»Hvornår skal vi have madkasser med igen?«

I Børnehaven Amsterdamvej kommer der igen madpakker med hjemmefra til næste år. Det betyder plads til spontane udflugter og flere penge i hverdagen.

Amsterdamvej Børnehave. Her har man i øjeblikket en madpakkeordning, men efter første juli 2011 skal madpakkerne igen med hjemmefra. Paprika og Sigurd (i baggrunden), sidder og hygger sig efter frokost. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ene øjeblik fylder de 36 børn på Amsterdamvej sandkassen, gyngestativerne og trætoppene på legepladsen og fiser rundt fulde af energi. Det næste sidder de stille i grupper ved små borde og slapper af til eftermiddagsfrugt og madder.

Ifølge leder i børnehaven Claus Østergaard, er maden og pauserne en forudsætning for børnenes sundhed, og på Amsterdamvej har man valgt, at børnene selv skal have madpakke med fra juli næste år.

De er ellers blandt de institutioner, der har forsøgt sig med mad leveret udefra som alternativ til den kommunale madordning.

- Vi føler, at det er en hat, der er blevet trukket ned over hovedet på os, og forældrene har sagt nej til at fortsætte madordningen. Børnene har altid haft sunde madpakker, som har dækket deres behov, og ingen har været for tykke eller syge, så i vores tilfælde er det skudt over målet med en madordning, siger Claus Østergaard, der er leder i Børnehaven Amsterdamvej på Amager.

Forhindring i hverdagen

I institutionen har man oplevet madordningen som en forhindring i hverdagen,

- Madordningen bremser for nogle ting. Vi holder af at tage på spontane ture, og det er svært, når spisningen skal foregå i huset. Vi kan ikke bare tage af sted og lade børnene fordybe sig i oplevelserne. Desuden tager vi ressourcer fra ting, som vi prioriterer højt, og madordningen kræver tid og giver uro. Børnene har brug for at sidde stille og roligt, når de spiser, siger Claus Østergaard og forklarer, at der går tid frem og tilbage til køkkenet som ellers kunne give børnene en rolig spisning med højtlæsning.

- Hvornår skal vi have madkasser med igen? Sådan lyder det ofte fra børnene, for de holder af madkasserne, som giver dem en tryghedsfølelse af noget hjemmefra. Samtidig kan forældrene følge med i, hvad og hvor meget børnene spiser, fortæller Claus Østergaard.

Ingen tur til Legoland 
 
Alle er glade for ordningen, men den er en udfordring, forklarer leder Claus Østergaard.

Din mening:

- Huset er ikke gearet til det, og selvom vi har fundet en god og sund løsning, har det krævet meget benarbejde, siger han.

Madordningen har kostet institutionen i omegnen af 150.000 kroner i 2010. Penge der skulle have været brugt i hverdagen. Blandt andet den årlige tur til Legoland blev droppet, men man håber, at den kan lykkes igen næste år.