Hvornår må kvinder vælge selv?

Forbrugerrådet ønsker regler for, hvornår en kvinde kan få et planlagt kejsersnit. Helst skal kejsersnit uden lægelig grund helt afskaffes. Margrethe Nielsen, jordemoder og sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, forklarer her hvorfor.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FEM SKARPE

Hvorfor vil I have regler for planlagte kejsersnit?

Et udredningsarbejde fra England viser, at kejsersnit og naturlig fødsel ikke er to ligeværdige metoder. Kejsersnit er et operativt indgreb med forskellige bivirkninger, og rækken af bivirkninger er vældig, vældig meget længere og mere alvorlig end bivirkningerne ved vaginal fødsel.

I øjeblikket er det fuldstændig tilfældigt, hvad danske kvinder får af tilbud. Nogle steder vil man gerne lave kejsersnit uden lægelig indikation (grund, red.), andre steder er man ikke så interesseret i det. Det kan ikke være meningen, at kvinder udsættes for forskellig behandling, risici og komplikationer afhængig af, hvor de føder henne.

Hvis en dansk undersøgelse viser det samme som de engelske undersøgelser, ønsker I så et stop for planlagte kejsersnit?

Ja, det vil vi gerne være med til. Hvis dokumentationen peger i retning af, at det er for farligt, så har jeg svært ved at se, hvorfor det skal være et tilbud. Det kan godt være, at der stadig vil være enkelte kvinder, som skal have lavet det af en eller anden grund, så der skal nok være en mulighed for dispensation.

I hvilke tilfælde skulle det så være, at man kunne få et planlagt kejsersnit alligevel?

Jeg kan ikke lige komme med et smaddergodt eksempel på det.... Men det er jo også vældig meget dyrere for systemet at lave et kejsersnit end en fødsel, og spørgsmålet er, om vi har råd til det som samfund, når der ikke er lægelige grunde til det. Helt generelt har man jo heller ikke lov til at vælge behandlingsmetode andre steder i det danske sundhedsvæsen.

Som kvinde og forbruger af sundhedsvæsenet kunne man omvendt sige, at man vil have lov at vælge selv - at man vil have lov at føde uden smerter. Er det ikke et reelt forbrugersynspunkt at ønske sig en så let fødsel som mulig?

Jo, men det må du så få på andre måder. Det er lige præcis det, der er pointen: Kejsersnit er ikke nogen nem måde at føde på, og det er heller ikke smertefrit. Så hvis det er den information, kvinderne får, så er den forkert. Man får smerter, uanset om man føder vaginalt eller ved kejsersnit - ved kejsersnit kommer smerterne bare bagefter i stedet for under fødslen. Og du løber altså mange flere risici ved at vælge kejsersnittet. Både for dig selv, det barn du skal føde og for evt. kommende børn.

Tror du ikke, at I får mange forbrugere - kvinder - på nakken over det her?

Jo, det er meget muligt. Men vi skal jo ikke have frit valg for det frie valgs skyld. Patienterne skal have den behandling, som der er bedst dokumentation for - også når det gælder fødsler. Og som vi ser det, er der bedst dokumentation for den vaginale fødsel, det viser flere undersøgelser. Og så må man se på, hvad man kan gøre for, at kvinderne ikke er så bange for at føde, hvis det er det, der er problemet. Man kan tilbyde smertelindring, rygmarvsblokade osv, og man kan sørge for, at kvinden har en jordemor hos sig under hele fødslen. Nogle af dem, der forlanger kejsersnit, er jo kvinder, der har haft nogle forfærdelig forløb under deres første fødsel, hvor de har ligget alene og været smadderbange. Og det er jo helt barokt, at vi på den måde skaber behovet for, at folk kommer og forlanger kejsersnit næste gang, de skal føde.