så se, hvordan sådan nogen de ser ud. Der er så mange forskellige slags, og de kan gøre så mange ting. Der er nogen, de kan gøre sådan, at hvis der kommer andre bakterier ind i kroppen, så man bliver syg, så kan de prøve at hjælpe med, at man bliver rask igen.

I sommerferien var vi rigtig meget i Fårup Sommerland. Så var vi også ude ved min bedste og bedstefar. Og så lige i slutningen af sommerferien der tog vi en tur til Tyrkiet. Vi har før været ude og rejse i Spanien og Italien, hvor vi har kørt derned. Så vi har været i mange lande.

Jeg ønsker mig allermest en kogebog. For jeg vil rigtig gerne lære at lave mad. Jeg synes, det er sjovt og spændende at lave mad. Jeg kan ikke lave så meget. Jeg kan lave pasta og kødsovs, scrambled eggs, spejlæg, og så kan jeg lave boller i karry.

Min livret er flæskesteg. Om sommeren kan jeg bedst lide koldskål og sådan noget koldt mad. Herhjemme der spiser vi faktisk mange brun sovs og kartofler. Men om sommeren, der er det koldskål eller rugbrødder eller sådan noget.«

Fortalt til Ditte Faber