Hvorfor valgte Bo Asmus at trække sig så hurtigt?

SF skal i de kommende dage finde en afløser for Bo Asmus Kjeldgaard, som har trukket sig fra borgmesterposten i København på grund af en skandalesag under opsejling.

Bo Asmus Kjeldgaard (SF) sammen med overborgmester Frank Jensen (S) dagen efter kommunalvalget i 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række SFere dyster om posten som Københavns teknik- og miljøborgmester efter Bo Asmus Kjeldgaards pludselige afgang.

Omsorgs- og sundhedsborgmester Ninna Thomsen står til at overtage det politiske lederskab af SF i København, mens Ayfer Baykal, Klaus Mygind, Bjarne Fey og Iben Wiene Rathje fredag bekræftede, at de kandiderer som afløser for Bo Asmus Kjeldgaard, der tog en boligskandale i opløbet.

- I lyset af at Bo Asmus selv har sagt, han begik en dum fejl, var det korrekt af ham at trække sig, siger Jens Mandrup Rasmussen, som er formand for SFs bestyrelse i København.

Borgmesteren opgav posten kort efter, Ekstra Bladet konfronterede ham med, at han har overtrådt bopælskravet i den kommunale valglov. Han har nemlig boet mere hos sin kæreste i en 147 kvm stor lejlighed på Frederiksberg end i hans egen lejlighed på 56 kvm på Amagers Sundbyvester Plads.

13 års kampe

Alligevel vækker det undren, at Bo Asmus Kjeldgaard så hurtigt opgiver den borgmesterpost og magtposition, som han har kæmpet hårdnakket for gennem 13 år.

Under valgkampen op til kommunalvalget i efteråret 2009 udfordrede han eksempelvis Frank Jensen (S) som overborgmesterkandidat, selv om partiledelsen på Christiansborg rystede på hovedet over signalforvirringen i forhold til den tætte alliance med Socialdemokraterne.

Da SFs folketingsmedlem Anne Baastrup i 2008 udfordrede Bo Asmus Kjeldgaards position, bed han sig også fast og vandt.

Besluttet på få timer

Ifølge kilder på Københavns Rådhus vurderede Bo Asmus Kjeldgaard, at han hverken havde kræfter til at tage kampen eller mulighed for at vinde. Beslutningen blev truffet i timerne efter, at Ekstra Bladet torsdag morgen konfronterede ham på gaden foran lejligheden på Frederiksberg.

Han skyndte sig efterfølgende ind på Københavns Rådhus, hvor han konfererede med sine rådgivere og undersøgte juraen på området. Umiddelbart betragtede Bo Asmus Kjeldgaard overtrædelsen som relativ uskyldig – der var jo ikke fiflet med regnskaber eller lignende.

Men det måtte han revidere, da valglovens første paragraf klokkeklart fastslår, at en politiker skal have bopæl i en kommune for at sidde i byrådet.

Ny borgmester på onsdag

Samtidig blev der konfereret med partiledelsen på Christiansborg, hvorfra beskeden har været, at det er en rigtig beslutning at trække sig. Afgørende for Bo Asmus Kjeldgaards beslutning var også, at han risikerede konstant at blive overvåget af pressen, indtil sagens afgørelse.

Bo Asmus Kjeldgaard selv giver ikke svaret. Umiddelbart efter at han torsdag udsendte en pressemeddelelsen om, at han trak sig, tog han direkte ud i Københavns Lufthavn og fløj til London for at besøge sin datter.

SFere i København kan indtil udgangen af søndag melde deres kandidatur. Onsdag besluttes det på et møde i SFs bestyrelse, hvem der skal afløse Bo Asmus Kjeldgaard.