Hvornår får man fred fra hamsterhjulet?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ihærdigheden fra tilhængere af en højere pensionsalder ligner den, vinterbadere lægger for dagen, når de skal fortælle, hvor vidunderligt det vil være for én at bade i to tre grader iskoldt vand.

Der er blot den forskel, at statsministeren og andre, der mener, jeg skal knokle til jeg bliver blå i Marokkopuden, taler om, hvor herligt det vil være for samfundsøkonomien, når jeg i fremtiden tager en ekstra tørn for at redde den danske velfærd. Kunne de diske op med noget med blodomløb og sauna, ville det hjælpe. Hårdt presset vil vinterbaderne sikkert også kunne diske op med et samfundsargument.

Men de lukkede ører er de samme. Hverken statsministeren eller vinterbaderne lytter, når jeg og et flertal af danskerne fortæller, at vi hverken drømmer om at gå i vandet i januar eller på arbejde, til vi er 67, 68 eller 69 år.
Deres sag er så god og ædel, at de ikke ænser andet.
Jeg bliver nærmest stemplet som egoist, når jeg formaster mig til at fortælle, at jeg om 8 til 10 år gerne vil fyre den af på min måde.

Bruge mine sene 60ere til et liv uden chefer og af andre stillede opgaver og mødetider og stress, højt tempo og det eneste sikre på arbejdsmarkedet: Forandring. Forandring. Forandring.
Jeg forstår godt, at nogen ønsker, vi i fremtiden skal arbejde længere og gå på pension senere. For vi lever længere og samfundet har angiveligt ikke råd til, at mange ældre skal forsørges af få yngre. Vi bliver også friskere som ældre, så hvorfor dog ikke give et lille nap med, når jeg er 100 år?
Men hvornår får man fred fra hamsterhjulet?

Ifølge TNS Gallup vil pensionsalderen med den nuværende ordning i 2022 kysse 67, i 2030 68 og i 2044 vil den, hvis ingen griber ind, eller der sker en rollatorrevolution, være på 70 år. Og som Berlingske har beskrevet, overvejer hver tredje dansker selv at spare op for at kunne gå tidligere på pension.

Okay, der er planer om en såkaldt »seniorfleksjobordning«, hvor Djøf’et kan det blive?, der skal hjælpe nedslidte til at blive længere på arbejdsmarkedet. Men hvornår er man nedslidt? Regeringen mener vist, det er, når ryggen brækker på en byggeplads snarere end, når jeg synker sammen over tastaturet med en stressrelateret depression.

Vinterbaderne kunne måske få mig med ud på isen, hvis de fortalte lidt mere om alt det smadder sjove, man oplever sammen med andre blåfrosne uden tøj på. Tilhængere af sen pensionsalder kunne på samme måde, måske, vise mig lyset i at arbejde helt op til livets deadline, hvis de havde argumenter, der ikke lød som Kennedys tiltrædelsestale i 1961: »Ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country.«

Eller hvis de pointerede, hvor vigtigt det er, at have seniormedarbejdere, der kan berige de unge med viden og opbyggelige anekdoter fra dengang uden Google og vintre så kolde, at man ikke kunne slå hul i isen.